KRISTIANSAND: Onsdag ettermiddag ble det klart at Peter Reinhardsen er ferdig i Start etter en langvarig konflikt med klubben. Fra 1. januar 2023 skifter han ut Start med Sarpsborg 08.

Det skjer etter en måned der han har vært i hardt vær. Han gjennomførte i midten av september et klubb-besøk i Sarpsborg 08, der han gjennomførte fysiske øvelser. Det reagerte Start sterkt på, og slo hardt ned på det i form av en pressemelding og utestengelse fra troppen. Reinhardsen har i de fire siste serierundene blitt vraket fra Start-troppen. Han har siden kun spilt for Starts andrelag.

Fædrelandsvennen har flere ganger forsøkt å få et intervju med Reinhardsen, men han har ikke ønsket å stille. Torsdag har han imidlertid valgt å uttale seg for første gang gjennom et leserinnlegg Fædrelandsvennen har fått tilsendt på e-post.

Kjære alle dere som elsker/følger Start

«Jeg har lovet min versjon av alt som har skjedd rundt meg og Start de siste ukene. Jeg beklager at jeg ikke tidligere har lettet på trykket, men frem til i dag har vi valgt taushet. Og frem til videre dialog ble umulig, gjorde vi flere forsøk på å finne ut av det sammen med Start.

Når jeg nå velger å gå ut med min versjon av dette, er det med bakgrunn i at Start la ut en pressemelding jeg var sterkt uenig i. Start ble anmodet om å fjerne og dementere denne. Da klubben fortsatt ikke har gjort dette, ser jeg ingen annen mulighet enn å gi en forklaring, da jeg opplever at pressemeldingen og medieskriveriene gir et svært misvisende bilde av saken.

Og for at ingen skal være i tvil: Jeg har ikke på noe tidspunkt gjort noe overtramp i forhold til overgangsreglement, spillerkontrakt eller arbeidsmiljøloven! Og Start har heller ikke gjort videre undersøkelser rundt min påståtte fysiske test, før de iverksatte sine reaksjoner overfor meg.

– Oppsiktsvekkende

Erlend Hanstveit, Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) sier følgende:

«NISO mener saken er oppsiktsvekkende, og at den fremstår som et eksempel på dårlig personalbehandling. NISO støtter Reinhardsen hundre prosent i sin rett til å gjennomføre medisinsk test, for å kunne planlegge sin fotballfremtid. NISO minner om at fotballspillere har svært begrensede muligheter til selv å kunne planlegge sin videre karriere, og sanksjoner mot en gjennomført medisinsk test er oppsiktsvekkende. Hvis klubbene er uenige om prosedyrene for medisinsk test, må dette løses klubbene imellom, og ikke ved at Start iverksetter sanksjoner mot spilleren».

Noen kjappe detaljer om saken

I løpet av 2022 har jeg hatt 2 samtaler med Start angående kontraktsforlengelse. Den første var i møte med Terje Marcussen 10. januar. Jeg ble da lovet forslag om ny kontrakt i løpet av påfølgende uke. De neste ukene mistet jeg plassen i startelleveren. Tilbudet dukker aldri opp.

27. juni bekreftet Sindre Tjelmeland i møte med meg at kontraktsforlengelse var helt uaktuelt.

2 dager etter var jeg i startelleveren mot Moss i cupkampen, og etter dette startet jeg alle kampene frem til 11. september.

10. august sendte Magni Fannberg forslag til ny kontrakt til min agent Stig Lillejord. Forslaget var bra, og Stig anbefalte meg å godta dette, dersom Start var med på et par små justeringer. Jeg har ikke lyst til å lekke opplysninger fra kontraktsforhandlingene, men om Start godkjenner det, har jeg ingen problemer med full åpenhet rundt dette.

Frem til 11. september scorer jeg 5 mål + 2 assist, blir kåret til Starts beste av publikum 3 ganger, jeg leder børsen i Fevennen med god margin og er på ukens lag i NTB OBOS-ligaen de 3 siste ukene før jeg tas ut av troppen for godt. Det er pinlig å skrive sånt om seg selv, men jeg føler samtidig det er ytterst relevant for saken.

