Brann-lege Magnus Myntevik viser frem hurtigtestene for korona. Brann-lege Magnus Myntevik viser frem hurtigtestene for korona. Foto: Brann

Brann hurtigtester for korona. Målet er å få lov til å spille treningskamper.

– Alle er sugne på å spille treningskamper nå, sier Brann-lege Magnus Myntevik.

Akkurat som en graviditetstest gir hurtigtesten svar med en gang i form av én eller to streker. Én strek er bra, mens to betyr at du har korona.

Slike hurtigtester er Brann nå i gang med å teste ut, og torsdag var første dag spillerne fikk stukket en pinne opp i nesen. 15 minutter senere forelå svaret. Alle var negative.

– Dette er et verktøy vi tar i bruk for å gjøre det mulig å spille treningskamper. Vi gjør alt vi kan for at myndighetene skal føle seg trygge på det vi gjør, sier Magnus Myntevik.

Han er Brann-lege i tillegg til at han er leder for Fotballforbundets medisinske råd.

55,3 prosent treffsikker

Enn så lenge er det ikke lov med treningskamper. Brann jobber med motstandere, og regner med å ha et program klart i løpet av fredag.

Målet er å få lov til å spille treningskamper de tre siste ukene før den planlagte seriestarten 8. og 9. mai.

– Vi trenger å få spille kamper nå snart. Alle er sugne, sier Myntevik.

Bruken av hurtigtester er et prøveprosjekt. Det er Brann, Grorud samt Vålerenga kvinner og menn som er involvert. Testen oppdager ifølge Myntevik 55,3 prosent av dem som er positive for korona uten symptomer. Dersom man har symptomer øker treffprosenten.

– Selv om du bare fanger opp halvparten av dem som er syke, så er det 50 prosent mer enn om du ikke tar testen. Men det er viktig å vite om begrensningene, sier Myntevik.

Resultatene fra prøveprosjektet blir et argument fotballen kan bruke overfor myndighetene for å få lov til å spille treningskamper.

Planen er å ta hurtigtestene så kort tid før kamp som mulig for å sikre at ingen har korona. Lag som må reise langt tester seg også før avreise slik at de unngår bomtur.

Niklas Jensen Wassberg scoret da Brann møtte Bodø/Glimt i treningskamp. Foto: Tor Høvik

– Har med det mentale å gjøre

Så langt i 2021 har Brann spilt to treningskamper:

  • 4. februar borte mot Molde. Da tapte Brann 1–2.
  • 19. februar hjemme mot Bodø/Glimt. Da vant Brann 2–0.

Siden har det ikke vært mulig å spille på grunn av koronarestriksjonene.

Myntevik er tydelig på at fotballen trenger å få spille treningskamper før sesongstart. Årsaken er at en kamp mot et annet lag på en helt annen måte forbereder muskulaturen på den eksplosive belastningen det er å spille kamp enn det trening gjør.

– Du får ikke den belastningen i en vanlig trening. Det har med det mentale å gjøre, sier Myntevik.