Kurt Mørkøre har scoringsrekorden i gamleklubben på Færøyene. Nå gleder han seg til å se kamper fra hjemlandet fra TV-skjermen hjemme i Elnesvågen. Kurt Mørkøre har scoringsrekorden i gamleklubben på Færøyene. Nå gleder han seg til å se kamper fra hjemlandet fra TV-skjermen hjemme i Elnesvågen. Foto: Ottar Rydjord

Snart kan du se eksotisk fotball direkte på TV: Det er denne mannen ekstra glad for

Kurt Mørkøre (51) spilte mange landskamper for Færøyene. I dag er han bosatt i Romsdal.

Snart kan du endelig benke deg foran TV-skjermen for å se en direktesendt fotballkamp igjen. Fredag ble det nemlig klart at TV 2 har kjøpt rettigheter til å vise kamper fra toppserien Betri Deildin på Færøyene. Alle de kjente ligaene i Europa er stanset eller pauset på grunn av koronapandemien, og repriser av gamle kamper har vært det eneste tilbudet for fotballsultne nordmenn de siste ukene.

Men på Færøyene er de klare for seriestart. Neste helg kan du se eksotiske godbiter som Havnar - EB/Streymur eller Klaksvik - B36 direkte på TV 2s kanaler. De kjører «full pakke» med studiosending og egne kommentatorer. TV 2 skal i første omgang vise kamper fra de første tolv serierundene.

Nyheten virker til å bli godt mottatt av det norske fotballfolket, og på sosiale medier diskuteres det allerede om hvem som bør være nordmenns nye favorittlag på Færøyene.

«Lokal» rekordholder fra Færøyene

Kurt Mørkøre er selv et stort navn i den færøyske toppklubben Klaksvik. 51-åringen bor i dag i Elnesvågen, men ble selv seriemester i hjemlandet med klubben for over 20 år siden. Han har fortsatt scoringsrekorden i Klaksvik, og har i tillegg trent laget.

Han var blant dem som ble ekstra glad over nyheten som kom like før helga.

– Dette er stort for oss fra Færøyene som bor i Norge, men også for dem som følger med på fotball generelt. Jeg følger fortsatt nøye med på fotballen der borte, særlig Klaksvik. Jeg hører serierundene på radio hver søndag gjennom sesongen, sier Mørkøre til Rbnett.

– Dette er en fantastisk nyhet, men samtidig veldig overraskende. Jeg syns det er kjekt. Da jeg var yngre, fulgte jeg med på norsk fotball fra Færøyene. Nå kan folk i Norge se hvordan det er på Færøyene, fortsetter han.

Kurt Mørkøre (t.h.) og Stig-Roar Søbstad, som selv spilte fotball på Færøyene, var henholdsvis trener og spiller i AK. Foto: ERIK BIRKELAND

Trener i lokalfotballen

Kurt Mørkøre var toppscorer i den færøyske eliteserien ved to anledninger. Etter at han ble seriemester i 1999, ble han solgt til Sogndal. Der spilte han fram til 2001, før han vendte tilbake til hjemlandet.

Han spilte også 37 landskamper for det færøyske landslaget, og scoret tre mål. Blant annet var han med og fikk heltestatus da Færøyene fikk sin første seier i en tellende kamp, da Østerrike ble slått 1–0 i Sverige i en EM-kvalifiseringskamp i 1990.

I de siste årene har han vært et kjent navn i lokalfotballen, med trenerroller i klubber som Eide, Elnesvågen, Averøykameratene og Kristiansund BK.

Trente topplagene

Nå ser han fram til å følge fotballen fra hjemlandet fra TV-skjermen.

– Jeg skal selvsagt følge med. Jeg ser både norsk og engelsk fotball, men nå gleder jeg meg til å se fotball fra Færøyene. Det blir en spennende kamp allerede nå til helga. Fjorårets mestere møter laget som ble nummer to. Klaksvik og B36 har vært blant de beste lagene på Færøyene de siste årene. Jeg har faktisk trent dem begge, Klaksvik i 2002 og B36 i 2007. De som er interesserte i fotball bør få med seg den kampen, anbefaler Mørkøre.

I dag jobber han på Hustad fengsel som lærer ved Romsdal VGS. For øyeblikket har han ingen trenerverv i fotballen.

– Jeg har ikke jobbet med fotball verken i år eller i fjor. Jeg har vært fotballtrener i 17 av de 19 siste åra, så nå tar jeg det litt med ro. Men om det rette tilbudet kommer, er jeg interessert, sier han.

Thomas Mork (i hvitt f.v.), Magne Hoseth og Anders Hasselgård i aksjon for Molde mot Klaksvik på Færøyene i 2003. MFK vant kampen 4–0 og tok seg greit videre i kvalifiseringen til UEFA-cupen. Foto: Arkivbilde Romsdals Budstikke

Tidligere MFK-spiller ble seriemester på Færøyene

Mørkøres gamleklubb Klaksvik ble seriemester på Færøyene i fjor, for første gang siden 1999 - da med Kurt Mørkøre i spillertroppen. I fjor var tidligere Molde-spiller Magnus Stamnestrø i Klaksvik-stallen. Han er dermed seriemester både i Norge og på Færøyene. Nåværende Brattvåg-spiller Torbjørn Grytten var også Klaksvik-spiller i fjor.

En annen tidligere MFK-spiller, Sonni Nattestad, er tilbake på Færøyene og skal spille for B36 i år.

Stig Roar Søbstad fra Eide var utenlandsproff for ulike klubber på Færøyene for ti år siden - etter anbefaling fra Kurt Mørkøre.

Jakup Mikkelsen fra Færøyene var målvakt for MFK tidlig på 2000-tallet og voktet buret for landslaget i flere år. Han er i dag lærer, samt keepertrener for det færøyske landslaget.