Knut Ugland (t.h) kunne slippe jubelen løs sammen med Jerv-spiller Steinar Berås, etter at opprykket fra 2. divisjon ble sikret i fjor høst. Nå kan det bli mer jubel for den søkkrike Jerv-supporteren. Knut Ugland (t.h) kunne slippe jubelen løs sammen med Jerv-spiller Steinar Berås, etter at opprykket fra 2. divisjon ble sikret i fjor høst. Nå kan det bli mer jubel for den søkkrike Jerv-supporteren. Foto: Arkiv, Sondre Steen Holvik

29 år og milliardær: Han er sensasjonslaget Jervs søkkrike bakmann

Milliardær Knut Ugland vil fortsette å være en tung aktør i Jerv, som på onsdag kan være klare for eliteserien. Men å følge Røkke og Gjelstens eksempel vil ikke rederarvingen være med på.

— Det blir en folkefest først og fremst, sier Knut Nikolai Tønnevold Ugland.

Jervs rike onkel er enearving til Ugland-konsernet, som er hovedsponsor for klubben som nå kan overraske en hel fotballnasjon ved å rykke opp til eliteserien, skulle man slå Start over to kvalifiseringskamper lørdag og onsdag.

29-åringen har alltid hatt en stor lidenskap for klubben som spiller sine hjemmekamper på Levermyr, men der Ugland-selskapets navn preger den nyeste tribunen, samt flere reklameskilt rundt om banen.

Selskapet er klubbens generalsponsor, og selv om mange i klubben sier at Ugland er en viktig sponsor blant mange andre, er det liten tvil om at Knut Ugland, som selv har vært keeper i klubben, er den viktigste brikken når det kommer til økonomien i klubben.

— Utvikle klubben

— Mange kaller det den største kampen på Sørlandet noensinne. Det er hvertfall den største kampen i Jervs historie. Folk prater ikke om annet her i Grimstad. Jeg tror folkehelsa er på topp her for tiden, sier en fornøyd Ugland til Fædrelandsvennen.

Knut Ugland var tidligere keeper i Jerv. Det var før klubben kjempet om å spille i norsktoppen Foto: Arkiv, Kristin Ellefsen

Diskusjonene og tankespillene begynte allerede etter opprykket fra 2. divisjon i fjor. Ville Ugland, som står bokført med en formue på 1,8 milliarder kroner, spytte inn såpass mye penger at Jerv kunne hevde seg med i toppen?Selv gikk hovedpersonen ut i et intervju med Fædrelandsvennen direkte etter opprykket og dementerte dette. Jerv skulle ikke bli noe luftslott. Og så har det gått fint å kjempe i toppen av 1. divisjon uansett, med et budsjett på 9,5 millioner kroner. Kvalikmotstander Start har i 2015 et budsjett på 54 millioner.

— Vi er allerede en tung aktør i Jerv, og vi skal selvfølgelig fortsette å være en støttespiller, og utvikle klubben slik vi har gjort til nå sammen med andre sponsorer, sier Ugland.

- Men vil det være naturlig å øke bidraget deres? Og da med hvor mye?

— Klubben Jerv er viktigst, uansett divisjon

— Vi har alltid sagt at vi ikke kommenterer tall. Vi må sette oss ned med Jerv og andre aktører og se hva som er mulig å få til. Men vi skal ikke opp i det budsjettet som Start har. Klubben skal fortsatt være basert på dugnadsånd, sier Ugland, og legger til:

— Klubben må ikke ta på seg så mye kostnader at det ikke er mulig å reversere det om det igjen skulle komme dårlige tider. Det er klubben Jerv som er viktigst, uansett hvilken divisjon.

Aftenposten møtte Jerv-trener Steinar Pedersen (t.v.) og Starts trener Bård Borgersen i Kristiansand før de to kvalikoppgjørene. Vinneren får spille i eliteserien neste år. Første kamp spilles i Grimstad lørdag, og fotballglade sørlendinger holder pusten. Kan lillebror fra Aust overta makten fra storebror fra Vest? Foto: Sondre Steen Holvik

Mange har sett det naturlig å sammenligne Jerv med den norske storklubben Molde. Romsdalsbyen har bare et par tusen flere innbyggere enn sykkelbyen i sør, men fotballklubben er blant de beste i Norge, tungt hjulpet av investorene Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten.

— Det er så fjernt mellom Molde og Jerv. Molde er en tradisjonsrik og stor klubb i norsk sammenheng. De har en fotballkultur og en historie som Jerv og Grimstad ikke kan vise til. Jerv må få vokse i sitt eget tempo, sier Ugland.

Det er en edruelig milliardær som står i kullissene på Levermyr.

Stein på stein

— Ja, man skal aldri bli med på noen pengegallopp. Det som var en del av visjonen tidligere var at det viktige var å bygge stein på stein, sier Ugland.

— Ikke alle på Sørlandet har hatt like stor suksess med det?

— Nei, men det er ikke enkelt når mange av de viktigste steinene blir revet bort. Jeg tror at, hvis man er smart, kan man drive en fotballklubb mye rimeligere enn de som drives i dag.

— Har du gjort deg opp noen tanker når du har sett norsk klubbdrift de siste årene?

Prøvd denne?

— Har ikke vært lett for klubblederne

— Jeg tror det er et skifte i norsk fotball. Det tar veldig lang tid å reversere den boosten som var rundt 2007, da pengene rant inn. Man tilpasser seg markedet. Det har ikke vært lett for klubblederne i ettertid, og det er lett å kritisere. Men mange av dem som kritiserer ville blitt revet med selv, om de hadde sittet i den samme posisjonen, sier Knut Ugland.

Selv virker han rolig som skjæra på tunet. Ingen nervøsitet. Han skal bare kose seg med kampen, og ser på det hele som en fantastisk mulighet. Som han sier: Jerv har alt å vinne.

Men å gjenoppta keeperkarrieren frister ikke nevneverdig.

— Det er gøy med fotball. Men det er behagelig bare å være tilskuer også.