A – Amatører!

Landslagets elendige resultater, samt norske klubbers noe beskjedne opptreden i Europa, har ført til en debatt om hva som må gjøres i norsk fotball. 8, 10 eller 20 lag i eliteserien? Og hvem skal overta som norsk landslagssjef? Spørsmålene har vært mange, men norsk fotball er enn så lenge amatører. Det mente hvertfall Dag Eilev Fagermo overfor TV 2.

B – Bråkebøtte

Vi holder oss til Dag Eilev Fagermo. Han er en kontroversiell type, og 2016 var ikke året han sluttet å provosere motspillere og trenere.

Han sa seg enig i at Kåre Ingebrigtsen IKKE ble kåret til årets trener. Det var ikke særlig populært i Trøndelag.

Dag-Eilev Fagermo hisser på seg mange av motstanderne. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Han langet også ut mot NFF og Rosenborg da trønderne ville ha utsatt seriekampen mot Viking grunnet Champions League-kvalik noen dager senere. Flaut, kalte Fagermo det.

Dommere og tv-eksperter har også fått gjennomgå. Om ikke annet skaper Odd-treneren liv i en liga hvor kampen om gullet var tidlig avgjort.

C - Ciljan

Det har vært spesielt å se en spiller som spiller fast i Hertha Berlin, få så mye kritikk på landslaget som Per Ciljan Skjelbred har fått. I Tyskland brukes han mer og mer som en sentral midtbanespiller med defensive plikter. Det var den nå avgåtte landslagssjef ikke villig til å innse før det var for sent.

Høgmo insisterte på å bruke den tidligere RBK-spilleren på kanten. Ciljan presterte ikke og fikk kritikk fra det norske folk.

– Jeg vet hva jeg kan, og forhåpentlig får jeg det ut mot Tsjekkia, sa Ciljan til Dagbladet i november.

Veldig få på det norske landslaget kan beskyldes for å ha «fått det ut» mot Tsjekkia.

D - Dominans

TV 2 prøvde alt de kunne, men å prøve å gi et inntrykk av spenning i årets sesong har vært meget vanskelig. Rosenborg sikret gullet i ligaen rundt påsketider, mens cupfinalen var avgjort etter 50 minutter.

Rosenborg var for andre året på rad utilnærmelig i serien. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Også hos kvinnene stakk Lillestrøm som vanlig av med de gjeveste trofeene. Dermed var det lite spenning å spore i toppen av norsk fotball denne sesongen. Men kanskje er det disse lokomotivene vi trenger for å styrke norsk fotball internasjonalt?

E – Evalueringsprosess.

Årets nyord kan vi gratulere Norges Fotballforbund med å ha funnet. Etter hvert som resultatene ikke gikk som planlagt, ble pressekonferansene flere og bortforklaringene mange.

Ord som evaluering og prosess har gått igjen i mange av dem, og folk har sett seg lei på det. I skrivende stund pågår fortsatt en ansettelsesprosess med tanke på hvem som skal bli ny landslagstrener.

F – Forbanna dommer!

Dommerne slapp ikke unna i år heller.

Nivået på de norske dommerne har blitt kraftig kritiseret. RBK-trener Kåre Ingebrigtsen har uttalt at den norske dommerstanden ikke er i nærheten av å ha kvalitet nok. Det fikk dommersjef Terje Hauge til å gå ut og forsvare sine dommere.

Morten Morisbak Skjønsberg var en av mange som også i år var uenig med dommerne. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Også TV-ekspert Jesper Mathisen har langet ut mot flere dommeravgjørelser.

Dog kom ikke landslaget til EM. Det gjorde Svein Oddvar Moen og hans dommerassistenter. Det ble med to kamper i mesterskapet for Norges høyest rangerte dommer.

G – Grisetakling

Tøffe taklinger er ikke uvant kost i lavere divisjoner i Norge, men det var spesielt én som fikk mye oppmerksomhet tidlig i mai måned.

Under en kamp mellom Aurskog-Finstadbru og og B-laget til Aurskog-Høland, fikk Marius Kolstad kjenne en forferdelig takling på kroppen.

15-åringen kom fra det uten alvorlige skader, men syntes lite om taklingen.

- Det er en skikkelig stygg takling. En ordentlig grisetakling som ikke hører hjemme i fotballen, sa Aurskog-Hølands trener, Gjermund Ottesen

H – Hjemvendte sønn

Det hadde blitt snakket om i mange år, og etter noen runder med et bettingselskap, gikk det seg til at John Arne Riise skulle spille i eliteserien for Aalesund.

