Tom Rune Espedal har en tøff jobb foran seg med å dekke inn årets underskudd og kutte i budsjettene foran kommende sesong i 1. divisjon. Tom Rune Espedal har en tøff jobb foran seg med å dekke inn årets underskudd og kutte i budsjettene foran kommende sesong i 1. divisjon. Foto: KRISTIAN JACOBSEN

Sandnes Ulf må kutte 15-17 millioner

Det er ikke bare spillerne i Sandnes Ulf som vil merke nedrykket på pungen. Klubben står overfor store utfordringer når 2015-budsjettet skal formes.

Sandnes (aftenbladet): Det er ikke bare trenerspørsmålet og hvem som skal spille for Sandnes Ulf i 1.-divisjon som opptar klubben i disse dager.

Daglig leder Tom Rune Espedal har sin fulle hyre med å skaffe oversikt over hvor stort underskuddet for 2014-sesongen blir, samtidig som han skal legge en troverdig og fornuftig økonomisk plan for kommende sesong.

Har ikke penger

Etter det Aftenbladet kjenner til, vil underskuddet blir på rundt tre-fire millioner kroner. Klubben hadde budsjettert med 13. plass i eliteserien, men nedrykket sørger for en sprekk på rundt 1 million kroner i mediainntekter. Dette er penger klubbene får av Norsk Toppfotball etter hvor de havner på tabellen.

Publikumssvikten har vært godt synlig på de glisne tribunene gjennom hele høstsesongen. På det området svikter inntektene med 1-2 millioner kroner. I tillegg manglet sponsorbudsjettet rundt 1 million kroner på å komme i havn.

-Vi jobber fortsatt med dette, derfor vil jeg ikke kommentere hva det endelige underskuddet kan bli, sier Tom Rune Espedal.

Sandnes Ulf har uansett ikke likvide midler eller frisk egenkapital til å dekke opp underskuddet. Dermed må minusresultatet dekkes inn i neste års budsjett.

20 prosent kutt

I 2014 hadde klubben et budsjett på rundt 43 millioner kroner. Neste år legges det opp til et budsjett på 28-30 millioner kroner. Det betyr at Sandnes Ulf, inkludert underskuddet fra 2014, må kutte 15-17 millioner til neste sesong.

De fleste spillerne i klubben har allerede en klausul i kontrakten som slår inn ved nedrykk. Det er opp til hver enkelt å forhandle seg fram til tallet, men klausulen forteller hvor mye spilleren må ned i lønn i 1.-divisjon. For de fleste betyr det 20 prosent lønnskutt.

Der vil Sandnes Ulf spare rundt 3 millioner kroner neste sesong. I tillegg vil flere av de mest kostbare spillerne uten avtale for 2015 byttes ut med billigere løsninger.