Ada Hegerberg (21) ble torsdag kåret til årets fotballspiller i Europa på kvinnesiden. Lyon-spilleren hadde konkurranse av franske Amandine Henry og tyske Dzsenifer Marozsan i kåringen. Journalister fra Det europeiske fotballforbundets 55 medlemsland stemte fram de tre finalistene.

Den norske spissen scoret 54 mål på 34 kamper for franske Lyon forrige sesong. I mesterligaen ble hun toppscorer med sine 13 fulltreffere. Hun var en helt sentral brikke i Lyon supersesong som endte med tre trofeer (liga, cup og mesterliga).

Ada Hegerberg ble hedret sammen med Cristiano Ronaldo.

– Det var en stor ambisjon å vinne alle trofeene, og det var en fantastisk lagseier. Å stå her med trofeet er en stor ære. Det er en fantastisk følelse, sa Hegerberg fra scenen etter å ha mottatt den høythengende utmerkelsen.På spørsmål om hvor den norske landslagsprofilen legger ambisjonsnivået foran den kommende sesongen, lød svaret:

hegerberg.jpg

– Jeg må vel gå for 60 mål denne sesongen. Nei, jeg må bare fortsette å utvikle meg og vinne trofeer med laget. Ambisjonene er de samme som tidligere.Mesterligaseieren var naturlig nok et karrierehøydepunkt for Lyon-proffen.

– Det var selvfølgelig en fantastisk følelse. Det var min første mesterligaseier, og det kronet en stor sesong for både meg og laget, sa Hegerberg.

Det var fjerde gang at prisen for årets beste kvinnelige fotballspiller i Europa ble delt ut. Tidligere hadde den kun hatt tyske vinnere. Célia Šašić vant i 2015, mens Nadine Kessler og Nadine Angerer vant årene før det.

Fotballpresidenten gratulerer

hegerberg body.jpg

Fotballpresident Terje Svendsen sier at prisen er «fantastisk» både for Hegerberg og for norsk fotball.– Det er helt fantastisk. Å bli kåret til årets spiller i Europa er virkelig et stort hederstegn, og et utrolig kvalitetsstempel, sier han.

– Dette er stort for Hegerberg, og det er også svært hyggelig for norsk fotball, sier Svendsen.

Landslagssjefen: — Tar steg hvert år

Norges landslagstrener Roger Finjord synes at prisen er fullt fortjent.

– Dette er bare helt fantastisk, sier Finjord.

– Ada har hatt en fantastisk 2015/16-sesong der hun har vist hele Europa hvilke kvaliteter hun har. Vi er veldig glade for at vi har henne, sier landslagstreneren.

– Du er stolt i kveld?

– Vi er veldig stolte over den jobben hun har lagt ned. Ada har alltid vært god på å oppsøke nye miljøer for å utvikle seg videre og å utfordre konkurransesituasjonen. Der har hun lyktes, og hun tar nye steg hvert år, sier Finjord.

Ronaldo årets mannlige spiller

Cristiano Ronaldo (31) vant prisen på herresiden. Portugiseren hadde konkurranse av franske Antoine Griezmann og Real Madrid-kamerat Gareth Bale. Ronaldo stakk av med prisen, akkurat som i 2014. – Dette føles fantastisk. Jeg er veldig glad, og jeg har bak meg en fantastisk sesong. Samtidig må jeg nevne de to andre spillerne her. De hadde store sesonger også, sa Ronaldo.

Portugiseren bidro sterkt til at Real Madrid vant forrige sesongs mesterliga, og i sommer ble han europamester med hjemlandet.

– Min største drøm da jeg var liten var å bli fotballspiller og å ha suksess på fotballbanen, og det har jeg klart. Drømmer kan bli virkelighet, sa Ronaldo.