Bytyqi på vei til Viking - takker Tom Nordlie for ny gnist

På den første treningen Tom Nordlie hadde med Sandnes Ulf, tok han Zymer Bytyqi (18) til side. Den samtalen betydde mye for talentet.

Zymer Bytyqi nærmer seg en overgang til Viking. I løpet av det siste halvåret har 18-åringen fått gleden og motivasjonen på fotballbanen tilbake.Tom Nordlie klarte ikke å redde Sandnes Ulf fra nedrykk, men bidro mye for Zymer Bytyqi. Zymer Bytyqi nærmer seg en overgang til Viking. I løpet av det siste halvåret har 18-åringen fått gleden og motivasjonen på fotballbanen tilbake.Tom Nordlie klarte ikke å redde Sandnes Ulf fra nedrykk, men bidro mye for Zymer Bytyqi. Foto: PÅL CHRISTENSEN / NTB scanpix

Det var ikke lenge igjen av treningen denne torsdagen 24. juli i sommer. Spillerne holdt på med noen enkle pasningsøvelser da Tom Nordlie tok turen rundt på feltet. Han stoppet opp ved Zymer Bytyqi. Det var det første møtet mellom de to. De pratet sammen en god stund.

— På det tidspunktet var ikke fotball det kjekkeste jeg visste, for å si det slik. Etter praten med Tom Nordlie fikk jeg både gnist, vilje og motivasjonen tilbake. Han reddet karrieren min, sier Bytyqi til Aftenbladet.

— Hva sa Nordlie til deg?

— Tom forklarte at han hadde veldig stor tro på meg. Selv om jeg ikke spilte mye førstelagsfotball under Nordlie, ble det starten på en opptur. Jeg fikk selvtillit og kjente fort at jeg hadde mye energi i kroppen. Energi som måtte ut, svarer Bytyqi.

Samtalen førte til at Bytyqi begynte å trene hardt. Og mye. Ikke bare med laget, men også egne ekstratreninger flere ganger til dagen. Det ble oppdaget da Sandnes Ulfs rekruttlag hadde viktig kamp mot Staal for å unngå nedrykk fra 3. divisjon.

Bytyqi var sliten etter kampen, men scoret og hadde to målgivende. Etter oppgjøret kom det fram at han hadde gjennomført to økter på egenhånd dagen før. Da måtte Tom Nordlie stoppe ham.

- Jeg skal være tålmodig

Karrieren til Zymer Bytyqi har ikke akkurat blitt slik han selv eller omgivelsene forventet. Spilleren har lenge blitt omtalt som et av landets største talent. Han debuterte i eliteserien som 15-åring og har hele tiden spilt på aldersbestemte landslag.

Men verken overgangen verdt fire millioner kroner til Salzburg sommeren 2012 eller utlånsavtalen tilbake til Sandnes Ulf ble i nærheten av ungguttens håp.

Fortsatt har Bytyqi halvannet år igjen av kontrakten med den østerrikske storklubben. Salzburg har imidlertid åpnet for å selge spilleren. Prisforlangende skal totalt være i overkant av 1 million kroner. Nå ser det ut til at Viking blir neste stoppested for Lura-gutten Bytyqi.

Klubben har allerede lagt inn et bud til Salzburg og hatt samtaler med den offensive spilleren. Etter det Aftenbladet kjenner til, skal partene være såpass nær hverandre at en overgang kan være nært forestående. Spilleren selv erkjenner at hans neste klubbvalg er viktig for den videre karrieren, men han vil ikke si hvor han aller helst ønsker å spille. Han røper imidlertid at han ønsker å holde seg i Norge.

— Jeg kan si at Viking er en fantastisk klubb, én av de største i landet. Men så lenge jeg fortsatt har avtale med Salzburg, forholder jeg meg til den, sier han.

- Hvordan vil du angripe det å komme til en ny klubb og restarte karrieren?

— Jeg skal være tålmodig, men vise hva jeg er god for og kjempe meg inn på laget. Føler jeg noe er urettferdig, skal jeg jobbe hardere i stedet for å snakke om det, svarer Bytyqi kontant – og tenker naturligvis på oppstyret det ble da han gikk ut mot egen klubbledelse da han ikke fikk spille A-lagsfotball etter returen fra Salzburg.

Må bruke tid på ham

Mens 18-åringens videre ferd fortsatt ikke er helt avklart, har Tom Nordlie takket ja til å trene Avaldsnes i kvinnenes toppserie neste sesong. Den tidligere Sandnes Ulf-treneren blir en smule rørt og stolt over historien Bytyqi forteller.

Han hadde lest og hørt om denne 18-åringen. Han hadde fått med seg at Bytyqi kunne drible av tre spillere inne i en telefonkiosk, men også registrert konfliktene med eks-trener Asle Andersen.

— Det første jeg sa til Bytyqi var at jeg blåser i hva som hadde skjedd tidligere. En sak har alltid to sider, og sannsynligvis hadde de skyld i dette begge to. Nå skulle vi begynne på nytt, forklarer Nordlie.

Nordlie ramser opp fire kategorier over spillertyper. Han plasserer Bytyqi i båsen over de som kan, men vil for mye. Trenernomaden fnyser over de som mener dårlige holdninger er problemet. Samtidig ser Nordlie betydningen av at Bytyqi nå havner i en klubb hvor trenerne har tid og lyst til å komme under huden på ham – en klubb hvor han blir sett og forstått.

— Helt siden han var 14 år har Zymer Bytyqi blitt fortalt hvor god han er. Det er bare å tenke seg til prestasjonspresset han har opplevd i eget hode. Den klubben som investerer tid i ham vil få en spiller med et svært sjeldent ferdighetsnivå når det gjelder å føre ball med kontroll i stor fart, sier Nordlie.