– Det var jeg som kontaktet det legendariske Hamar-firmaet Fabelaktiv, som har laget en del ting. Jeg sa hva jeg tenkte og spurte om han kunne finne noen ord og uttrykk, slik at jeg kunne konsentrere meg om fotballen, sier Solbakken til VG under torsdagens pressekonferanse.

«Han» i denne sammenhengen er Arild Halvorsen, som jobber i TV-produksjonsselskapet Fabelaktiv.

– Da Ståle holdt litt på med dette, så meldte og ringte han meg om vi kunne tenke litt høyt sammen. Jeg jobber jo i et TV-produksjonsselskap og jobber kreativt, så han tenkte at jeg kunne tenke litt sammen med ham. Vi hadde noen samtaler og ut av det så kom jeg med noen innspill, sier Halvorsen til VG.

– Jeg hadde én konkret idé som jeg synes fungerte godt og det var jo den tanken om «on and off the pitch» – det å forsterke alle disse fine ordene som eksisterer i fotballen med respekt og så videre – forsterke det med den lille taggen om «on and off the pitch» – at det handler om noe mer, sier han videre.

PÅ TRENINGSFELTET: Ståle Solbakken under torsdagens trening. Foto: Geir Olsen

Solbakken forteller på pressekonferansen at han fikk med seg noen forslag, som han presenterte for spillerne mandag kveld.

– Vi hadde et møte og de fikk lov til å ytre seg og velge noen av t-skjortene som var trykket, sier Solbakken og bekrefter at det var flere t-skjorter som ikke ble tatt i bruk.

– Det er viktig for meg å si at vi har tatt et standpunkt fordi vi gjerne vil hjelpe. Vi ser at det har gitt gjenklang rundt omkring, men vi tror ikke at med dette så er alt løst og at vi har gjort vårt, sier han videre.

Debatten om en mulig norsk boikott av fotball-VM har pågått i én måned etter at Tromsø i slutten av februar gikk inn for en boikott av mesterskapet.

– Dette er jo også storpolitikk og det er derfor jeg sier at politikk og idrett, enten du vil det eller ikke, alltid vil høre sammen. Da er det ikke slik at det er det norske fotballandslaget alene som skal redde verden, mener landslagssjefen.

– Vi mener de 20 månedene frem mot mesterskapet er en gyllen mulighet for FIFA til å lage et kjempetrykk på qatarske myndigheter. Det er nå det begynner å brenne og det er en grunn til at det er nå det kom opp, og ikke i 2011–12–13. Det er derfor vinden blåser mye hardere nå, men vi står fortsatt inne for at det er best å stå i det, sier Solbakken, som ikke utelukker ytterligere markeringer.

I forkant av pressekonferansen ble det klart at det internasjonale fotballforbundet, FIFA, ikke ville opprette sak mot Norge etter markeringen.

Det bekreftet FIFA overfor både AP, Reuters og NRK.

– Jeg fikk med meg at store deler av fotballverdenen fikk det med seg. Det var litt det vi håpet og ønsket, at folk skulle få med seg budskapet vi kom med. Budskapet er noe vi alle kan stå inne for, så jeg synes det var en fin markering, sier Patrick Berg.

Om det kommer nye markeringer i fremtiden, svarer Berg følgende:

– Det må vi diskutere videre som gruppe. Det er ikke bestemt enda. Vi prøver å finne vår vei i dette og hvordan vi kan bruke vår stemme i dette. Nå er lyset på Qatar og da hvordan vi kan påvirke det på best mulig måte. Det må vi som gruppe og individer diskutere videre.

– Jeg tenker det kan være en fin start. Det var noe vi spillerne diskuterte og kom frem til at alle var komfortable med det. Jeg håper det er flere som kan melde seg på og at FIFA ser det, sier Alexander Sørloth.

MARKERING: Den norske innbytterbenken før start. Foto: JON NAZCA / X02457