Strandberg har ikke spilt en tellende klubbkamp på over et halvt år, men presterte likevel godt da Norge slo Serbia 1–0 i den første gruppespillkampen i Nations League.

Til tross for at han tilsynelatende presterte greit i italienske Serie A, havnet han fullstendig i fryseboksen i Salernitana. Forrige kamp han spilte var mot Lazio 7. november.

– Jeg bestemte meg tidlig for å ikke bli værende, men jeg tror alle så hva jeg presterte der i fjor høst. Det var en merkelig situasjon, men nå har jeg opplevd det også, sier Strandberg til VG.

– Kan du fortelle hva som skjedde?

– Det er ikke noe å gå inn på, det var noe politisk. Det var ikke på grunn av prestasjoner.

Var det kontraktsituasjonen?

– Litt forskjellige egentlig, det er mye rare folk der ute i verden, svarer han.

Til tross for lite spilletid på klubblaget har han prestert godt for Solbakken og Norge. I Beograd spilte han hele kampen sammen med Leo Skiri Østigård i midtforsvaret.

– Han hører etter på hva jeg sier, så da går det som regel greit, nei all ære til ham. Han gjør en god kamp. Før var han litt vill, men han spiller en veldig god kamp. Jeg er stolt av å spille sammen med ham, sier Strandberg.

– Det er veldig kjekt å spille med Stefan. Det lureste er å høre på Stefan, og selvfølgelig snakker vi godt sammen, sier Østigård.

PS: I tillegg til vertsnasjonen Tyskland skal 20 lag til EM gjennom kvalifiseringsspillet neste år, mens de tre siste plassene går til lag som kvalifiserer seg gjennom Nations League:

Solbakken er ærlig på at situasjonen til Strandberg har vært et samtaleemne blant støtteapparatet.

– Det er en liten risiko når man har så magert kampgrunnlag, men vi har vært i Italia og sjekket den fysiske formen, og sett han spille noen internkamper der, og det har sett ok ut, sier landslagssjefen.

Til VG begrunner han hvorfor 31-åringen får tillit gang på gang.

– Vi har et ganske avansert sonespill, som er litt vanskelig å lære. Det tar litt tid, nå begynner det å hjelpe. Han er vel den som kan det best fra ryggraden, og gjør færrest feil, derfor spilte han, forteller Solbakken.

Strandberg slet i høst med skader og «ofret seg» da han spilte den viktige VM-kvalikkampen mot Nederland for så å operere etterpå.

Kontrakten i Salernitana går ut i sommer.

– Jeg snakket med ham om at hvis han ble klar til disse kampene, så er det et godt utstillingsvindu, sier Solbakken.