Jonas (31) om den nådeløse konkurransen: - Kan ikke hvile ett sekund

Mange hadde regnet bort Jonas Johansen som en sentral TIL-spiller etter forrige sesong. Men 31-åringen, som har spilt for TIL siden han var fem år, mener han har lagt inn gode aksjer for å spille mye framover etter Tyrkia-oppholdet.

Jonas Johansen i aksjon mot Rostov i Tyrkia mandag formiddag. Jonas Johansen i aksjon mot Rostov i Tyrkia mandag formiddag. Foto: Rune Robertsen

Tromsøværingen fikk ikke starte en eneste offisiell TIL-kamp etter 16. mai i fjor. Nå er han en av seks midtbanespillere som kriger om to plasser sentralt på TILs midtbane.

Johansen har startet sentralt hos TIL sammen med Morten Gamst Pedersen både mot Trencin og Rostov i Tyrkia. Med Ulrik Yttergård Jenssen hjemme og Gjermund Åsen snart ventet tilbake etter skade er konkurransen ekstrem for å kapre en av de to plassene på TILs midtbane.

– Spiller godt med Morten

Tar man med at midtbanespiller Christian Landu-Landu har vært brukt som back og Fredrik Michalsen er hjemme med skade forstår man at Johansen må prestere for å få tillit inn mot sesongstart.

– Du kan ikke hvile ett sekund verken på trening eller i kamp med en slik konkurranse. Ingen kan føle seg trygg på å spille. Jeg tror vi kan presse hverandre til å bli enda bedre, sier Johansen til iTromsø.

– Jeg synes jeg og Morten passer bra i lag. Vi har fått noen gode økter, samt to kamper sammen her nede i Tyrkia. Slik det har gått så har jeg lagt inn en god søknad, uansett hvem som kommer. Det hjelper oss å ha konkurranse, sier Johansen til iTromsø.

Mot Rostov bemerket han seg gjennom å slå pasningen til Runar Espejord som scoret TILs mål i 1–3-tapet mot laget som om halvannen uke skal spille 16-delsfinale i Europa League.

– Vi har trent mye på å spille bort angrepsspillerne deres når vi spiller opp bakfra. Det synes jeg vi klarte ofte. Så handler det om å utvikle råskapen når vi nærmer oss deres mål, sier Johansen, som peker på en nøkkel for å holde på plassen han har tatt.

– For min del handler det om å holde meg skadefri, og det har gått veldig bra i vinter, sier Johansen.

Vil dyrke to spisser

I TIL-ledelsen er Johansen langt fra avskrevet selv om det er mange sterke navn om få plasser.

– Vi har en flott konkurransesituasjon på midtbanen. Når det gjelder Jonas gjorde han det bra i dag, spesielt i andre omgang, sier hovedtrener Bård Flovik til iTromsø etter 1–3-tapet mot Rostov.

– Jonas spilte ikke så mye i fjor høst, og var dessuten litt skadet. Da er det sterkt å komme inn slik han gjør her. Han virker til å ha brukt perioden godt i vinter. Det ser jeg, sier Flovik.

Etter å ha brukt både to og tre sentrale midtbanespillere i 2016 varsler Flovik nå at han vil bygge videre på 4–4–2 som han har brukt i Tyrkia.

– Vi skal fortsette med dette. Dette er en slags 4–4–1–1, og i vinter skal vi bruke tid på å jobbe videre med denne formasjonen. Nå har vi konkurranse i alle posisjoner, og det er bra, sier Flovik.