Japan's midfielder Hidetoshi Nakata controls a ball during a practice session for the FIFA World Cup Germany 2006 in Bonn, Germany Thursday,June 8, 2006. Japan will play against Australia, Croatia and Brazil in the World Cup Group F. (AP Photo/Koji Sasahara) Japan's midfielder Hidetoshi Nakata controls a ball during a practice session for the FIFA World Cup Germany 2006 in Bonn, Germany Thursday,June 8, 2006. Japan will play against Australia, Croatia and Brazil in the World Cup Group F. (AP Photo/Koji Sasahara) Foto: KOJI SASAHARA

VM-BLIKK: Japan på topp

<p><strong>FRANKFURT:</strong> Japan er best i VM – når det gjelder å ha den fineste drakten. Her kan du lese min vurdering av draktene til de 32 VM-landene.</p>

FotballForan VM 2006 - AngolaFoto: imago/DigitalsportNORWAY ONLY25.06.2006 Mateus (Angola) - Torjubel Foto: Digitalsport
FotballNederland U21Foto: ProShots/DigitalsportNORWAY ONLYjong oranje 16-05-2006 persdagklaas jan huntelaar Foto: Digitalsport
FotballPrivatlandskampSverige v Chile 02.06.2006Foto: Bildbyrån/DigitalsportNORWAY ONLYHenrik Larsson, Sverige efter 1-0 Foto: Digitalsport
FotballPrivatlandskampItalia v Sveits 1-131.05.2006Foto: Graffiti/DigitalsportNORWAY ONLYAlessandro Del Piero Italia Foto: Digitalsport

Jeg innrømmer det glatt: Jeg er svært opptatt av fotballdrakter. Min nylig innkjøpte Japan-drakt er den 31. i samlingen – og det stopper nok ikke der.

Fotballdrakter har opptatt meg helt siden jeg fattet interesse for sporten, og i tenårene brukte jeg timevis på å tegne mine versjoner av heltenes drakter.

Tidenes fineste drakt mener jeg fortsatt er Romas fra 2000/2001-sesongen, vinrød og i Kappas tettsittende design.

I dette VM mener jeg Japan er best, mest grunnet utseendet på drakten. Den store skuffelsen er Italia, som svikter sin rolle som innovatør på førstedrakten, men tar det igjen så det holder på reservedrakten.

Av de forskjellige merkene er det Puma som skiller seg ut begge veier. Både med å ha to av de tre fineste draktene, og med at deres standard-design preger litt for mange land. Hele ti land spiller med samme grunndesign fra Puma, bare fargene og merket til forbundet skiller dem. Det er for svakt i et VM.

Over til vurderingen av VM-draktene. Mine kriterier går både på utseende, innovasjon og tradisjon. Drakten må altså se fin ut, ha et eller annet nytt og samtidig være tro mot slik drakten så ut opprinnelig. Alle draktene får poeng fra 1 til 10. ## Drakt-testen

Japan (adidas) 9

En funksjonell og lett drakt, som ikke helt ser ut som en fotballdrakt. Flotte striper i fronten, og merket til det japanske fotballforbundet gir også pluss. Bra, adidas!

Italia (reservedrakt, Puma) 8

Her er det innovasjon så det holder. Denne drakten følger moten med å ha en t-skjorte utenpå et annet plagg. Det ser ut som de italienske stjernene har kastet en stor, gammel, hvit t-skjorte oppe drakten. Det funker så det holder. (Mer om Italias førstedrakt lenger nede).

Angola (Puma) 8

En eksplosjon i rødt, svart og gult. Flott tverrstripe foran på drakten, fargene står godt til hverandre. Kan lett brukes som t-skjorte på byen. Kan bli en kultklassiker.

Tyskland (reservedrakt, adidas) 8

Tidenes beste tyske drakt. Har alltid vært litt trauste med hvitt som førstefarge og grønt som reserve. Denne gang er reservedrakten rød, og den passer godt. Flott adidas-design trekker bra opp.

Brasil (Nike) 8

Kan fort bli en av de klassiske Brasil-draktene. Etter flere år med striper og detaljer i det gule, har Nike denne gang gått for en versjon uten noen detaljer, og en stilig krave. Det funker i massevis. Pluss for litt mer tettsittende design (sikkert mot Ronaldos vilje).

Nederland (førstedrakt og reservedrakt) 7

Har tatt retro-stilen helt ut, og lykkes svært bra med det. Flott krage og fint snitt på førstedrakten, Stilige striper i flaggets farger på reservedrakten. Her har Nike gjort en god jobb.

Argentina (adidas) 7

Alltid en flott drakt med utgangspunkt i fargene. Scorer dårlig på innovasjon. Litt mye detaljer i skulderpartiet, kunne med fordel hatt en helt ren variant (se Brasil).

Spania (adidas) 7

Skal en først ha striper i drakten, skal det gjøres skikkelig. Spania har gått for en 80-tallslook, drakten minner til forveksling en Liverpool-drakt fra 1983. Men det funker, for det er gjennomført.

