– Det var helt sykt, det der, sier en lattermild Runar Berg om tiden da han, «etter press» fra broren Ørjan, som satt i Glimt-styret, opprettet en sperret konto hvor folk og næringsliv kunne bidra med penger.

Året var 2010 og tanken var at hvis Bodø/Glimt gikk konkurs, skulle folk få pengene tilbake.

Blant bidragene var 200 kg skrei fra en fisker i Lofoten.

– Da ble det oppslag og hele sulamitten var i gang. Folk solgte lodd og ved og satte penger inn på konto. På byen kastet folk 200-lapper etter meg og skrek «gi dette til Glimt», humrer Runar Berg, som får et deilig «flashback» av denne skjermdumpen:

– Tigging på høyt nivå, skriver Berg i en SMS – med smiletegn – om egen fremferd.

Nå fosser pengene inn i Glimt-systemet. Tirsdag kveld og neste onsdag er kroatiske Dinamo Zagreb motstander i CL-playoff. Vinneren går til Champions League, taperen går til Europa League.

Playoffen har en litt spesiell pengepremie-fordeling. Taperen får fem millioner euro (rundt 50 millioner kroner) fra UEFA. Vinneren får ikke noe for selve playoffen (men får senere enorme beløp i Champions League).

– Jeg tenker at det faktisk var verdt det, sier Berg om kronerullingen han startet, når det i dag snakkes om titalls millioner.

«Trøstepremien» på rundt 50 millioner kroner er en engangsutbetaling som kommer i tillegg til riktig pene beløp i Europa League.

Glimt er derfor allerede sikret Europa-inntekter i 100-millionersklassen.

– Den gang var det kritisk, og man måtte bygge seg opp over mange år. Det var mange som bidro: Næringsliv, det offentlige, supportere og spillere som gikk ned i lønn. Vi hadde på følelsen at det rett og slett kunne gå galt, men det gjorde ikke det, beskriver Berg.

Han er en del av fotballfamilien Berg i Bodø, og er en av klubbens største spillere gjennom tidene. Han er i dag ansatt som markeds- og salgsmedarbeider i klubben.

– Nå er vi faktisk på tur til en av de største bidragsyterne fra den perioden, det er LNS (Leonhard Nilsen & Sønner). Hverken jeg eller Ørjan kommer til å være på Aspmyra på tirsdag, vi skal være på en fotballskole med IL Andøygutten og LNS på Risøyhamn. Vi gleder oss her vi sitter med bilen full av fotballer, sier han.

– Det er en utrolig stor begivenhet. Glimt har vært helt fantastiske i det siste. Dinamo Zagreb er helt sikkert et bra lag, men det er i høyeste grad også Glimt.