John Arne Riises tid i Aalesund ble ikke som Aafk-fansen hadde håpet på. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Som 35-åring fikk han debuten sin på øverste nivå i Norge, men etter tre måneder var Aafk-karrieren over, og de månedene hadde vært like mye preget av det utenomsportslige som det som skjedde på matta.

På banen opplevde han å ryke ut av cupen mot lille Brattvåg, ganske nøyaktig 11 år etter at han løftet Champions League-trofeet i Liverpool-drakten. Vi kan også minnes at han, på vei inn til garderoben etter en kamp mot Viking, kalte dommer Trond Ivar Døvla for «en jævla f***edommer». I juni la han opp, før han noen måneder senere signerte for et nytt indisk eventyr.

I - Irritert Rekdal

Det har vi blitt vant til, men i mai havnet Kjetil Rekdal i disputt med en av sine spillere.

Kjetil Rekdal og Christian Grindheim skværet opp etter krangelen. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

For Christian Grindheim ble etter samtale med Rekdal utelatt fra troppen som da skulle møte Strømsgodset. Grunnen skal ha vært at Grindheim ga inntrykk av at spillerne hadde mistet tilliten til treneren.

Noen dager senere kunne de to fortelle at alt var i orden, og at de hadde skværet opp.

Fra neste år er det Ronny Deila som er Grindheims trener.

J – Jarstein

Rune Jarstein har gått fra å være total iskald til brennhet i Hertha Berlin. Av de største tyske avisene kåret til Bundesligas beste keeper så langt, og er nå det soleklare førstevalget i hovedstadsklubben.

Dermed har han også tatt over førstekeeperplassen på landslaget. Foran Ørjan Nyland, som er henvist til benken i Ingolstadt.

K – Kake til besvær

Når jubileum skal feires er det på plass med kake, men da Brann skulle møte Rosenborg på Lerkendal i april, var ikke det en feiring Brann-trener Lars Arne Nilsen ville ta del i.

Trønderne hadde ordnet med kake for å minne om den historiske 10-0-seieren for 20 år siden. Nilsen likte ikke det, og smadret den flotte kaken med neven.  Men kaken smakte i det minste godt, kunne den tidligere Hødd-treneren berette.

L - La Manga

Dette forblåste fotballparadiset har i mange år vært et yndet oppholdssted for frosne fotballspillere om vinteren. Nå er det slutt.

Kommende vinter blir den siste. Marbella blir det nye reisemålet for norske fotballklubber.

– Jeg tror at dette kan bli positivt. De fleste har begynt å bli mette av det stedet, var Vålerenga-trener Kjetil Rekdals dom over nyheten.

M – Martin Ødegaard

Selv om oppstyret har roet seg noe, har det også i år vært mye snakk om Martin Ødegaard. I sommer virket en låneovergang til Rennes til å være i boks, men noen mer eller mindre kloke FIFA-regler gjorde at Ødegaard fortsatt er i Real Madrid.

Martin Ødegaard fikk endelig debuten sin fra start for Real Madrid. Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

Men ingen blir overrasket om den norske, snart 18 år gamle, midtbanespilleren blir å se i Frankrike fra januar av.

Rett før helga fikk han endelig sin debut fra start for A-laget til Real Madrid. Uten at det betyr at han ikke blir sendt på lån i januar.

N – Ny trener

Også i 2016 byttet trenere klubb:

Mark Dempsey opplevde suksess i Haugesund, men ga seg plutselig i juni etter uenigheter med klubben.

Mons Ivar Mjelde var tilbake i trenermanesjen, og klarte å holde Fredrikstad i 1. divisjon. Mjelde er nå ferdig i FFK, og trener neste år Åsane. Tidligere Haugesund-trener Andrea Loberto tar over Østfold-klubben.

Kjell Jonevret er ferdig i Viking, hvor assisten Ian Burchnall tar over. I tillegg er Per-Mathias Høgmo historie som norsk landslagssjef.

O – Ole Gunnar Solskjær

Molde var sett på som kanskje den sterkeste utfordreren til Rosenborg i kampen om seriegullet. Men Solskjærs menn skuffet fælt og endte på 5. plass, 24 poeng bak de suverene seriemesterne.

