Fotball, håndball eller kanskje langrenn? Kanskje litt av mange ulike idretter? Mange unge føler at de må velge idrett for å kunne bli skikkelig god. For Emilie Hovden var det lekende lett.

25-åringen var på Norges håndballag som tok VM-gull i Spania i desember. Dette er hennes litt annerledes vei mot toppen.

Nesten alle toppidrettsutøvere sier at de har prøvd flere idretter da de var yngre. Det spesielle med Hovden er tidlige valg som hun har holdt fast ved i en klubb som lot håndballspillerne bli allsidige.

– Da jeg startet opp med håndball i Fana som niåring, merket jeg at det var en idrett som var midt i blinken for meg. Det var den jeg ville satse på, sier hun.

Emilie Hovden visste tidlig at det var håndball som var hennes idrett. Foto: Privat

Det som gjorde at hun ikke gikk lei, var at moderklubben hadde et spesielt opplegg for utvikling og allsidig trening. Daværende trener Erik Kubon Halvorsen forteller:

– I Fana hadde vi en filosofi og modell som handlet om å drive allsidig og variert innenfor håndballen. Det betydde følgende:

  • Allerede fra spillerne var 10–11 år fikk de tilbud om friidrettstrening en gang i uken for å lære løpsteknikk, eksplosivitet og hurtighet. Klubbens fremste friidrettstrenere bidro.

  • Fra 12-årsalderen fikk de tilbud om basistrening en gang i uken på tvers av grenene i idrettslaget. Det betydde at håndballspillerne fikk trene med skøyteløpere, alpinister og langrennsløpere.

  • Da kom også tilbud om spillerutvikling med fokus på individuelle og relasjonelle ferdigheter på tvers av alder og kjønn.

  • Spillerne kunne melde seg på feriesamlinger sammen med andre aktive i klubben. Et besøk f.eks. hos skiskytter Liv Grete Skjelbreid i Hålandsdalen ga innføring i skyting.

Emilie Hovden (nærmest) lærte seg å skyte i Hålandsdalen, hos Liv Grete Skjelbreid. Foto: Fana IL

Fikk gode resultater

Fanas mål var å få håndballspillere som var mer selvbevisste på egen utvikling.

– Da vi etablerte denne modellen for allsidig aktivitet i 2005, fikk vi olympiatoppmodellen inn i Fana idrettslag, opplyser Halvorsen.

Modellen ble kalt Allsidig Aktivitet i Fana (AAF-prosjektet). Hans Dankertsen, tidligere landslagstrener på skøyter, ble ansatt som sportskoordinator.

Siden det var samspill innenfor Fanas grener, ble det ingen dragkamp mellom ulike idretter og ulike klubber der flere kjemper om talentene. Da hender det at de unge kommer i en i skvis fordi de blir dratt i flere retninger.

Halvorsen er overbevist om at dette utviklingsmiljøet bidro til at Emilie og mange med henne hadde en god utvikling.

Trener Erik Halvorsen med 14-åringene som ble norgesmestere. Emilie Halvorsen står nærmest ham på venstre side. Foto: Fana IL

– Jeg mener at vi i mange år laget Norges fremste utviklingsmiljø på jentesiden, sier Halvorsen.

Han belegger det med at det Fana dominerte og tok NM-titler i jenter 14, J 16, J 18 og flere medaljer på juniorsiden gjennom klubbsamarbeid.

Hovden var med på klubbens første tittel som 14-åring. I finalen mot Storhamar scoret hun fem mål. Bergensklubben fikk også opp et kvinnelag til eliteserien, der Hovden spilte i én sesong.

I Hovden så Halvorsen en spiller som fikk en ekstra leken tilnærming til toppidretten.

– Hun har alltid jobbet mye med å utvikle de individuelle ferdighetene, temposkiftet og råskapen. Dessuten har hun et utrolig blikk for spillet og samhandling med linjespillerne. Emilie ble en bærebjelke på det laget som rykket opp til det øverste nivået.

I dag er Halvorsen leder av utviklingsmiljøet i bergensklubben Bjarg. Klubben fikk nylig med fire spillere på J-04-landslaget, som spiller i Romania denne uken.

Emilie Hovden i kjent positur etter scoring for Storhamar. Nå venter avslutning på serien og mer Europacup for Hamar-laget. Foto: Geir Olsen, NTB

Har hatt en topp sesong

Storhamar fikk dra videre nytte av en spiller som ville mye. Trener Kenneth Gabrielsens erfaring er at spillere har prøvd ut ulike idretter som små før de finner den de vil gå for.

– Den veien Emilie gikk, er veldig sjelden, sier han.

46-åringen må bare konstatere at for den venstrehendte kantspilleren var valget riktig. Denne sesongen har Hovden levert både nasjonalt og internasjonalt.

– Emilie har vært strålende i hjemlig serie og europacupen, uten tvil en av Storhamars viktigste spillere, mener han. Treneren omtaler henne som en målmaskin i kontringsspillet på et lag som nettopp ønsker den typen spill, og som ligger på annenplass på tabellen etter Vipers.

Og det at Storhamar nylig vant i europacupen mot russiske Lada, og dermed møter danske Viborg i kvartfinalen, synes Gabrielsen er kult. For det er nettopp Viborg Emilie Hovden skal spille for kommende sesong.

– Jeg har hatt flere tilbud, men valgt falt på det danske laget der det er tre norske spillere fra før. Jeg tror det er lurt å gå videre nå, sier hun.

Landskamper denne uken

For første gang siden VM-finalen før jul er landslaget samlet igjen. Onsdag er Montenegro motstander på bortebane. Returen går i Larvik lørdag.

Landslagstrener Thorir Hergeirsson har valgt å ta ut den samme troppen som i VM. Det betyr at Storhamar-spilleren fra Bergen, som var mesterskapsdebutant, er med igjen.

– Emilie puster Malin Aune og Marit Røsberg Jacobsen i nakken, sier sjefen om ferskingen som har to mer meritterte lagvenninner å konkurrere mot på høyrekanten.

Hergeirsson mener at Hovden har vokst. – Hun har vært god i Storhamar hele sesongen og utviklet seg i alle deler av spillet. Emilie fikk muligheten i en del kamper i VM, noe som har gitt henne ekstra motivasjon.