Er det rettferdig å sammenligne en keeper med en spiss? Nei.

Er det rettferdig å sammenligne spillere på 1960-tallet med dagens stjerner?

Nei. En slik øvelse vil aldri bli riktig.

Men vi gjør det likevel!

Vi har grublet, søkt råd fra de eldre og kloke, kranglet med oss selv og kommet frem til tidenes 50 beste europeiske fotballspillere fra det første fotball-EM i 1960 og frem til nå.

Kriterier: Dette er en liste over de beste og ikke de største (sorry, David Beckham!).

Dette er en kåring der prestasjoner fra tiden før det første EM i 1960 ikke teller (sorry, Ferenc Puskás!).

Dette er en rangering der du må ha preget Europa-fotballen i minst fem år (sorry, Kylian Mbappé!).

Dette er en høyst subjektiv liste der personlige preferanser spiller inn (sorry, Alan Shearer!).

Men alt det andre kan diskuteres.

Psssst! Vi startet med 100 og endte opp med 50 navn. Det er fryktelig mange gode fotballspillere som var nær ved å komme med, men her er våre 50 utvalgte:

Preben Elkjær scorer her 1–0-målet for Danmark i den første VM-kampen mot Skottland i 1986. Foto: AP

50: Preben Elkjær, Danmark

Målkonge og voldsom offensiv kraft. Da Elkjær krummet nakken var det ikke lett å være forsvarer. Ikke helt ulik Erling Braut Haaland i spillestilen.

Paul Breitner i VM-finalen i 1974. Foto: AP

49: Paul Breitner, Vest-Tyskland

Midtbanespiller som scoret i to VM-finaler med åtte års mellomrom (1974 og 1982). Ett VM-gull, ett EM-gull, én seier Serievinnercupen, fem ligagull Tyskland, to ligagull Spania.

Kenny Dalglish sammen med Ian Rush. Foto: AP

48: Kenny Dalglish, Skottland

Erstattet den uerstattelige Kevin Keegan i Liverpool. «King Kenny» svarte med seks seriegull og tre Champions League-trofeer før han ble spillende trener.

Luka Modric Foto: HANNAH MCKAY, REUTERS

47: Luka Modric, Kroatia

Brøt Ballon d’Or-dominansen til Lionel Messi og Cristiano Ronaldo da han ble kåret til verdens beste i 2018. Stort VM. Har vunnet alt med Real Madrid.

Gordon Banks Foto: Action Images

46: Gordon Banks, England

Kanskje tidenes beste redning på Pelés heading i 1970-VM. Banks var så sikker i mål at han ble kalt «Banks of England».

Zbigniew Boniek Foto: AP

45: Zbigniew Boniek, Polen

Polakken med barten ble en stor helt for mange på tidlig 1980-tall. Enorm i 1982-VM. Utgjorde verdens beste offensiv med Paolo Rossi og Michel Platini i Juventus.

Paul Gascoigne. Foto: MICHAEL PROBST, AP

44: Paul Gascoigne, England

Blendende teknisk, godt overblikk, god på frispark og showmann. Enorm i VM 1990 og EM 1996. Skader og utenomsportslig tull ødela dessverre flere år av karrieren.

Gianluigi Buffon Foto: STEFANO RELLANDINI, REUTERS

43: Gianluigi Buffon, Italia

En av tidenes beste keepere som holder det gående i en alder av 43 år. Dominert i nesten to tiår. Få feil, plasserte seg så bra at han ikke trengte å hente frem de mest spektakulære redningene.

Steven Gerrard Foto: DUSAN VRANIC / TT NYHETSBYRÅN

42: Steven Gerrard, England

Råsterk, teknisk og en tung skuddfot. Liverpools kaptein og midtbanesjef holdt Liverpool flytende i over et tiår.

Alessandro del Piero Foto: MASSIMO PINCA / AP

41: Alessandro Del Piero, Italia

Spektakulær offensiv kraft som vant ligaen åtte ganger med Juventus (to ble strøket). Kreativ, målfarlig og livsfarlig på frispark. VM-gull i 2006.

