Det bekrefter Melnæs overfor VG.

Han er fortsatt på reportasjereise i Qatar for det norske fotballmagasinet Josimar.

– Jeg var på vei ut av et hotell da jeg så en godt voksen mann skjelle ut to unge hotellansatte som bar koffertene hans. Jeg ba ham om å ta det litt med ro. Det endte med et lite verbalt munnhuggeri, forteller Melnæs.

– Plutselig ropte mannen på politiet og et halvt minutt senere satt jeg i en politibil, påført håndjern, fortsetter han.

Episoden fant sted kort tid etter at NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble arrestert og tilbrakte 32 timer på glattcelle.

Myndighetene i Qatar hevdet at de to hadde oppholdt seg og filmet på privat grunn. NRK hevder på sin side at journalistene hadde en muntlig tillatelse.

– Gitt arrestasjonen av NRKs journalister, samt at myndighetene i Qatar helt sikkert visste hvem du var da du landet i Doha: Burde du ikke unngått en situasjon som dette?

– I ettertid er det klart at det hadde vært det klokeste, sier Melnæs til VG.

Håvard Melnæs reiste til Qatar onsdag i forrige uke, samme dag som Ekeland og Ghorbani kom hjem til Norge.

Ikke fratatt utstyret

Josimar-redaktøren er en uttalt kritiker av regimet i Qatar og neste års fotball-VM.

– Hvordan ble du behandlet i fengselet?

– Jeg ble behandlet godt av politifolkene. Og så setter jeg pris på, og er takknemlig for, at jeg kan bli værende i Qatar for å drive journalistisk arbeid, sier han.

Melnæs ble ikke fratatt utstyret sitt i forbindelse med arrestasjonen, slik Ekeland og Ghorbani opplevde.

Ifølge Dohanews.com er det ikke reist tiltale mot Melnæs etter episoden i sentrum av Doha torsdag kveld. Nettstedet har arrestasjonen av den norske redaktøren som oppslag mandag morgen, norsk tid.

I saken vies Josimar og Melnæs’ kritikk av Qatar stor plass. Den norske boikottdebatten av neste års VM trekkes også frem.

QATAR-KRITIKER: Håvard Melnæs befinner seg for tiden i Qatar for magasinet Josimar. Bildet er fra 2020. Foto: Berit Roald

Selv understreker Melnæs at det ikke var snakk om en fysisk konfrontasjon torsdag kveld. Det hele dreier seg om en verbal krangel, sier han.

– Hvordan er arbeidsforholdene dine i Qatar nå?

– Det er krevende. Men jeg får altså lov til å drive journalistikk her, og det er jeg takknemlig for, sier Melnæs.

Politiske reaksjoner sist

Arrestasjonen av de to NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani skapte overskrifter i en rekke land i forrige uke. Hendelsen vekket reaksjoner på politisk hold både i Qatar og Norge.

Statsminister Jonas Gahr Støre var blant dem som reagerte på det som hadde skjedd.

I Qatar ble ambassadør Sten Arne Rosnes kalt inn til et digitalt møte med landets myndigheter. I en uttalelse fra viseutenriksministeren i Qatar, heter det at «den norske ambassaden må bidra til å briefe norske innbyggere som besøker Qatar om landets lover».

Samtidig, i Norge, ble Qatars ambassadør kalt inn til møte med utenriksdepartementet, for å forklare arrestasjonen av Ekeland og Ghorbani.

VG har kontaktet myndighetene i Qatar i forbindelse med denne saken, men foreløpig uten å få svar.