Clinton har lenge hatt en klar ledelse i Pennsylvania, der det holdes nominasjonsvalg 22. april. Men de siste par ukene har Obama tatt kraftig innpå senatoren fra New York.

Senatoren fra Illinois har gjort et solid innhogg i Clintons kjernevelgere, og den solide ledelsen var før helgen nede på 6 prosentpoeng på en av målingene.

Elitisme

Derfor kunne offentliggjøringen av Obamas omstridte uttalelser om arbeidsklassens bekymringer nesten ikke kommet på et bedre tidspunkt for Clinton.

– Man reiser til en del av disse småbyene i Pennsylvania. Og akkurat som i mange småbyer i Midtvesten er det 25 år siden arbeidsplassene forsvant, og ingen har erstattet dem, sa Obama i en tale forrige helg.

– Det er ikke rart at de blir bitre og klamrer seg fast til sine våpen eller sin religion, og til sin motvilje mot folk som ikke er som dem, sa Obama videre, ifølge et opptak som ble offentliggjort av Huffington Post først fredag.

Clinton og McCain gikk straks ut og beskyldte Obama for elitisme, men senatoren forsvarer uttalelsene.

Kan forlenge kampen

Mange analytikere mener Obama må bli truffet av en politisk meteor for ikke å vinne nominasjonskampen. Og uttalelsene fra forrige helg kan komme til å forlenge den demokratiske nominasjonskampen, skriver politico.com.

Ifølge det anerkjente nettstedet rammer uttalelsene den samme viktige velgergruppen som er bekymret for Obamas tilknytning til pastor Jeremiah Wright.

Men de kontroversielle uttalelsene til hans tidligere pastor ser foreløpig ikke ut til å ha hjulpet Clinton nevneverdig. De neste ukene vil vise hvor ødeleggende kommentarene om arbeiderklassen blir for Obama.

Resultatet i Pennsylvania vil trolig avgjøre senator Clintons videre skjebne i nominasjonskampen. Flere ganger tidligere har Clinton kjempet seg tilbake i racet, sist gang begynnelsen av mars da hun med kniven på strupen vant begge de viktige delstatene Ohio og Texas.

Må vinne

Rivalen Obama leder både i antall delegater, antall stemmer og i antall delstatsseiere. Men Hillary Clintons fremste argument er at hun har vunnet i de store, folkerike delstatene som demokratene må vinne i november om de skal ta over makten.

Derfor mener mange at hun må vinne Pennsylvania for å kunne fortsette kampen.

– Om hun ikke vinner Pennsylvania, er hun ferdig. Alle argumenter hun har brukt, er da borte, sier Terry Madonna ved Franklin and Marshall College i Lancaster til Reuters.

Clinton har fortsatt støtte fra flest superdelegater, men den siste tiden har Obama tatt igjen mye av forspranget. Og dersom Clinton taper i Pennsylvania, vil trolig mange av dem som fortsatt sitter på gjerdet, hoppe ned på Obamas side.

Sammensatt velgermasse

Pennsylvania har en svært sammensatt velgermasse, med mange såkalte Reagan-demokrater. Dette er arbeiderklassevelgere som sympatiserer med demokratenes økonomiske politikk, og med republikanerne i sikkerhets- og moralspørsmål.

I rundt 30 prosent av husholdningene er det fagforeningsorganiserte, mens 46 prosent av de stemmeberettigede eier våpen.

Dette gjør Pennsylvania til et perfekt laboratorium for folk som følger utviklingen i USA, men også til et mareritt for kandidatenes valgstrateger, skriver tidsskriftet The Economist.