Robert Lewandowski Foto: Matthias Schrader, AP

40: Robert Lewandowski, Polen

Har vært verdens beste spiss og målscorer de siste årene. Ni seriegull i Tyskland, vant Champions League i fjor. En komplett spiss.

Eric Cantona Foto: TONY SPENCER / PA

39: Eric Cantona, Frankrike

Lite å vise til i mesterskap, men en av de beste i Premier League gjennom tidene. Nøkkelen da Manchester United ble en vinnermaskin midt på 1990-tallet.

Gianni Rivera Foto: CARLO FUMAGALLI / AP

38: Gianni Rivera, Italia

Offensiv drivkraft som ble kalt «Gullgutten» i Italia. Scoret det berømte 4-3-målet i semifinalen mot Vest-Tyskland i VM 1970. Tre seriegull og to triumfer i Serievinnercupen med Milan.

Gary Lineker Foto: Bob Dear / AP

37: Gary Lineker, England

Klassisk midtspiss. Luktet muligheter, nådeløs avslutter. VM-toppscorer med seks mål i 1986. Toppscorer i Englands øverste divisjon for Leicester, Everton og Tottenham.

Allan Simonsen Foto: AP

36: Allan Simonsen, Danmark

En av Nordens giganter. Eneste nordiske vinner av Ballon d’Or (1977). Svært dominerende på Borussia Mönchengladbachs gode lag på slutten av 1970-tallet. Hadde også noen gode år i Barcelona.

Miroslav Klose Foto: Natacha Pisarenko, AP

35: Miroslav Klose, Tyskland

Ikke den mest spektakulære spissen, men Klose visste alltid hvor ballen havnet. 16 mål gjør ham til den mestscorende i VM-historien. Sterk, god på timing, notorisk målscorer.

Pavel Nedved Foto: FABIO MUZZI / AP

34: Pavel Nedved, Tsjekkia

Påstand: Hadde ikke den offensive dynamoen Nedved blitt skadet, ville Tsjekkia vunnet EM i 2004. EM-sølv åtte år tidligere. Enorm arbeidsinnsats, god med begge føtter.

Luis Figo Foto: ANDREW MEDICHINI, AP

33: Luis Figo, Portugal

Kreativ, driblesterk og hurtig ving. Ofte nest sist på scoringer. Spilte fem år i Barcelona, før han spilte fem år hos erkerivalen Real Madrid. To seriegull med hvert av lagene.

Manuel Neuer Foto: ANNEGRET HILSE

32: Manuel Neuer, Tyskland

Satte en ny standard for keepere og var enorm rundt tiden da Tyskland vant VM-gull i 2014. Offensiv, dristig og komplett.

Didier Deschamps Foto: DUSAN VRANIC / AP

31: Didier Deschamps, Frankrike

Ikke den som glitret mest, men var hærfører da Frankrike vant VM 1998 og EM 2000. Midtbanesjefen vant Champions League med Marseille og Juventus.

Lev Jasjin Foto: BIPPA

30: Lev Jasjin, Sovjetunionen

Finalehelt da Sovjet vant historiens første EM i 1960. Fortsatt eneste keeper som har vunnet Ballon d’Or (1963). Reaksjonssterk, enorm i feltet, god med beina, flink igangsetter.

Gheorge Hagi Foto: Douglas C Pizac, AP

29: Gheorge Hagi, Romania

Ah, «karpatenes Maradona», rumeneren med en venstrefot av gull. Ballkunstner og en av de beste 10-erne på 1990-tallet.

Francesco Totti Foto: TONY GENTILE

28: Francesco Totti, Italia

25 år i Romas A-stall og en av Fotball-Europas mest trofaste. Kåret til Serie As beste spiller fem ganger. Slepen teknikk, god på frispark, en klassisk 10-er.

Hristo Stojtskov Foto: BILDBYRÅN

27: Hristo Stoitsjkov, Bulgaria

Kreativ, rask og sylskarp venstrefot. Kunne bekle flere posisjoner offensivt. Vant Champions League med Barcelonas Dream Team. Vant Ballon d’Or i 1994.

