Nordlie mener Start må ansette sportslig leder

Tom Nordlie er av mange ønsket som hovedtrener for Start. Selv vil han kun snakke om veien videre for sin tidligere arbeidsgiver.

KVINNETRENER: Tidligere Start-trener Tom Nordlie trener Avaldsnes i Toppserien for kvinner. Mange ønsker ham tilbake som Start-trener. KVINNETRENER: Tidligere Start-trener Tom Nordlie trener Avaldsnes i Toppserien for kvinner. Mange ønsker ham tilbake som Start-trener.

— Det er hyggelig at supportere og folk vil ha meg til landslaget og Start, men jeg har vært med for lenge til å bry meg om spekulasjoner, sier Nordlie til Fædrelandsvennen.

Start skal ha ny trener før neste sesong, og setter snart sammen en gruppe som skal jobbe med aktuelle kandidater den neste måneden.

Nordlie, som tok over hovedtrener i toppserieklubben Avaldsnes før 2015-sesongen, er klar på at han trivdes i klubben i den forrige perioden han var på Sørlandet, men han vil ikke snakke om en eventuell retur til gamleklubben.

— Jeg trives der jeg er nå, og har kontrakt ut året. Etter det, vet jeg ikke hva som skjer, sier Nordlie.

Sportslig leder

— Har du noen tanker om veien videre for Start nå?

— Jeg tror Start må ha en sportslig leder, som kan være et bindeledd mellom administrasjonen og treneren. Det må være en som kan tenke både kortsiktig og langsiktig, og som har god kjemi med treneren, sier Nordlie.

Flere har påpekt at Start mangler sportslig kompetanse i ledelsen etter Svein Mathisens bortgang i 2011. Start har brukt økonomi som argument for at de ikke har ansatt sportsdirektør eller sportslig leder.

— Jo sikrere man er på spillerkjøp, jo mer lønnsomt er det. Gjør man to gode kjøp, kontra to dårlige, har man tjent inn de pengene den stillingen koster, mener Nordlie.

Her hjelper det å ha også å ha en klar spillefilosofi, mener Nordlie.

— Desto tydeligere man er på spillestil i en klubb, desto lettere er det å finne de riktige spillerne, forklarer han.

Stort lokalt marked

Nordlie har tre kjepphester med tanke på spillerlogistikk med det utgangspunktet.

— Hva er rolleferdigheten til spilleren, og passer han inn i spillestilen? Hva slags sosial kompetanse har spilleren? Og hva er spilerens fotballkulturelle bakgrunn? Man kan alltids bomme, men det er viktig å kvalitetssikre på alle krav, sier han.

Nordlie understreker at Start har lite konkurranse i nærområdet sitt, og dermed tilgang til et enormt spillermarked lokalt også.

— Start må være dyktige med å få et godt forhold til klubbene, slik at det blir naturlig for lokale spillere å velge Start, sier Nordlie, som fikk med seg at Vindbjarts Thomas Zernichow trente med Odd tidligere i uka.

Han er også invitert på Start-trening, sammen med Daniel Aase.

— Det må være naturlig at lokale talenter fra Vennesla søker til Start, ikke til Skien, sier Nordlie.

Da Nordlie trente Start sist, hadde han 15 sørlendinger i stallen sin.

— Hvorav 11 hadde spilt juniorfotball i Start. Klubben må strebe etter at stammen er lokal, så kan krydderet komme utenfra, sier Nordlie.

Talentutvikling

Spillerutvikling har fått et større fokus i Start de siste årene, og det gleder 53-åringen.

— Å satse på unge, lokale spillere er viktig. For de som ikke tror at jeg gjorde det i Start sist, så var snittalderen 23 år, og både Fredrik og Doffen 20 år da jeg var der. De ble gode i et bra miljø i Start, sier Nordlie.

I jakten på ny trener, må Start stake ut kursen de ønsker å ta for fremtiden.

Vil ha åpenhet og diskusjon

— Man må ha en rød tråd gjennom hele klubben, og den kortsiktige og langsiktige tankegangen må gå i takt. Det nytter ikke bare å tenke det ene. Dersom alle parter jobber bra sammen, bør Start ha alle muligheter til å få et stabilt topplag. Men det er arbeidet over tid som blir avgjørende, sier Nordlie, som vil ha større åpenthet generelt i norsk fotball. Også i Start.

— Start sine langsiktige og kortsiktige planer, må predikeres ut til folket. Det skaper entusiasme, og det skaper diskusjon. Det tror jeg er sunt, og det får spillere og trenere til å være på tå hev. Også trenger ikke klubben være redd for kritikk. Det er bedre med kritikk enn likegyldighet, sier Nordlie, som sammen med Steinar Pedersen trolig er den heteste kandidaten til å overta Start etter Mons Ivar Mjelde.

Pedersen skrev ny Jerv-kontrakt

— Jeg har ikke noen kommentar til det som spekuleres i, utover at det er hyggelig å bli nevnt i den sammenhengen, sier Pedersen.

Han ønsker ikke å si så mye mer enn det om trenerjobben i Start.

— Er det noe i kontrakten din som hindrer deg å snakke med Start, om det skulle bli aktuelt?

— Jeg forholder meg til virkeligheten, og virkeligheten er at jeg er Jerv-trener. Jeg har et arbeidsforhold med Jerv, som jeg respekterer fullt ut. Det er det eneste jeg forholder meg til, sier Pedersen, som forlenget kontrakten sin med 1. divisjonsklubben med tre nye år i slutten av mai.

Har fortsatt trenerambisjoner

Viggo Strømme ble lansert av Claus Eftevaag tidligere i vår.

— Men jeg forholder meg til at Mjelde er trener i Start akkurat nå, sier han.

— Hva er viktig for Start når de skal ansette ny trener?

— Det har jeg ikke noen kommentar rundt akkurat nå. Mjelde er trener, og Start spiller en viktig kamp lørdag. De må få jobbe i fred og ro nå, sier Strømme.

Svenske med høye ambisjoner

Mattias Andersson har hatt ansvaret for Start 2 de siste to sesongene. Svensken, som er godt likt i klubben, har et mål om å trene et lag i eliteserien på sikt.

— Jeg har store ambisjoner, og har aldri lagt skjul på hva jeg ønsker å oppnå, sier Andersson.

— Hva tenker du om trenerjobben i Start?

— Det er naturlig at jeg blir nevnt som en erstatter for Mjelde, i og med at jeg er trener for Start 2, sier Andersson, og legger til.

— Det viktigste for meg, er ikke hvor fort ting går, men at jeg stadig blir bedre, og trives godt der jeg er. Og det gjør jeg. Jeg føler jeg utvikler meg hele tiden.