foto
Fotballekspert Lars Tjærnås blogger om avgangen til Mourinho.

Mange av portugiserens spillere har fortalt om en manager som alltid stilte opp for dem på alle måter. Mourinho var hannløven som var villig til å gjøre nesten alt for å beskytte flokken sin. Om det var tøffe tider kunne han ta støyten foran media med en kontroversiell uttalelse som veltet oppmerksomheten på han selv.

BAKGRUNN:

Zlatan, med flere, har fortalt om den helt spesielle energien rundt han: Om hvordan spillerne gjerne løp litt lengre, hoppet litt høyere og taklet litt hardere for å gi sjefen sin suksess.

Mourinhos kanskje aller største tabbe var å legge seg ut med de han ikke burde legge seg ut med.

Det var den gang. Det var før han gjorde seg upopulær i deler av garderoben i Real Madrid, der blant annet klubblegenden Iker Casillas ble en fiende. Det var også før skuffelsen denne sesongen. Sesongen da stort sett alt har gått galt i Chelsea.

Også en annen trener kan være i ferd med å flytte på seg:

Det startet trolig med oppkjøringen. Den skulle være kort, så kort at ingen risikerte å miste formen mot slutten, slik de gjorde i fjor. Det var et forsøk på å være smart. Det ble trolig for smart. Det har vært sensasjonelt å se hvor mye dårligere nesten hele stammen i laget har vært denne høsten målt opp mot tidligere prestasjoner. Det trengte likevel ikke bli kritisk-forutsatt atalle sto sammen.

foto
Jose Mourinho er ferdig i Chelsea. Foto: NTB Scanpix

Mourinhos kanskje aller største tabbe var å legge seg ut med de han ikke burde legge seg ut med.Alle som har vært i en fotballgarderobe vet at det medisinske apparatet har en helt egen posisjon blant spillerne. Det er de som sørger for at de kan utøve jobben sin, og det er til dem en kan gå med sine dypeste hemmeligheter og betroelser.

Selvsagt blir det spekulasjoner, men likevel. Jeg tror konflikten med doktor Eva Carneiro har kostet usedvanlig dyrt i form av et ødelagt tillitsforhold mellom manager og i alle fall deler av spillertroppen. Men til og med det kunne sikkert latt seg reparere hvis "The Special One" fortsatt hadde vært den spesielle hannløven i flokken.

foto
José Mourinho refset Chelsea-legen Eva Carneiro etter et tap. Det ble en stor skandale. Foto: Digitalsport

I stedet for å beskytte spillere sine har han endt opp med å beskytte seg selv.Grunnleggende regel i lederskap, uansett bransje, er at vi vinner og taper sammen. Stadig oftere med Mourinho den siste tiden har det blitt erstattet med at "jeg vinner og dere taper".

Pressekonferanser og intervjuer der han har snakket nedsettende om spillerne har kommet stadig tettere.Etter tapet mot Leicester mandag gikk han usedvanlig langt i å antyde at Eden Hazard hadde forfalsket den skaden som gjorde at han forlot banen. Tidligere har han "avskiltet" opp til flere etter svake innsatser. Til å forstå, forprestasjonene i mange kamper har vært lite å forsvare. Den "gamle" Mourinho hadde likevel gjort nettopp det. Den nåværende burde etter alt å dømme ha gjort det samme.

Les hvordan Mourinho oppførte seg etter helgens tap:

Som trener er du alltid prisgitt spillere dine, uansett hvor dyktig du måtte være. At han ved siden av å skylde på spillere også har funnet bortforklaringer og unnskyldninger mer egnet til latter enn til refleksjon forbedrer neppe holdningen i garderoben. Mye tyder på at spillerne sluttet å tro på han. Like ille er det at de trolig også mistet lysten til å jobbe for han.

Nå skrives et nytt kapittel for både klubb og manager. Skal det bli et lykkelig kapittel for 52 åringen bør han finne tilbake til hannløven i seg selv.

Mange av våre lesere har lest disse to sakene i dag:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport, hvor panelet forklarer hvorfor Jose Mourinho har feilet i Chelsea denne høsten: