Onsdag brøt det ut tumulter mellom et av Herd sine G14-lag og det russiske laget Cosmos. Det ble da beskrevet som at spillere fra Cosmos angrep Herd-spillerne.

Det førte til at det russiske laget ble kastet ut av Norway Cup og bortvist fra cupens områder.

Cosmos-trener Boris Esikov har en annen versjon av hendelsesforløpet enn det som hittil har kommet fram. Til det russiske nyhetsnettstedet sobesednik.ru beskriver han det som en vanlig konfrontasjon mellom barn.

– Dette har blitt blåst ut av snabelen til en elefant. To av våre slåss, to av deres slåss. Og så har de blåst det opp til et slikt problem i Norge, som det var banditter som kom (til Norge).

Han forklarer at Cosmos fikk utvist keeperen sin i det andre minuttet av kampen, uten at de kunne forstå hvorfor.

– Det begynte (å bli) – hva kan jeg si – et hardt spill, fortsetter han.

Han sier en spiller på Cosmos senere i kampen får et gult kort, som så blir utvist fem minutter senere.

– På denne tiden går en norsk spiller forbi og sier på engelsk til vår utviste keeper: «Ditt russiske svin». Keeperen reiser seg og gir ham et spark i beinet. Her kommer så to spillere til og hiver seg inn i slåsskampen. Og norske foreldre begynner å slå våre karer, sier han til sobesednik.ru.

Avviser beskrivelsen

Trond Lervik, treneren til Herd, er overhodet ikke enig i virkelighetsbeskrivelsen til sin russiske kollega.

– Han konstruerer en situasjon – det der er overhode ikke vår opplevelse!, sier han.

Trond Lervik, treneren til Herd, er overhodet ikke enig i virkelighetsbeskrivelsen til den russiske treneren. Foto: Erlend Vikene

Han forklarer at han mener deres keeper får et klart rødt kort da han er mer opptatt av å springe etter en Herd-spiller for å sparke ham.– Vi opplever at situasjonen eskalerer mer og mer. Det blir flere og styggere taklinger og til slutt ligner de mer på rene overfall.

Han avviser også påstanden om at noen av deres spillere kunne ha kommet med utsagnet «Ditt russiske svin». Han forteller at en av foreldrene til Herd-spillerne dyttet vekk en russisk spiller da denne stod over Herd sin keeper og sparket han, men han avviser den russiske treneren sine påstander om at de norske foreldrene på noe tidspunkt slo noen av de russiske spillerne.

– Vi stilte oss kun i mellom. Det som skjedde var at en av våre spillere passerte deres spillere på vei av banen. Han blir da slått rett i magen. Han mister pusten og klarer ikke å gå oppreist — og jeg må følge han av banen. Keeperen vår blir dratt i bakken og sparket av en annen russisk spiller.

Opptrinnet endte med at politiet ble tilkalt. De tok forklaringer fra begge parter. Smp.no har fredag forsøkt å få kontakt med forskjellige deler av politiet i Oslo for å deres oppfatning av hendelsesforløpet, men har ikke lykkes med å få noen til å uttale seg.

Bortvist

Arnor Dingen er juryleder under Norway Cup. Han forklarer at juryen består av tre personer fra tre forskjellige klubber. Ingen av dem har noen tilknytning til Bekkelaget, arrangøren av Norway Cup. Han sier at avgjørelsen om å utvise Cosmos fra Norway Cup er basert på rapporter fra dommeren, Herd og Cosmos.

– To av rapportene er stort sett sammenfallende, mens en avviker. Vi har valgt å legge mest vekt på rapporten fra dommeren som er en nøytral part, sier Dingen.

En provokasjon

Til Nezavisimaya Gazeta sier Esikov at han har vært i kontakt med den russiske ambassaden i Oslo.

– De kom til oss i dag fra ambassaden, attache og førstesekretær kom. Med en gang kom de bort og sa: «Vel dette er en provokasjon, ser det ut som, og det var hundre prosent for de søker en hvilken som helst anledning til å sette Russland og alle russere i et dårlig lys.»

Det er verdt å merke seg at Nezavisimaya Gazeta bare har snakket med Esikov, ikke noen ved den russiske ambassaden.

Konsul ved den russiske ambassaden i Oslo, Nikolay Konygin, sier til smp.no at det ikke er riktig når barn blir skadet.

— Jeg forstår at det er forskjellige informasjon der ute, men dette må vi forsøke å komme til bunns i. Her har en russisk spiller knekt hånden, mens en annen har fått skader i en fot, og vi forstår det slik at det var voksne som deltok aktivt. Det er en sak for videre etterforskning, sier Nikolay Konygin, konsul ved den russiske ambassaden i Oslo til smp.no.

Smp.no har forsøkt å komme i kontakt med Esikov i løpet av dagen.