Her er RBK på Frosta idet koronaen treffer bygda: – Det kunne ha blitt litt kaos

Edvard Tagseth (19) medgir at han tenkte ekstra på RBK-kompiser og familie da det sto på som verst i hjembygda. To i klubben ble satt rett i karantene etter besøket tidlig i mars.

Roser innsatsen: Edvard Tagseth berømmer hjemkommunen for innsatsen under korona-krisen. Men kjente på usikkerhet etter at han og RBK besøkte bygda da koronaen traff. Roser innsatsen: Edvard Tagseth berømmer hjemkommunen for innsatsen under korona-krisen. Men kjente på usikkerhet etter at han og RBK besøkte bygda da koronaen traff. Foto: Leif Arne Holme

Nå forteller Tagseth og RBK-lege Reidar Due om tida etter at spillerne var på besøk på skolen ved Frosta. Det skjedde to dager før korona-smitten i kommunen ble kjent.

– Dersom noen hadde fått det i RBK-garderoben, kunne det nok blitt litt kaos, sier Tagseth til Adresseavisen.

– Hadde dette spredt seg i Rosenborg, ville det vært et uheldig scenario, sier også RBK-lege Due.

God stemning: RBK-maskoten og Tagseth tar bilder med blodfansen fra Frosta 4. mars. To dager etter offentliggjøres Foto: Leif Arne Holme

Full åpning igjen

Torsdag kveld får Rosenborg-spillerne etter alt å dømme grønt lys for å trene med full kontakt igjen, to måneder etter at samfunnet gikk i frys på grunn av korona-krisen.

Dermed kan også Tagseth for alvor begynne å se framover, etter å ha tilbrakt mye tid alene i leiligheten i Trondheim de siste ukene.

– For meg personlig har det gått fint. Jeg trives i eget selskap, og har også fått møtt lagkompiser i forbindelse med gruppetreninger. Men det skal bli utrolig godt å få startet med vanlig trening. Det er så mye bedre enn pasningsøvelser, sier 19-åringen.

Trent i grupper: Nå kan det åpne opp for Filip Brattbakk, Marius Lundemo og de andre RBK-erne. Foto: Christine Schefte

Tagseth, Reitan og Valsvik

Før myndighetene torsdag kveld kommer med ny informasjon, skrur vi imidlertid tida tilbake.

Til tirsdag 3. mars. Til Frosta.

Denne ettermiddagen var nemlig RBK-spillerne Gustav Valsvik, Erlend Dahl Reitan og bygdas egen yndling, Edvard Tagseth, på plass ved skolen.

Trioen promoterte klubben, og møtte framtidas fotball-håp.

Også andre ansatte i RBK, som sportssjef Mikael Dorsin og folk i markedsavdelingen, var med nordover.

Det ble skrevet autografer, tatt selfier, spilt småkamper i ballbingen og ungene storkoste seg med heltene fra Lerkendal.

To dager senere smalt det på Frosta: Da ble de første korona-tilfellene offentliggjort. I dagene som fulgte skulle Frosta bli Trøndelags hardest rammede korona-kommune. Totalt ble viruset påvist hos 23 personer, hvor enkelte har direkte tilknytning til skolen – der RBK-spillerne befant seg.

RBK-legen: Reidar Due. Her før treningskampen mot Glimt 6. mars, da de ennå ikke kjente til korona-koket i Frosta. Foto: Rune Petter Ness

Tema i garderoben

5. mars, samme dag som korona-nyhetene kom fra Frosta, spilte Tagseth og co treningskamp mot Bodø/Glimt i Abrahallen.

Nå medgir Tagseth at det surret i topplokket da han så nyhetssendingene denne ettermiddagen.

– Jeg er egentlig ikke typen til å bli nervøs. Men det første jeg tenkte var om noen ved skolen hadde korona, og om det var mulighet for at også vi hadde fått det. Og om vi hadde tatt det med oss tilbake til Lerkendal, sier han.

Tagseth forteller videre at det ble tema i garderoben.

– V snakket jo litt om det. Alle spillerne visste at vi hadde vært på Frosta akkurat da, forteller Tagseth.

Skrev autografer: Tagseth, her sammen med RBK-forsvarer Gustav Valsvik. Foto: Leif Arne Holme

To rett i karantene

RBK-lege Due forteller at klubben ikke visste noe om at koronaviruset hadde kommet til bygda da de var på besøk.

Men at de etterpå tok situasjonen på høyeste alvor:

– En del personer fra RBK besøkte Frosta, Levanger og Inderøy denne tirsdagen, og da vi etterpå fikk vite om utbruddet satte vi oss ned med dem som hadde vært der. Der fikk de beskjed om umiddelbart å varsle fra ved symptomer.

– Vi ble også enige om at to personer ble satt i umiddelbar karantene, sier Due, som ikke ønsker å gå mer i detalj.

– Hele bildet

To dager etterpå, 7. mars, skulle Rosenborg etter planen på treningsleir til Marbella. Men korona-utbruddet, både i Norge og Spania, gjorde at det ble trukket i nødbremsen.

– Det handlet om det generelle bildet. Ikke om at vi hadde vært på Frosta, sier Due om den saken.

Ingen symptomer

Så gikk dagene, og ingen av RBK-erne som hadde vært på Frosta kjente på symptomer. Dermed ble de heller ikke testet.

Men for Tagseth, som har familie og venner i bygda, ble tiden ekstra spesiell:

– Jeg snakker ofte med familien uansett, men det ble tettere kontakt på telefon i disse dagene. Det samme med venner. Jeg ønsket å følge med på hvordan det gikk: Hver dag ble jo nye personer på Frosta syke, sier Tagseth.

Ingen i hans egen nære krets ble imidlertid smittet, og Tagseth berømmer kommunen for jobben som ble gjort.

– De fortjener all ros de kan få. Det ble tatt tak tidlig, blant annet ved at kommunen ble isolert, sier Tagseth.

Ergometersykler

Den tidligere Liverpool-spilleren har også fulgt nøye med på korona-situasjonen i England, ettersom han fortsatt har mange venner der.

I Storbritannia har smittetallene også vært klart høyere enn i Norge.

– For ungdomsligaene er sesongen helt over. I det siste har restriksjonene også vært strengere enn her hjemme. Kompiser forteller om full «lockdown», hvor man nesten ikke får forlate hjemmet, og hvor spillerne har fått tilsendt ergometersykler for å klare å opprettholde formen, sier Tagseth.