Premier League ramser opp det som skal være over hundre regelbrudd i perioden 2009/10-sesongen til 2017/18-sesongen.

– Det er ikke kult å tenke på at et lag dominerer uten at de følger regelverket, sier fotballkommentator i TV 2, Øyvind Alsaker, til VG.

Det påpekes at klubben er pålagt å gi informasjon som gir et riktig bilde av klubbens økonomiske situasjon, spesielt med tanke på inntekter og sponsorinntekter.

Det samme gjelder kontraktene til manager og spillere. City skal ifølge Premier League ha brutt regler som krever at klubben må inkludere alle godtgjørelsene til en manager i kontrakten.

Dette er relatert til sesongene da Roberto Mancini var manager, fra 2009 til 2013.

Dokumenter fra Football Leaks pekte på at Mancini mottok hemmelige betaling via en skyggekontrakt, en konsulentavtale med den Abu Dhabi-baserte klubben Al Jazira.

CITY-SJEF: Roberto Mancini som City-manager i 2010. Foto: Fredrik Solstad / VG

Premier League informerer om at bruddene gjelder regler i UEFAs klubblisensordning og Financial Fair Play – i tillegg til Premier League-reglementet om lønnsomhet og bærekraft.

– Det er viktig at det finnes institusjoner som har en autoritet og myndighet over en veldig pengesterk liga. Det mener jeg faktisk er alfa og omega for fremtiden til Premier League slik vi kjenner den, sier Alsaker.

Financial Fair Play er et regelsett som skal hindre europeiske storklubber å bruke mer penger enn de får inn på sponsoravtaler. På den måten skal ikke styrtrike eiere kunne pumpe ubegrenset med penger inn i klubbkassen fra egen lomme.

CITY-EIER: Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan. Foto: AI Project / Reuters

Dokumenter fra Football Leaks, som ble tilgjengeliggjort for VG av EIC-nettverket av det tyske magasinet Der Spiegel, antydet imidlertid at klubber som Manchester City og PSG brukte en kreativ løsning:

Gjennom å kunstig blåse opp egne sponsoravtaler, så kunne de også bruke mer penger uten å bryte regelverket

Bare én måned etter at saken ble publisert - i desember 2018 - startet etterforskningen som ledet frem til dagens tiltale.

– Det har lenge vært en gjengs oppfatning at FFP bare har vært en papirregel, som ikke blir utøvd. Det blir spennende å se hva som skjer nå, sier Alsaker.

Sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan fra Abu Dhabi eier Premier League-klubben.

Manchester City skriver at klubben er overrasket over de påståtte regelbruddene, spesielt med tanke på klubbens engasjement og enorme mengder informasjon som har blitt gitt til Premier League.

– Vi ønsker en behandling av saken i en uavhengig kommisjon velkommen, skriver klubben.

Premier League-reglene krever at klubbene samarbeider og bistår Premier League med å gi dokumenter og informasjon i god tro. Også her skal Manchester City ha begått regelbrudd.

Etterforskningen har pågått siden desember 2018, altså i drøye fire år.En uavhengig kommisjon vil behandle saken, skriver BBC.

Ifølge The Times risikerer City blant annet poengtrekk og utestengelse fra ligaen.

– Det er nesten ikke mulig å forestille seg hvor dramatisk en utestengelse vil være. Du har jo også poengtrekk, som er mulig. Det vil jo kunne få helt avgjørende konsekvenser denne sesongen, sier Alsaker.

Seksjonsleder i klubbstøtte for NFF og FFP-ekspert, Rune Nordhaug, tror City kan få en nådeløs dom av Premier League.

– Manchester City har brutt en ganske omfattende og lang rekke med regler, og det over flere år. Summen av alt dette ser ikke bra ut. Jeg tipper vi vil se en form for straff som sørger for at City blir satt på plass etter alle disse årene, sier Nordhaug.

I mai i fjor slapp City utestengelse fra Champions League.

Da hadde CAS (idrettens voldgiftsrett) nettopp omgjort UEFA-dommen som ville utestengt Manchester City fra Champions League i to år.

På det tidspunktet hadde City brukt 17 milliarder kroner i løpet av ti år.