Landslagssjefen rådet Nordlie til å bli dametrener

— På tide at han får prøve seg i Toppserien, sier Even Pellerud, som også anbefalte Avaldsnes å ansette Nordlie.

Se video fra Nordlies pressekonferanse over.

Mandag ble Tom Nordlie (52) presentert som Avaldsnes sin nye trener. Dermed blir det neste stoppestedet i Nordlies svært begivenhetsrike karriere et damelag.

Even Pellerud er en høyt respektert mann i fotball-Norge. Han ga råd til både Avaldsnes og Tom Nordlie før partene kom til enighet. Foto: NTB SCANPIX

Nordlie var trener i Skedsmos kvinnelag i starten av sin trenerkarriere, men har siden trent herrelag.Kvinnelandslagets trener Even Pellerud har også trent begge kjønn.

Pellerud forteller overfor Aftenposten at han ga råd til både Nordlie og Avaldsnes i løpet av prosessen.

— Jeg synes dette er bra. Dette var min anbefaling, sier Pellerud.

- Kan dette bidra til økt oppmerksomhet rundt kvinnefotballen?

— Ja, i den grad det er nødvendig. Toms høye profil i media og det norske folk, kan utelukkende være positivt. Han er også en erfaren trener. Jeg synes det er en god nyhet.

Langvarig

Prossessen har vært langvarig. Allerede 11. november meldte Haugesunds Avis at Avaldsnes ønsket å hente Nordlie. Råd fra landslagssjefen bidro altså til at Nordlie til slutt havnet i Avaldsnes.

— Jeg hjelper alle toppserielag som ønsker mitt råd i en sammenheng, det er en av mine jobbfunksjoner. Jeg har tett dialog med klubbene, og bidrar med hjelp, sier Pellerud, som ledet det norske kvinnelaget til VM-gull i 1995. Han forteller at han og Nordlie ikke er «nære, gode venner».

— Men vi har kjent hverandre lenge, og jeg har respekt for fagmannen. Han har prøvd seg i mange klubber. Nå er det på tide at han får prøve seg i Toppserien, sier Pellerud.

I høst prøvde Tom Nordlie å redde Sandnes Ulf fra nedrykk. Neste sesong vil det være forventet at hans Avaldsnes kjemper i toppen. Her er Nordlie på Sandnes Ulf-benken etter at Start utlignet til 3-3 i sesongens nest siste seriekamp. Uavgjortresultatet forseglet Sandnes Ulfs Eliteserie-skjebne. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Avaldsnes' sportslige leder og investor Arne Utvik var lettet mandag, over at klubben hadde klart å sikre seg trenerprofilen.— Han er en profil og en fantastisk trener. Han vil også sette Avaldsnes på kartet for alvor. Vi har jobbet en periode med dette, sa Avaldsnes' sportslige leder og investor Arne Utvik på pressekonferansen mandag.

Merker økt interesse for kvinnefotball

Avaldsnes ble nummer fem i 2014. Med Nordlie med på laget, har klubben ambisjoner om cupfinale og medaljeplass i serien neste sesong.

Leder for kvinnetoppfotballen i NFF, Heidi Støre, tror Nordlie-effekten vil være positiv for Toppserien.

— Når en trenerskikkelse av hans størrelse, med den erfaringen og bakgrunn han har, kommer inn, vil det helt klart styrke Avaldsnes og kvinnefotballen. Tom Nordlie er Tom Nordlie, og det er alltid mye interesse rundt Tom Nordlie. Jeg håper den interessen blir overført til kvinnefotballen, sier Støre.

- Er Nordlie-ansettelsen et tegn på at kvinnefotballens popularitet er økende?

— Vi som jobber med det hver dag mener at kvinnefotballen har et stort potensiale, ikke bare på trenersiden, men også kommersielt. Det er en del upløyd mark. Vi merker også nå at det er økende interesse, og det er veldig høy og veldig motiverende, sier Støre.

Hun får støtte fra Pellerud.

— Kvinnefotballens popularitet har vært på vei oppover siden dag én, sier landslagssjefen.

Store ambisjoner

Eiendomsmillionæren Arne Utvik har investert betydelige midler for å ta Avaldsnes inn i Champions League.

Det innebærer at laget består av flere profesjonelle spillere fra utlandet, en sterk kontrast til mange av konkurrentene i Toppserien.

Heidi Støre mener Avaldsnes-satsingen er utelukkende positivt for kvinnefotballen.

Sportslig leder Arne Utvik (til høyre) håper Tom Nordlie (til venstre) vil skape mer blest rundt Avaldsnes-prosjektet. Foto: NTB SCANPIX

— Det er innmari positivt at det finnes mennesker som ser et potensial i kvinnefotballen. Avaldsnes og LSK Kvinner (cup- og seriemester i 2014, journ. anm.) har noe av den samme satsingen, LSK har kanskje kommet noen steg lengre. Avaldsnes har tatt et helt bevisst valg. Det er spennende, men de må bruke pengene på riktig måte for å lykkes. De er litt utradisjonelle sammenlignet med den generelle hopen i Toppserien, men det synes vi er helt greit, sier Støre.Det er også forventet at Nordlies lønn er betydelig høyere enn mange av de andre trenerne i serien, uten at Arne Utvik ville ut med tall mandag.

— Jeg kan si så mye at han er dyrere enn andre trener vi har hatt, sa Utvik ifølge Haugesunds Avis.

— Jeg sa et tall til Utvik og han sa greit. Jeg kan si så mye at det er mindre enn de tallene det har vært spekulert i. Og jeg kunne tjent mer andre steder. Jeg skal pendle mye og dessuten må kona mi jobbe mindre for å få dette til å gå. Litt må man kompenseres, sa Nordlie.

Trenerprofilen sa forøvrig at han ønsker å «fornorske og forynge» Avaldsnes-stallen. I lagets siste seriekamp denne sesongen, 5-0-seieren over Kolbotn, var kun fire av de 11 spillerne som startet norske.