Salhus: Snøen har akkurat lagt seg på Salhus kunstgress. Det er lite som vitner om at dette er en fotballbane som pleier å yre av liv nå. Men det er altså her Bergen Nord har tatt kjempesteg oppover i seriesystemet de to siste sesongene. Først fra 5. divisjon til 4. divisjon. Så, på direkten, opprykk fra 4. divisjon i år.

I 2019 skal Bergen Nord spille i 3. divisjon. Men det får de ikke gjøre på sin egen hjemmebane. Når de skal ta imot lag som Brann 2, Djerv 1919, Valdres og Strømsgodset 2, i det som i fjor ble en spisset regionalliga, må det skje trolig på enten Stemmemyren eller Åstveit.

– Det er forbannet sårt. Nå har vi endelig rykket opp på et høyere nivå enn vi noensinne har vært, og det er bare fire lag i Hordaland som spiller høyere oppe enn oss. Det har aldri skjedd før. Men så får vi altså ikke spille på vår egen bane, sier Christian Kalvenes.

TETT I TETT: Avstanden fra sidelinjen til gjerdet rundt Bergen Nords hjemmebane er for kort enkelte steder. Det ligger eneboliger så nært banen at det er vanskelig å utvide. Foto: Alice Bratshaug

Den tidligere fotballproffen har vært både i Premier League og Brann. Nå har han giftet seg med en fra Salhus, har bosatt seg der og er engasjert som nestleder og trener i den lokale klubben.

– Jeg mener det hadde gått helt fint å spille her. Det hadde vært fint om små klubber som oss kunne få kjenne på det gode selskap uten å måtte gjøre store investeringer.

NFF har vært på befaring på banen og hovedproblemet er at de mener den ikke er trygg. Salhus kunstgress ligger presset innimellom «gamleveien» på østsiden og eneboliger på vestsiden. Den trange plassen har medført at sikkerhetssonen – som skal være minimum fire meter langs langsidene på banen – ikke er fullt fire meter over alt. Ett sted kommer faktisk takrennen til garasjen til en av naboene gjennom gjerdet rundt banen, så tett er det.

Sikkerhetssonen er der for at spillere skal ha et sted å falle på, for eksempel om de blir taklet ved sidelinjen.

– Sikkerheten firer vi ikke på, sier Ole Myhrvold, anleggssjef i NFF.

Han understreker at NFF ønsker å være fleksible, spesielt med nyopprykkede klubber, men at de også må forholde seg til reglene når det gjelder sikkerhet.

– Hva ville skje om en spiller faller inn i veggen og skader seg? Da kunne vi fått en erstatningssak om vi hadde tillatt noe som er mot våre egne regler, sier Myhrvold.

TAKRENNEN TIL NABOEN: Salhus kunstgress ligger så nært naboene at takrennen fra garasjen er bygd inn i gjerdet rundt banen. Foto: Alice Bratshaug

Kalvenes og Bergen Nord har foreslått at de kan polstre gjerdet der det ikke er fire meter sikkerhetssone, men slike polstringer har NFF erfaring med at blir ødelagte og ikke fungerer over tid. Og de vil ikke åpne for at klubber bygger baner med for liten sikkerhetssone for å spare penger.

– Disse reglene har eksistert i flere tiår og det burde være mulig å etterkomme dem. Banen til Bergen Nord burde vært bygget med riktige sikkerhetssoner og de burde akseptert at det hadde gjort at banen ble så liten at den da ble en bane for breddefotball, mener Myhrvold.

Kalvenes har et lite håp om at Bergen kommune kan hjelpe Bergen Nord, men innser at muligheten er minimale for å utvide arealet rundt banen. Dermed får ikke Bergen Nord vise seg frem hjemme i Salhus, der de har stort sett vunnet alt de to siste årene.

– Jeg har forståelse for reglene, men for oss som er en lokal klubb med 70 prosent av spillerne herfra, er det sårt at vi ikke får være i bygden, der folk kan gå til banen for å se kamp.

Kalvenes mener NFFs regler kan være et generelt problem for tradisjonsrike klubber i tettbygde strøk.

– Regelverket gjør at breddeklubber ikke kan ta steg. Gapet fra kretsnivå til regionalt eller nasjonalt nivå blir veldig stort.

MISTER ENGASJEMENT: – Det lokale engasjementet i fotballen er sinnssykt viktig. Vi står i fare for å miste noe av det når vi ikke kan spille på vår hjemmebane. Foto: Alice Bratshaug

Før årets sesong opplevde Øystese akkurat det samme som Bergen Nord. De fikk beskjed av NFF om at sikkerhetssonen rundt banen var for liten.

– Jeg synes det er idiotisk, sier Roger Vassnes, daglig leder i Øystese IL.

Øystese måtte spille kampene sine hos erkefienden Norheimsund. Det førte ifølge Vassnes til at tilskuertallet ble halvert, og laget gikk fra å vinne mye mer hjemme enn borte, til å vinne dobbelt så mye borte som hjemme.

– Vi følte ikke at vi hadde hjemmebanefordel lenger, sier Vassnes.

Med hjemmebane i Norheimsund opplevde Øystese at barn og andre som før hadde kunnet gå til kamp, ikke lenger kom. Sportslig endte det med nedrykk.

– Det er håpløst. Dette er snakk om nivå fire i norsk fotball.

– Men hva med sikkerheten, er ikke det viktig at den blir ivaretatt?

– Jo, men gjelder ikke det like mye i 4. divisjon? Er ikke en 4. divisjonsspiller like mye verdt som en 3. divisjonsspiller? Og hva med barn og unge, spør Vassnes.

Reglene er de samme for all seniorfotball, men i praksis vises det mer fleksibilitet nedover i divisjonene når det er lokale, og ikke regionale eller nasjonale, divisjoner som NFF sentralt har ansvar for.

– Jeg forstår at lag vil spille på sin hjemmebane, men vi må etterleve turneringsbestemmelsene, sier Myhrvold i NFF.

STOR MUR: På østre langside er Salhus kunstgress omgitt av en høy støttemur for en vei. Å flytte den er trolig lite aktuelt. Foto: Alice Bratshaug