Da vi ikke fikk landet en avtale frem til 6. september, ba Stig om 2 ukers forlenget frist, da interessen fra Eliteserieklubber var stigende. Magnis reaksjon på dette er ny frist på 24 timer og beskjed til Stig om at klubben ikke ville forholde seg til ham som agent. Magni tok etter dette direkte kontakt med meg.

Klubb-besøket

Så reiste jeg altså (med fly) til Sarpsborg på fridagen min 13. september. Jeg hadde fått beskjed om at et slikt besøk var helt lovlig, så lenge Start var informert i forkant. I Sarpsborg sa jeg fra under den medisinske sjekken at jeg ikke kunne belastes med løping pga. kamp 2 dager før + hard styrketrening ben dagen i forveien. Dette var det full forståelse for, og sjekken bestod derfor av svært enkle og lite belastende øvelser (bevegelighet og mellom 20 og 25 spensthopp).

På trening dagen etter ba jeg om å få ta det rolig på grunn av stiv hamstring. Jeg kan ha sagt ting på en dum måte, slik at man oppfattet det feil, men frem til i dag er det kun testene i Sarpsborg det har vært fokus på fra Starts side i denne saken. Det fins en 4 siders rapport på testene som ble utført. Så vidt meg bekjent, er ikke denne testen blitt forespurt fra noen i Start.

Klar til å angripe

Min opplevelse av første treningen etter Sarpsborg, var at man stod klar til å angripe. Jeg ble droppet før 11v11 dagen etter. Ingen spurte meg den dagen om hvordan stivheten var. Så vidt jeg husker, har jeg ikke hatt noen direkte kommunikasjon om min situasjon med Magni eller Sindre etter dette.

Konsekvensen av en stiv hamstring (etter kamp, tung styrke ben og 25 spensthopp) ble altså – skriftlig advarsel, pressemelding om angivelig kontraktsbrudd og utelatelse fra kamptropp, offentlig gapestokk, store medieoppslag, sterk reaksjon fra fansen og et mildt sagt utfordrende forhold til flere medspillere og trenere. Jeg tror ærlig talt ikke dette hadde noe med den «fysiske» belastningen i Sarpsborg å gjøre.

Når du i min situasjon blir invitert til en Eliteserieklubb, så gjør du som du får beskjed om. Venter man en uke, kan ting skje som gjør at du aldri får den sjansen igjen (interesse for andre spillere, skade). I en Eliteserieklubb regner jeg med de tenker tilsvarende andre veien. Når de først bestemte seg for å sjekke ut undertegnede, vil hver ny kamp som spilles kunne vekke interesse hos konkurrerende klubber. I mitt hode er dette ganske logisk.

Til Start-fansen

Jeg bebreider ingen i fansen for alt som er skrevet og sunget av hatmeldinger mot meg og de som hjelper meg i saken. Fansen SKAL stole på informasjonen klubben gir! Jeg mener det er klubbens ansvar at spillere/ansatte behandles med respekt og omtanke og at ikke personopplysninger, som kan sette ansatte i et dårlig lys, tilflyter offentligheten eller pressen. Dere skal vite at hjertet mitt har vært i Start siden jeg begynte som 11 åring. Jeg ønsker ikke Start noe vondt. Men jeg ønsker å bruke det som har skjedd meg, til noe som gagner klubben på sikt og ikke minst gagner dagens og fremtidens spillere i Start. Kristoffer Ajer sier dette ang. saken min i «Start En Pod» 21/9-22: «En klubb er kun lojal mot deg når du behøves.»

De 2 møtene nevnt øverst i saken beskriver Starts holdning til dette, som er helt fair. Men da er det vanskelig for meg å se noen form for illojalitet i mitt ønske om å sjekke ut andre alternativ når muligheten byr seg.

Før pressemeldingen ble sendt ut i forkant av kampen mot Raufoss, fikk jeg presentert en skriftlig advarsel fra klubben pga. testen som ble utført i Sarpsborg. Jeg opplevde dette som en trussel og et verktøy i kontraktsforhandlingene.