Thierry Henry Foto: ALASTAIR GRANT / AP

26: Thierry Henry, Frankrike

Med enormt rykk, høy fart og god teknikk drev han mange forsvarer til vanvidd. Bærebjelke for Arsenal for 20 år siden. Vant VM og EM med Frankrike.

Dennis Bergkamp. Foto: JEAN-PAUL PELISSIER, REUTERS

25: Dennis Bergkamp, Nederland

To ord kan best beskrive nederlenderen: Følsomme føtter. Med stoisk ro og ekstrem ballkontroll både scoret han selv og assisterte lagkameratene.

Paolo Maldini Foto: Alberto Pellaschiar / TT NYHETSBYRÅN

24: Paolo Maldini, Italia

En av tidenes beste forsvarsspillere. Vant seriegull syv ganger og Champions League fem ganger. Spilte for Milan i 25 år!

Kevin Keegan Foto: Koerner / AP

23: Kevin Keegan, England

«Mighty Mouse» vant ligaen tre ganger og løftet Liverpool til å bli Europas beste lag. Lave Keegan herjet på topp med kjempen John Toshack. To ganger vinner av Ballon d’Or.

Karl-Heinz Rummenigge Foto: Carlo Fumagalli, AP

22: Karl-Heinz Rummenigge, Vest-Tyskland

Verdens beste på starten av 1980-tallet. Vant EM i 1980, men tapte de to neste VM-finalene. Kunne bekle flere roller offensivt. God på hodet, sterk, rask og målfarlig.

Ruud Gullit Foto: STF / AP

21: Ruud Gullit, Nederland

Begavet og elegant offensiv midtbanespiller. Kaptein som løftet både Nederland og Milan helt til topps på slutten av 1980-tallet. Stor aksjonsradius, god både defensivt og offensivt.

Andrea Pirlo Foto: Andrew Medichini / AP

20: Andrea Pirlo, Italia

Fotballverden elsket å se det lille geniet spille for Milan, Juventus og Italia. Pirlo definerte den dype midtbanerollen. Det ble sagt at han så pasningsmuligheter som andre brukte hele karrieren på å finne. Å gi Pirlo ballen var like safe som å putte den i en bankboks.

Zlatan Ibrahimovic Foto: Piero Cruciatti, AP

19: Zlatan Ibrahimovic, Sverige

Kraft, vilje og mange mål! Det meste er sagt og skrevet om Zlatan, den ubestridte kongen av svensk fotball. Har vunnet 11 seriegull med fem forskjellige lag fra fem forskjellige land. Fyller snart 40 og har ikke tenkt å gi seg.

Michael Laudrup Foto: ROBERT PRATTA, REUTERS

18: Michael Laudrup, Danmark

En av de store i europeisk fotballhistorie, men var i konflikt med landslagssjefen og spilte ikke da Danmark vant EM i 1992. Michael Laudrup fikk sitt gjennombrudd da Danmark spilte EM-semifinale i 1984. Den slepne teknikeren har vunnet seriegull med Juventus, Barcelona og Real Madrid.

Roberto Baggio spilte tre VM for Italia, her etter det første av sine to mål i semifinalen mot Bulgaria i 1994. Foto: Michael Probst, AP

17: Roberto Baggio, Italia

En av de mest begavede 10-erne i moderne tid. Blendende teknikk, svært kreativ, livsfarlig på frispark og målfarlig. Scoret fem mål for Italia i 1994-VM, men huskes godt for straffebommen mot Brasil i finalen.

Sergio Ramos Foto: Bernat Armangue / AP

16: Sergio Ramos, Spania

Vinnerskalle, nesten for enhver pris. Fysisk sterk, ruver i hodespillet, kan alle triksene i boken. Stopperen har vunnet alt som er mulig å vinne: EM og VM for Spania, samt fire Champions League-triumfer og fire La Liga-titler med Real Madrid.