Tyskland (førstedrakt, adidas) 6

VM på hjemmebane hadde vært en perfekt anledning for adidas til å presentere en helt hvit Tyskland-drakt, uten noen som helst detaljer. Retro-preg er in, dette var sjansen. En helt grei, funksjonell drakt, men en ubenyttet sjanse til å kopiere VM-drakten som vant i 1974. Togo og Elfenbenskysten (Puma) 6

Både Togo og Elfenbenskysten spiller i Pumas standardiserte design, men de trekkes høyt opp av fargene. Elfenbenskysten i oransje og Togo i gult. Flotte, fargesterke drakter, men ikke like bra som Angola.

Portugal (Nike) 6

Har fått en mørkere rødfarge siden sist, og det funker bra. Drakten var vel lys under EM i 2004, og det skjedde også litt vel mye. Å ha forbundsmerket som detalj i drakten var litt 9i0-tall.

Kroatia (førstedrakt og reservedrakt) 6

Blir flotte farger når Kroatias sjakkbrett i rødt og hvitt møter Brasils gult. Livlig drakt, og reservedrakten følger godt opp. Blå, med en stripe vertikalt der sjakkmønsteret er. Flott at stripen fortsetter over skulderen.

Australia (Nike) 6

Gult og grønt er friske farger, og Australias drakt lyser bra opp. Inneholder likevel lite spesielt utenom fargene. Er nok ikke blant dem Nike jobber tettest sammen med om design og innovasjon.

Sør-Korea (Nike) 6

Et standard Nike-design lyses opp av noen striper på sidene. Her fungerer det, for stripene virker ikke helt statiske. Følger opp suksessen fra VM i 2002, der landets drakter var blant VMs fineste.

Frankrike (adidas) 5

Har alltid vært i front når det gjelder drakter, men denne inneholder ingen overraskelser. En standard-design fra adidas ligger i bunn, det eneste som er forskjellig, er den røde tverrstripen.

England (Umbro) 5

Umbro har aldri vært de store innovatørene på drakter, og den konservative linjen fortsetter her. Men så skal vel heller ikke England-drakten ha de store sprellene. Pluss for en stiligere krave enn tidligere.

Paraguay (Puma) 5

Kommer såpass høyt ene og alene grunnet de livlige røde stripene. Egentlig et kjedelig Puma-design i bånn. Kunne havnet på 1 poeng sammen med en rekke andre land.

Mexico (Nike) 5

Grønt er en fin draktfarge. Her har Nike gått for en mørkere grønnfarge. Faren er at spillerne forsvinner mot gresset på tv, men designet er gjennomført og fint. På det jevne.

USA (Nike) 4

Begrenset hvor mye sprell som kan gjøres med en hvit drakt. Nike har gitt drakten fra sitt hjemland en litt kjedelig college-look.

Sverige (Umbro) 4

Mistenkelig lik design på drakten som det England hadde før. Fra samme kolleksjon. Kanskje litt misforstått med et slags flagg på skulderen, for det er jo motsatte farger av slik det svenske flagget ser ut. Traust og skandinavisk.

Ecuador (Marathon) 4

Gult og blått er aldri feil dom draktfarger, men denne kommer så absolutt i skyggen av Brasil. Fargene er så sterke i seg selv at det faktisk kunne vært mindre striper og detaljer i drakten.

Costa Rica (Joma) 4

Joma er ikke noe stort merke, og har aldri vært i tet på design. Denne scorer dårlig på innovasjon, men er en helt grei drakt for å vise at dette er Costa Rica. På det jevne.

Ukraina og Serbia & Montenegro (lotto) 2

Forferdelig design, og forlater vel mye det en fotballdrakt skal være. Skal se ut som solstråler foran på drakten, mislykkes totalt. Ikke mange østblokk-land som har hatt fine drakter, serbernes fra kvaliken er et unntak. Det var en ren og fin drakt, som ville vært verdig et VM-sluttspill.

Tsjekkia og Sveits (Puma) 2

Puma har skuffet i dette VM, og tsjekkernes og sveitsernes versjon bekrefter det. Nesten alle Puma-lagene virker det som designerne bare har brukt kopimaskinen på. Det er for slapt i et VM.

Trinidad & Tobago (adidas) 2

Fin detalj i kragen, men denne drakt-designen kommer et hvert bedriftslag til å få i løpet av høsten. For dumt å komme til VM med det som er en masseprodusert drakt. Men nå er nok ikke dette laget blant adidas' prioriterte kunder.

Tunisia, Saudi-Arabia, Ghana, Polen, Iran (Puma) 1

Alle draktene er hvite, det eneste som skiller dem fra hverandre er merket til fotballforbundet. Deprimerende, rett og slett.

Italia (førstedrakt, Puma) 1

Skuffer mest grunnet forventningene. Italia-drakten har vært noe spesielt de siste årene, denne gang virker det som designerne har plukket ut et refusert utkast fra midt på 90-tallet. Svakt!