For Solskjærs del har han vært mye i media for utenomsportslige grunner. Som da han boikottet fotballmagasinet Josimar, etter en kritisk reportasje på samarbeidet mellom han og fotballagent Jim Solbakken.

Nå er han blant de aktuelle kandidatene til å ta over jobben som norsk landslagssjef etter Per-Mathias Høgmo.

P – Parodi

Brukt hyppig under Jervs hjemmekamper denne sesongen. Sensasjonen fra Grimstad har blitt vel så kjent for elendige baneforhold som sine gode resultater.

Gjørmebadet i Grimstad ble gjort til latter i sosiale medier. Foto: Herman Folvik

Kvalikkampen mot Mjøndalen gikk i gjørmebad. Kvalikfinalen mot Stabæk gikk på betongunderlaget som følge av frost.

Begge kampene populært kalt parodi av en fotballkamp.

Q - Kamer Qaka

En åpenbaring for Kristiansund i 1. divisjon denne sesongen. NTB kåret han til årets spiller og ble av Tidens Krav forsøkt snakket inn på U 21-landslaget.

Skal neste år spille eliteserie med Kristiansund. Se opp for den tidligere Vålerenga-spilleren.

R – Ronaldo og Hegerberg

Norske fotballspillere har ikke så mye med Cristiano Ronaldo å gjøre. Martin Ødegaard spiller med han på trening, men ingen norske spillere har vært i nærheten av å oppnå noe av det Ronaldo har gjort.

Ada Hegerberg. Den eneste norske fotballspilleren som henter priser internasjonalt. Foto: ERIC GAILLARD / X00102

Det var før Ada Hegerberg troppet opp. Gjennom en fantastisk sesong for Lyon, ble hun kåret til Europas beste spiller på kvinnesiden. Hun er stjerne i den franske byen, og her i Norge begynner vi etter hvert å få øynene opp for det som er noe så sjeldent som en norsk fotballspiller med suksess.

I et heller mørkt år for norsk fotball, er Ada Hegberg det største lyspunktet.

S – Statistikk

Statistikk er til for å brytes, sies det. Vel, 2016 var året for det. Spesielt fortapte Start måtte se flere stygge rekorder bli brutt.

29. mai kunne hjemmepublikumet på Sør Arena bivåne at deres kjære Start tapte 0–5 mot Stabæk, og med det satte rekord i antall kamper på rad i øverste divisjon uten seier. Ikke siden 4. juli 2015 hadde Start vunnet en eliteseriekamp, og de måtte vente til 25. serierunde for å se den trenden bli brutt.

Start har hatt en blytung sesong. Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

Etter 39 kamper ble rekken ødelagt med seier mot Haugesund. Spillerne jublet hemningsløst for det som ble en av to seiere denne sesongen. Start rykket ned, med usle 16 poeng. Det er ikke rekord.

T - Tom Nordlie

Skapte engasjement i de tusen hjem da han serverte uttrykk som «pølse i brød» om en pasning under EM i sommer. Fra kommentatorboksen til NRK leverte han flere formuleringer som fikk publikum til å stusse.

– Jeg har ingen plan om å prøve og være morsom. Jeg prøver bare å være meg selv, og så er jeg kanskje født med en tørr replikk, sa han til egen kanal under EM.

U – Utvikling

Spillerutvikling debatteres som aldri før, og mange har en mening om hvordan dette gjøres i Norge.

Kjetil Rekdal har foreslått aldersregler i 1. divisjon, mens Norsk Toppfotball nå gjør sitt ved å gå inn med 350 millioner kroner over en seksårsperiode. Penger som er øremerket utviklingstiltak.

V – Videodømming

Dommerkritikk er vi vant med, men de siste årene er det bruken av storskjerm som er blitt det populære å skylde på når avgjørelsene ikke går den veien du ønsker.

Vi husker alle Lars Bohinens utspill mot dommer Ola Hobber Nilsen i fjor. I år var LSK-trener Runar Kristinsson som lot dommer Svein Oddvar Moen gjennomgå.

For da Moen annullerte målet for offiside, ganske lang tid etter at ballen lå i nettet, kom anklagene om at dommerne hadde brukt storskjermen for å fatte en avgjørelse.

For Lillestrøm ble det uansett ikke skjebnesvangert da de reddet plassen med etter hvert ganske god margin.

W - Wathne

Davy Wathne har gjennom mange år i TV 2s studio blitt en folkekjær skikkelse. Dermed var mange irritert da det var usikkerhet om bergenseren fikk fortsette i kanalen.