Bobby Moore Foto: AP

15: Bobby Moore, England

Kaptein da England vant VM på hjemmebane og i 1966 og kaptein da England vant bronsefinalen i EM to år etter. En ruvende skikkelse i engelsk fotballhistorie. – Tidenes beste forsvarsspiller, har legenden Franz Beckenbauer uttalt om den engelske forsvarsklippen.

Lothar Matthäus Foto: CARLO FUMAGALLI, AP

14: Lothar Matthäus, Vest-Tyskland

Spilte hele fem VM-sluttspill og var motoren da han som kaptein ledet Vest-Tyskland til gull i 1990. Midtbanespilleren var også med på det tapende finalelaget i VM 1982 og 1986. Stor klubbkarriere i både Bayern München og Inter.

George Best Foto: PETER KEMP, AP

13: George Best, Nord-Irland

Belfast-gutten var spektakulær i sin tid og levde opp til ryktet som fotballens første rockestjerne. Driblekongen var enorm i Manchester United og sentral da klubben vant Serievinnercupen i 1968. Best fikk aldri kontroll på livet utenfor banen og karrieren ble for kort.

Luigi Riva Foto: RAOUL FORNEZZA, AP

12: Luigi Riva, Italia

Italias mestscorende med 35 mål på 42 kamper. Med fart, kraft og giftig venstrefot var «Rombo di Tuono» (lyden av torden) sentral da Italia vant EM-gull i 1968 og VM-sølv i 1970. Han tok Cagliari fra Serie B opp i A og ledet laget til «Scudetto» i 1970, første gang et lag sør for Roma hadde vunnet Serie A.

Eusebio Foto: AP

11: Eusebio, Portugal:

«Den sorte perle» rev mektige Real Madrid ned fra tronen da han skjøt Benfica til triumf i Serievinnercupen. En av 1960-tallets aller beste spillere, som ble toppscorer i 1966-VM med ni mål året etter at han ble kåret til verdens beste spiller. Utrolige 733 mål på 745 kamper.

Gerd Müller scoret både i den ordinære finalen av Serievinnercupen og omkampen da Bayern München beseiret Atlético Madrid i 1974. Foto: AP

10: Gerd Müller, Vest-Tyskland

«Der Bomber» var turneringens toppscorer da Vest-Tyskland vant EM i 1972. Finalehelt da tyskerne vant VM-gull på hjemmebane to år senere. Scoret utrolige 68 mål på 62 landskamper. Scoret 365 mål på 427 kamper for Bayern München i Bundesliga. Hadde en eventyrlig evne til å være på riktig sted til riktig tid.

Marco van Basten scoret et kunstmål i finalen mot Sovjetunionen og ble toppscorer i EM-turneringen da Nederland ble mestere i 1988. Foto: AP

9: Marco van Basten, Nederland

En av tidenes beste og mest komplette spisser, som dessverre måtte avslutte karrieren litt for tidlig. Scoret fra alle mulige og umulige vinkler, og gjerne på akrobatisk vis. EM-toppscorer da Nederland vant gull i 1988, var også svært sentral da Milan vant Serievinnercupen/Champions League tre ganger og Serie A fire ganger. Vant Ballon d’Or i 1988, 1989 og 1992.

Bobby Charlton ledet Manchester United til seier i Serievinnercupen i 1958, 10 år etter at han overlevde flytragedien i München. Foto: TT NYHETSBYRÅN

8: Bobby Charlton, England

En drivende kraft på midtbanen både i Manchester United og landslaget. 106 A-landskamper og 49 landslagsmål. Svært sentral da England vant VM-gull på hjemmebane i 1966, samme år ble han kåret til Europas beste spiller. Scoret da England slo Sovjet 2–0 i bronsefinalen i EM 1968. Overlevde flytragedien i München i 1958, 10 år senere scoret han det ene målet i finalen da United vant Serievinnercupen.

