Hvis du tar deg en tur til byen nord for London, så skal du gå opp Oak Road. Du passerer de viktorianske teglsteinsbygningene, som huser mange av Lutons innbyggere.

Plutselig dukker det opp et hull i veggen.

Det er inngangen til Kenilworth Road.

Altså hjemmebanen til Luton Town. Klubben sikret seg lørdag opprykk til adelen i engelsk fotball i et straffedrama mot Coventry.

Klubben kommenterer de uvanlige stadionforholdene med en snert av britisk humor.

– Erling Haaland kommer ikke til å gå gjennom den inngangen, han vil gå gjennom den andre s*** inngangen vi har. Nyt det, sier Luton-direktør Gary Sweet ifølge Daily Mail.

Kenilworth Road ble bygd i 1905 og har ikke mer enn 10.356 tilskuerplasser. Nå har klubben dårlig tid. Stadionet må bygges om i løpet av de 12 ukene frem til den nye sesongen starter i Premier League.

– Hvis noen kan gjøre det, så er det oss, mener klubbdirektør Sweet.

Det er bare 13 år siden Luton Town var utenfor de fire profesjonelle ligaene i England.

– Vi må i realiteten bygge en tribune, men vi har gått fra å være utenfor ligaen til Premier League, så vi kan klare den lille saken der, mener Gary Sweet.

Sjekk bildespillet fra Kenilworth Road og området rundt:

Luton Town hadde sin storhetstid da det lå kunstgress på hjemmebanen. I 1988 ble Arsenal slått i ligacupfinalen. Nordmannen Lars-Petter Luton (!) Rønnestad (47) forelsket seg totalt i klubben da de i NRKs tippekamp, kommentert av Sølve Grotmol, slo Oxford 7–4 det sesongen.

Nå må klubben bruke 100 millioner kroner for å rive gamle «Bobbers Stand» og bygge opp noe mer moderne.

– Det er mye penger, men et opprykk vil være verdt mye mer, sa Rønnestad til VG tidligere i uken. Opprykket sørger for minst halvannen milliard kroner i økte inntekter.

KENILWORTH ROAD: Lutons hjemmebane ligger inneklemt mellom husrekkene. Foto: CARL RECINE / Reuters

Tre år etter klubbens store triumf, ble kunstgress forbudt i engelsk toppserie. I 1991/92 rykket de ned. I 1996 forsvant Luton ned fra nivå 2 med nordmannen Vidar Riseth på lån (spilte 11 kamper). Kent Karlsen (eks. LSK, HamKam og Vålerenga) har også vært norsk i Luton på andre og tredje nivå.

Lørdag voktet tidligere Molde-keeper Ethan Horvath buret da Fankaty Dabo satte Coventrys sjette straffespark over målet. 90 000 tilskuere på Wembley var vitne til dramaet.

Bare 11 prosent av dem får plass når Erling Braut Haaland kommer til Kenilworth Road.