Ting ordnet seg, Wathne blir fortsatt å se på skjermen. Men eliteseriefotball blir det mindre av. Fra 2017 tar Discovery over de rettighetene.

X - XXX

Det er ikke ofte man må be barna holde seg for øynene under en fotballsending, men da TV 2 fikk være med i RBK-garderoben etter kampen mot Vålerenga i april, kunne de mest obsevante seerne se Jørgen Skjelvik uten en tråd.

Kåre Ingebrigtsen er som regel blid, men likte ikke de nærgående fotografene til TV 2. Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Kåre Ingebrigtsen likte ikke at spillerne hans risikerte å bli vist fram i blanke messingen.

– Dette må vi ta opp med TV 2. Det er kameramennene som skal passe på, ikke spillerne mine. Dette er uholdbart, sa Ingebrigtsen.

Da Rosenborg hadde sikret seriegullet, feiret forøvrig flere spillere med å bli avbildet naken med pokalen.

Y - Ynkelig

Det var dommen over Bodø/Glimt fra sportsleder Freddy Toresen i Avisa Nordland, etter at klubben i vår hadde tapt tre kamper på rad.

Toresen mente spillerne nå måtte brette opp ermene om plassen kunne reddes. Det gikk nesten.

Z - Zekhnini

Kan fort bli den neste utenlandseksporten fra en norsk klubb.

Storklubbene har fulgt Odds unggutt Rafik Zekhnini nøye siden han imponerte mot Borussia Dortmund i fjor høst. Everton er blant klubbene som har vært nevnt som neste stoppested for 18-åringen.

Da Odd slo Sogndal og sikret medalje i slutten av oktober, ble Zekhnini liggende gråtende på matta. Grunnen var at han igjen hadde slått opp en skade, som han hadde slitt med store deler av sesongen.

- Vi kaprer medalje, men jeg blir skadet igjen. Helvete, altså, sa Zekhnini til TV 2, før han avbrøt intervjuet.

Rafik Zekhnini kan være på vei bort fra Odd. Foto: Sørbø, Krister / NTB scanpix

Æ – Ærlighet

Det var ganske tydelig utpå høsten at ikke alle i det norske kvinnelandslaget var like fornøyd med Roger Finjord som landslagssjef. Flere norske medier  kunne etter hvert melde om misnøye i spillegruppen, og noen dager senere var Finjord ferdig som landslagssjef.

– Vi må være så ærlige og si at vi som lag ikke har hatt den utviklingen vi har hatt forutsetninger til, uttalte spillerne diplomatisk i en pressemelding.

Langt mer ærlig hadde man nok vært bak kameraen. Spillerne ville ha ikke Finjord mer, og til slutt gikk det bare ikke at den karismatiske nordlendingen skulle lede landslaget. En ny landslagstrener er fortsatt ikke presentert.

Ø – Ølforbud

Dette med drikking har vært tema denne sesongen. Trener Lars Arne Nilsen innførte alkoholforbud i Brann. Det ga bråk da Kristoffer Barmen gikk på byen etter tapet mot Rosenborg tidlig i sesongen.

Da sølvet var sikret, ga Brann slipp på forbudet.

– Mediene tok dette opp som om jeg hadde innført østeuropeisk kadaverdisiplin, men gutta skjønte hva det handlet om, har Nilsen uttalt til Nettavisen etter sesongen.

Kåre Ingebrigtsen valgte også å skrenke inn på dette med fester. Uten å legge ned et alkoholforbud, valgte han ifølge VG ikke å følge Nils Arne Eggens regel med at det går an å ta seg en fest selv om det er kamp om noen dager.

Rosenborg har dog fått resultater som har ført til en fest eller to i løpet av sesongen.

Å – Årets trener

Lars Arne Nilsen eller Kåre Ingebrigtsen. Få spørsmål genererte like mye engasjement som spørsmål om hvem som er årets trener.

Norsk Toppfotballs pris gikk til Lars Arne Nilsen, noe som fikk Kåre Ingebrigtsen til å trekke på smilebåndet. Hva mer måtte han gjøre for å få prisen? Også i 2015 ble han forbigått da Bob Bradley vant prisen. En pris amerikaneren neppe vinner i Premier League med dagens Swansea-form.

Noen uker senere ble Ingebrigtsen kåret til årets trener av Trenerforeningen. Dermed fikk den gamle bilselgeren enda mer å feire, etter nok et jubelår som RBK-trener.