I en «Der Klassiker» på høyoktan var tabellener Bayern München best og Dortmund-stopper Mats Hummels verst. Kanskje sammen med dommer Felix Zwayer, hvis du spør Erling Braut Haaland.

– En veldig bra kamp, men en skandale når det kommer til dommeren, lyder Haalands vurdering overfor Viaplay.

– En veldig arrogant dommer. Virket som om han ville ha overskriftene og nå får han dem. Han gjorde masse feil og var ikke en god dommer. Det var ingen god kamp for ham, fortsetter nordmannen i intervjuet med Jan Åge Fjørtoft på Signal Iduna Park.

Haalands Dortmund-kompis Jude Bellingham (18) leverte begge assistene i 2–3-nederlaget, den ene til Haaland, og serverte mer krutt etterpå.

– Du kan se på mange avgjørelser i kampen. Du gir en dommer, som har fikset kamper før, den største kampen i Tyskland. Hva venter du? smeller det fra Bellingham i intervjuet med Viaplay.

Engelskmannen sikter til at Zwayer var involvert i en kampfiksingsskandale i 2. Bundesliga i 2005. Zwayer var i midten av 20-årene den gangen og fikk seks måneders utestengelse. I 2009/10-sesongen begynte han å dømme Bundesliga.

I Erling Braut Haalands første fotballkamp fra start siden 19. oktober (Ajax i Champions League) kom Zwayer i skarpt fokus. Klassikeren ble avgjort på en VAR-situasjon, og Bayerns superspiss Robert Lewandowski fikk matchvinnerstatusen med sesongens 16. seriemål 13 minutter før slutt etter at en Mats Hummels-hands, som ble omgjort til straffespark via en dommerens sjekk på stadionskjermen.

SPISSDUELLEN: Erling Braut Haaland brølte av skuffelse, mens Robert Lewandowski kunne smile for sine to ettmålstriumfer lørdag kveld: 3–2-seier for Bayern over Dortmund, og 2–1 i scoringer versus Haaland. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA

Det virket ikke å være den viktigste grunnen til Haalands dommertirade. Derimot at hans lagkamerat Marco Reus ikke ble belønnet med det samme etter 53 minutter.

Da ble Reus taklet i bakken av Bayern-forsvarer Lucas Hernandez etter at Dortmund-kapteinen veggspilte seg gjennom med nettopp Haaland.

– For meg er det klar straffe. Nå kan jeg ikke si mer. Jeg får problemer, mener Haaland.

Den norske landslagsspissen sier han ba dommer Zwayer om å sjekke Reus-situasjonen på skjermen, men ifølge Haaland ble han avfeid med at det ikke trengtes. Tilsynelatende tok dommeren en sjekk over mikrofonen, men endte uansett med å dømme Bayerns ball. Dortmund-trener Marco Rose var rasende uenig og fikk gult kort for kjeftbruk.

Bellingham mente Bayerns straffesituasjon ikke kvalifiserte til å blåse. Haaland sier følgende:

– Ingen så det. Men jeg kjenner ikke til handsregelen. Jeg vet ikke, men hands er hands, sier Haaland.

KLAR MELDING Erling Braut Haaland fortviler overfor dommer Felix Zwayer i toppkampen mot Bayern. Til høyre for Haaland er Jude Bellingham, Mats Hummels og Marco Reus. Til venstre Emre Can. Foto: FRIEDEMANN VOGEL / EPA

Starten på matchen var hyggeligere for de gulsorte. Bellingham vippet fri Julian Brandt, som driblet seg enkelt forbi Alonso Davies og dunket inn ledelse bak en sjanseløs Manuel Neuer.

Men så startet Hummels å dele ut adventsgaver til gamleklubben. Først feide han – som bakerste mann – et oppspillsforsøk rett i Thomas Müller. Sistnevnte vant neste duell og headet ned til Robert Lewandowski, som kom bakfra i toppfart og kunne plassere inn utligningen.

Rett før pause rotet hjemmelaget det til igjen. Raphael Guerreiro skulle klarere denne gangen, men måkte ballen rett i stakkars Hummels. Det fungerte som opplegg for smash for Kingsley Coman, og selv om to Dortmund-forsvarere, keeper Gregor Kobel og Guerreiro sto mellom avslutningen og målet, suste 2–1-ledelsen i nettet via frisyren til Guerreiro.

Bayern hadde skapt en rekke sjanser i 1. omgang og ledet sånn sett fortjent. Men Haaland kunne også scoret da han fikk løpeballen han hadde ligget på offsidegrensen og ventet på. Fra litt skrått hold rett innenfor 16-meteren, litt presset av Bayerns stoppersværing Dayot Upamecano, banket nordmannen ballen centimeter utenfor lengste stolpe.

Men Haaland skulle få en sjanse til. Denne gangen var det Bayern-forsvaret og Upamecano som bød feil mann muligheten: Erling Braut Haaland fikk ballen fra Bellingham, som den snappet opp fra Bayern-spilleren, og stillestående skuddposisjon skrudde Haaland inn 2–2 med høyrefoten via stolpen.

Marco Rose byttet offensivt og for å vinne. Men så sto knyttnevene i kø:

Først smalt målscorer Julian Brandt i bakken etter en luftduell, og etter et par usikre minutter der det føltes som en virkelig stygg smell, var Dortmund-offensiven ved bevissthet da han ble tatt av banen med båre.

Deretter skulle altså Hummels fullbyrde sitt hattrick i forsvarsfeil: Tyskeren strakk ut hånden da han skulle heade unna en Bayern-corner. Dommer Zwayer var nådeløs på VAR-sjekken, og fra straffemerket scoret Lewandowski sitt andre for dagen etter å ha ventet ut keeper Kobel med stopp og hopp i tilløpet.

Dermed endte duellen som bærer tyskerne har døpt «Haalandowski» med 2–1 til Bayerns ligatoppscorer. Haaland ble byttet ut etter 82 minutter og tok plass på den trenerløse Dortmund-benken. En lynforbannet Rose fikk sitt andre gule med Bayerns straffe og ble sendt på tribunen.

– Jeg var sliten. Derfor greier jeg ikke 90 minutter, forklarer Haaland.

Heller ikke i sin sjette kamp for Dortmund mot Bayern München fikk han noe med seg. Det ble tap, akkurat som i de fem tidligere gangene han har stått overfor den europeiske giganten i serie og supercup.

SKUDDSJANSE: Denne suseren fra Erling Braut Haaland endte rett utenfor Manuel Neuers stolpe i 1. omgang. Foto: Martin Meissner / AP