Xavi Hernandez strålte for både Barcelona og Spania. Foto: Gustau Nacarino, Reuters

7: Xavi Hernandez, Spania

«Hjertet» i det spanske landslaget som vant EM-gull både i 2008 og 2012. Men Xavi var om mulig enda bedre da han ledet Spania til nasjonens eneste VM-gull i 2010. Fire Champions League-triumfer med Barcelona. En av sin generasjons beste spillere og en av tidenes beste midtbanespillere.

Andres Iniesta ble matchvinner for Spania i VM-finalen i 2010. Foto: Bernat Armangue, AP

6: Andres Iniesta, Spania

Fire Champions League-triumfer og ni seriegull med Barcelona. To EM-titler og ett VM-gull med Spania. Matchvinner da Spania slo Nederland 1–0 i VM-finalen i 2010. Enorm teknikk og spilleforståelse, kanskje den beste i klassen til å drible seg forbi motstandere i stor fart og slå den avgjørende pasningen. Iniesta kalt «nongalactico» fordi han gjorde så lite ut av seg utenfor fotballbanen.

Michel Platini totaldominerte EM 1984 da han ledet Frankrike til gull. Foto: AP

5: Michel Platini, Frankrike

En klassisk 10-er som nesten helt på egen hånd ledet Frankrike til EM-gull på hjemmebane i 1984. Ingen har dominert et EM som Platini gjorde i 1984 med ni mål fra sin offensive midtbanerolle. Ledet Frankrike til to VM-semifinaler og var eneren på Juventus’ svært stjernespekkede lag. Vant Ballon d’Or i 1983, 1984 og 1985.

Franz Beckenbauer ledet Vest-Tyskland til VM-gull på hjemmebane i 1974. Foto: AP

4: Franz Beckenbauer, Vest-Tyskland

Der Kaiser (keiseren) var midtbanespilleren som utviklet sin nye rolle som libero, den frie mannen bak som også var hjernen i angrepsspillet. En rolle han utførte med både eleganse og arroganse. Den ubestridte hærføreren da Vest-Tyskland vant EM-gull i 1972 og VM-gull på hjemmebane to år etter. Vant Serievinnercupen tre ganger og ligaen fem ganger med Bayern München.

Cristiano Ronaldo ledet Portugal til EM-gull i 2016. Foto: Frank Augstein, AP

3: Cristiano Ronaldo, Portugal

Enorm fysikk. Enorm vinnervilje. Enorm målscorer. Har dominert europeisk fotball sammen med argentineren Lionel Messi de siste 15 årene. Har scoret flest ganger, har vunnet Ballon d’Or fem ganger, har vunnet Champions League fem ganger og syv seriegull i England, Spania og Italia. Ledet sitt kjære Portugal til gull i forrige EM. Blir aldri mett, toppscorer i Serie A i en alder av 36 år. Men kunne fått mer ut av mesterskapene.

Zinédine Zidane og Frankrike vant EM i 2000. Foto: MURAD SEZER, AP

2: Zinédine Zidane, Frankrike

Med sin balanse, driblerier, majestetiske overblikk, blendende teknikk og pasningsfot er han utvilsomt en av de aller største i fotballhistorien. Playmakeren ledet sitt Frankrike til VM-gull i 1998 og EM-gull i 2000. Zidane vant Champions League med Real Madrid og ble kåret til verdens beste fotballspiller tre ganger. Scoret i to VM-finaler og var helt enorm på sitt aller beste. Det var en nytelse å se Zidane spille fotball.

Johan Cruyff som Ajax-spiller på tidlig 70-tall. Foto: BILDBYRÅN

1: Johan Cruyff, Nederland

Var sin generasjons beste spiller på 1970-tallet. Cruyff så de skjulte rommene medspillerne kunne bevege seg i. Cruyff bestemte når et angrep skulle startes og når det var for risikofylt å starte et angrep. Ingen kunne holde på ballen som «Europas Pelé». Vant Ballon d’Or og Serievinnercupen tre ganger. Ledet Nederland til VM-finale i 1974. Kunstneren og fotballtenkeren utviklet sin egen stil, han skapte Cruyff-finten og personifiserte totalfotballen. Cruyff endret fotballen for alltid.