Liverpool pådro seg sitt fjerde strake ligatap i byderbyet mot Everton, som vant 2–0.

Det er også det fjerde hjemmetapet på rad på legendariske Anfield. Sist det skjedde, var i 1923. Det er tangering av den 98 år gamle klubbrekorden.

De fire hjemmetapene har kommet etter at klubben hadde 68 Anfield-matcher på rad uten å tape (55–13–0).

Dessuten er det første gang siden 1928/29-sesongen at en ligamester taper fire strake hjemmekamper. Det var nettopp Everton som gjorde det den gang, ifølge statistikktjenesten OptaJoe. Liverpool selv gjorde det i 1923.

De blå fra Everton tok sin første seier på Liverpools hjemmebane i dette årtusenet. Det skjedde sist i 1999.

– Jeg kan ikke forklare hva som har skjedd, sier Liverpool-sjef Jürgen Klopp i et intervju vist på TV 2.

– Vi må snu dette. Vi må bare fortsette, sier Klopp – og innrømmer at Henderson-skaden ikke ser bra ut.

– Det er tungt å miste spillere hele tiden, men vi kan ikke synes synd på oss selv, men prøve å håndtere det, sier Liverpools Georginio Wijnaldum til Sky Sports.

Dermed står både Liverpool og Everton med 40 poeng, men de blåkledde har én kamp til gode. Naboklubbene håper å kjempe om den siste Champions League-plassen, men de ligger foreløpig som nummer seks og syv på tabellen.

Everton-sjef Carlo Ancelotti fikk en drømmeåpning da Richarlison vakkert og effektivt satte ballen bak Liverpool-keeper Alisson.

Etter å ha forsvart seg meget bra mot Liverpool-presset gjennom 2. omgang, økte Everton til 2–0 da Gylfi Sigurdsson satte inn et helt korrekt idømt straffespark.

Liverpool står nå med tap i fem av sine syv siste ligakamper.

Etter en snau halvtime hugg det til i låret til Jordan Henderson, som prøvde å fortsette, men som til slutt måtte kaste inn håndkleet.

Det var i Merseyside-oppgjøret i oktober at Virgil van Dijk ble alvorlig skadet i kneet da han fikk et ublidt møte med Everton-keeper Jordan Pickford, som ikke fikk noen straff – mens van Dijk trolig er ute i rundt ni måneder.

Joe Gomez og stoppervikar Fabinho er også ute, og nå spørs det hvor lenge Henderson (som opprinnelig er midtbanespiller) blir ute med skade.

Dermed måtte Liverpool spille den siste timen med stopperduoen Ozan Kabak (20) og Nat Phillips (23).

– Alle så at vi skapte nok til å vinne, sier Jürgen Klopp i et intervju vist på TV 2.

– Alt skjedde på grunn av det første målet, som vi burde ha forsvart oss bedre mot.

Liverpool-keeper Alisson har slitt i det siste. Han laget straffe mot Burnley, gjorde mye rart mot Manchester City og rotet det til mot Leicester. Men det var ikke hans skyld at Everton tok ledelsen 1–0.

James Rodriguez satte opp Richarlison perfekt med en ball bak Liverpool-stopper Kabak, som ble lurt trill rundt. Avslutningen hadde ikke Alisson noen muligheter til å redde.

Det var veldig nær 2–0 da Seamus Coleman stupheadet, men Alisson plasserte seg perfekt og reddet.

På den andre siden av banen hadde Everton-målmannen Jordan Pickford flere gode inngripener. I starten av 2. omgang ble gjestene presset over på defensiven, og Liverpool klarte å skape flere store muligheter. Pickford hadde mye å gjøre, men gjorde ingen feil.

Etter 70 minutter ble Mohamed Salah frispilt av Xherdan Shaqiri. Pickford kom ut og reddet Salahs forsøk.

I det 83. minutt kom 2–0-målet. En Everton-kontring endte med at Dominic Calvert-Lewin ble felt av Alexander-Arnold, og det var ubønnhørlig straffe. En annen innbytter, Gylfi Sigurdsson, gjorde ingen feil.

I jubelscenene etter slutt var kanskje assistenttrener Duncan Ferguson den mest sentrale. Everton-legenden vet hva det betyr å slå de røde fra samme by.

– Jeg er skuffet, aller mest over forsvaret, sier den tidligere Liverpool-kjempen John Arne Riise på TV 2-sendingen.

Everton-manager Carlo Ancelotti hadde både sin storscorer Calvert-Lewin og den brasilianske midtbanemannen Allan tilbake fra skade, men valgte å starte med begge på benken.

– Jeg håper virkelig at spillerne har tenkt å feire dette, sier Ancelotti til Sky Sports.

– Vi kjemper for å spille ute i Europa, og ligger i bra posisjon til det nå. En forestilling som denne hjelper oss ti å få selvtilliten, fortsetter Ancelotti.

Han var fornøyd med keeper Jordan Pickford:

– Han har akseptert kritikken og gått videre. Det er den rette måten å gjøre det på, sier Ancelotti og ser på seieren som en gave til supporterne.

Everton kom fra to nederlag i ligaen, begge hjemme (Fulham og Manchester City).