29. sep. leser jeg følgende i FVN: «Reinhardsen har stilt krav til Start.» Jeg opplever dette som en lekkasje fra kontraktsforhandlingene med Start. Og jeg føler lekkasjen bærer preg av at den er «plantet» bevisst for å sverte meg. Kravene til Start kom som en følge av diverse forhold jeg ikke ønsker å ta gjennom media, da det involverer flere i viktige roller i Start. Men jeg presenterer gjerne for styret nødvendig dokumentasjon på all korrespondanse gjennom kontraktsforhandlingene. Da disse kravene ble lagt frem (og begrunnet), var mitt og Stigs forhold til trener og sportssjef så betent at en signering ville vært av høyeste risiko. Når man ser virkemidlene som er brukt mot meg de siste ukene, skjønner vel de fleste at det kunne blitt 3 tøffe nye år i Start?

Til styret i Start

Jeg vet ikke hvor godt orientert dere er om alt som har skjedd i saken her. Vi var rimelig sikre på at det hele ville bli lagt frem for styret, da advokat Monsen sendte første brev pr. mail om at advarselen bestrides og at vi anser dette som en personalsak som er lekket til offentligheten. I brevet krevde vi pressemeldingen fjernet og ny pressemelding der man rettet opp i begåtte feil.

Er det ok for styret i Start at det lekkes fra kontraktsforhandlinger til FVN? Er dette noe alle dagens- og fremtidige Start-spillere må forholde seg til, eller kan dere garantere at dette aldri skjer igjen? Dette håper jeg dere svarer på.

Og er det ok for styret at ingen i klubben i hvert fall balanserer saken etter fansens reaksjoner under kamp og i sosiale medier?

Ambisjoner

Til dere som lurer – jeg har fått spørsmålet hundrevis av ganger – Jeg har det veldig bra. Jeg står støtt i saken, og jeg har ikke gjort noe jeg angrer på; ikke engang besøket hos Sarpsborg 08.

De fleste fotballspillere har en drøm om hvor langt man kan nå. For min del har dette vært Eliteserien og deretter utlandet. Drømmen er nesten uoppnåelig, da det er så sinnssykt mange ting som skal klaffe (forventet utvikling, skader, takle presset, passende spillestil, spilletid etc.). I tillegg arbeider tiden mot deg. Jeg er nå 23 år, og jeg har hørt flere si at en spiller på 25- 26 synger på siste verset i forhold til interesse fra utlandet.

Jeg har stor tro på meg selv som spiller. Uten denne hadde jeg aldri kommet dit jeg er i dag. Uten denne hadde jeg aldri kunnet gå ut på matta med skuldrene senket og nytt hvert sekund som spiller. Uten denne tror jeg også det kunne blitt vanskelig å stå i det som har skjedd de siste ukene. Det kan godt være at Eliteserien blir mitt siste stoppested i fotballen, og at jeg vender hjem etter noen år der uten å ta de siste stegene. Men dette vet jeg 100% sikkert; hvis ikke jeg hadde tatt den muligheten jeg nå har fått, så hadde jeg angret resten av livet. Da hadde jeg aldri fått svar på hvor langt jeg egentlig kunne nådd.

Kristoffer Ajer snakker i tidligere nevnte pod om spillere som er fornøyd slik de har det, skriver en lang kontrakt med laget, og kanskje derfor senker seg 5-6% hver eneste dag på trening. Jeg håper ikke noen bruker mot meg at jeg har ambisjoner. Jeg nekter å være med på at jeg skal bli i Start av takknemlighet til klubben. Dere som sier dette – tenk over hva det egentlig betyr. Men jeg kommer gjerne tilbake en gang i fremtiden, i takknemlighet til klubben, og hvis jeg fortsatt er god nok.

Og viktig akkurat nå – jeg er i kjempeform og klar for å hjelpe Start og mine lagkamerater med å rykke opp til Eliteserien 2023. Konflikten vil aldri påvirke meg i trening eller kamp. Om så hele Sør Arena står og piper, så skal jeg blø for laget. For jeg vet at jeg står støtt i det jeg har gjort.

Til Terje Marcussen

Takk for at du gjorde det du kunne for å komme i mål med en avtale, da min far kontaktet deg som et siste forsøk.

Om agenten

Det er sagt og skrevet enormt mye om Stig Lillejord. Stig har gjort en fantastisk jobb for meg fra dag én. Han spør ALLTID først om hva jeg føler og ønsker. Jeg opplever at han ser hele mennesket, kjenner spillet og jobber knallhardt for best mulig spillerkarriere for meg både på og utenfor banen. Og til dere som mener spillere ikke trenger agent – «Ingen kommentar!».

Peter Reinhardsen, Start-spiller