Rogvi Baldvinsson i duell for Færøyene mot Norges Sander Berge i EM-kvalikkampen på Ullevaal i fjor. Rogvi Baldvinsson i duell for Færøyene mot Norges Sander Berge i EM-kvalikkampen på Ullevaal i fjor. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Slik var Færøyenes «norske» landslagsspiller avgjørende for at TV 2 skal vise øyas liga

På Færøyene hadde de ikke tro på ideen, men Brynes Rogvi Baldvinsson fikk ønsket oppfylt. Nå skal TV 2 vise eliteseriefotball fra et av Europas minste land.

9. mai starter fotballsesongen på Færøyene. TV 2 har kjøpt rettighetene til å vise kampene fra den færøyske ligaen. Nå blir ballspill fra øygruppen en del av hverdagen for norske fotballfans.

Brynes Rogvi Baldvinsson har spilt 48 A-landskamper for Færøyene og er mannen som solgte inn ideen om færøysk fotball til TV 2.

Vis fakta ↓
TV 2s sendeskjema lørdag

– Jeg ringte sjefen i Televarpid (rettighetshaveren) for tre uker siden. De hadde ikke så stor tro på at de ville vise færøysk fotball i Norge, men da jeg la fram ideen til Vegard Jansen Hagen i TV 2, var han positiv. Det har vært noen harde uker, og det var sykt digg da alt var i boks. Jeg er overbevist om at folk flest savner direktesendt fotball, selv om dette ikke er Premier League, sier Baldvinsson.

Han flyttet til Norge med familien som femåring. Nå jobber han som programleder i Jærradioen i tillegg til å spille for Bryne i 2. divisjon.

Rogvi Baldvinsson på jobb som programleder for «Morgenshowet» på Jærradioen. Foto: Privat

Ingen smitte

Baldvinsson tenkte at koblingen mellom Betri Deildin (eliteserien) og Norge var gunstig.

– Særlig siden smitten på Færøyene er overvunnet (to smittede nå), så var det forsvarlig å vise kamper derfra i motsetning til andre land. Jeg la fram en idé om å bygge profiler, men først og fremst å gi fotball til folket. Med god oppbygging og info om ligaen, kan dette bli en artig vri.

– Unik ressurs

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2 sier at Baldvinsson har stått på for å realisere avtalen.

– Uten Rogvi, ingen avtale. Han tok det første initiativet og har siden stått på dag og natt. Jeg er glad for at vi nå får sende færøysk fotball, og kanskje aller mest glad på Rogvis vegne. Vi vil benytte oss av hans kompetanse og kontakter i en eller annen kapasitet. Han er en unik ressurs på Færøyene, skriver Hagen i en sms.

Allerede i første serierunde blir det storoppgjør mellom forrige sesongs seriemester Klaksvik – med flere nordmenn på laget – og sølvvinner B36 Torshavn.

Rogvi Baldvinsson i spill for Bryne mot EIK i fjorårets sesong. Foto: Pål Christensen

– Annerledes

Baldvinsson har ikke spilt seriefotball i hjemlandet, men har en sterk tilknytning til B36.

– Far, mor og morfar har spilt i B36, og morfar har trent dem, så det er min klubb.

I 2019-sesongen ble serien avgjort i siste runde, og B36 møtte Klaksvik i en ren seriefinale som sistnevnte vant 3–0.

Baldvinsson sier han ofte blir bedt om å sammenligne nivået i Norge med Færøyene.

– Det er vanskelig å forklare, fotballen er annerledes. Nordmenn får nå se det med egne øyne. Noen lag er spillende og prøver å holde ballen i laget, mens andre er mer defensive. De er tøffinger som trår til i duellene, forteller landslagsspilleren.

På spørsmål om det er noen spillere norske tv-seere kan forvente seg noe ekstra fra, trekker han fram HB Tórshavn-spiller Adrian Justinussen.

– Han har en frisparkfot som jeg synes er blant de beste i Nord-Europa.

Visste ikke hva han kom til

Simen Raaen Sandmæl forlot Levanger for å spille for Klaksvik før 2019-sesongen.

– Da jeg reiste, ante jeg veldig lite om hva jeg kom til. Jeg visste at laget var blant de mestvinnende, men hadde ikke vunnet på 20 år. På Færøyene er det lite folk og små forhold, men samtidig var fotballinteressen og lidenskapen helt enorm.

Ifølge Sandmæl er nivået på de fem beste lagene omtrent som gode norske 1.-divisjonslag, mens det er et hopp nedover i nivå på de fem svakeste.

Selv om fotballen er populær, er roing nasjonalidretten.

– Det spilles litt volleyball, badminton og håndball, men fotball er klart størst.

Simen Raaen Sandmæl i kamp for Klaksvik i fjor. Foto: KÍ Klaksvik

Vikingpreg

Det bor 4500 personer i Klaksvik, som er den nest største byen på Færøyene.

– På enkelte arenaer er det litt breddepreg, men vi kunne fort ha et par tusen på kampene. Naturen er fantastisk, og fotballbanene har spektakulær beliggenhet med bratte fjell som går rett ned i havet. Arenaene er eksponert for vind. Det er veldig spesielt og gøy. De færøyske spillerne er vant til forskjellig vær. Det er litt vikingpreg på noen, sier Sandmæl.

Ifølge Uefas ranking er Færøyenes beste lag B36 Tórshavn det 277. beste laget i Europa. Sandmæl sier at de fire-fem beste lagene satser tungt og henter spillere fra utlandet. De betaler godt, selv om de fleste jobber eller studerer utenom fotballen. Muligheten for å spille i Europa har lokket både ham og andre utlendinger til Færøyene.

– Økonomien er brukbar i noen klubber. De er proffere og bedre enn fordommene sier.

Oppofrende stil

– Hva kan vi forvente?

– Det som kan være underholdende, er den oppofrende spillestilen. Dommerne legger ofte listen høyere enn vi er vant til. Sterk vind kan prege kampene. Det er tøffe dueller og fysisk fotball, krydret med gode spillere. Jeg tror folk blir positivt overrasket.

Sandmæl mener at hans gamle arbeidsgiver er favoritt også i årets serie. Hvis han skal velge seg noen spillere som skiller seg ut, peker han på to stykker:

Johannes Bjartalid, Klaksvik: – Han var ekstremt god for oss i fjor og har en god venstrefot.

Klæmint Olsen, Runavik: – En skikkelig målsnik som ble toppscorer i fjor.