– Dette er korrupsjon. Det er den største skandalen i sporten vår, sier van der Poel på onsdagens pressekonferanse, ifølge Aftonbladet.

I artikkelen sier Sander van Ginkel i det nederlandske skøyteforbundet at de nederlandske løperne tjener på å ha så hard is som mulig – og at han selv forsøker å påvirke de som håndterer isen ved å selv måle temperaturen på isen.

– Jeg forsøker å ordne så fordelaktige omstendigheter som mulig for våre løpere, sier van Ginkel i artikkelen.

LES OGSÅ: For noen år siden la han opp for å dra i militæret - nå er han gullfavoritt i Beijing

Nils van der Poel var storfavoritt på 5000-meteren på lørdag og satte også olympisk rekord, men måtte samtidig grave dypt og var bare 47 hundredeler foran nederlandske Patrick Roest.

Norske Hallgeir Engebraaten overrasket for øvrig stort og tok bronsen.

Etter løpet fikk van der Poel en overraskende telefon midt i intervjuet:

Nå mener altså van der Poel, som selv har nederlandsk farfar, at det ikke går overens med sportens ånd at nederlenderne forsøker å drive lobbyvirksomhet.

– Først vil jeg si at jeg har den største respekt for de nederlandske skøyteløperne og jeg har den største tillit til banemannskapet, men vi må diskutere fair play i sporten vår – og dette er for meg langt ifra fair play. Dette er korrupsjon, sier van der Poel – og fortsetter:

– Dette er å prøve å påvirke ting til din fordel ved å bruke uetiske og umoralske metoder. Jeg kan ikke forstå hvorfor det nederlandske skøyteforbundet kan la dette skje, og jeg forstår ikke hvorfor de vil at verden skal vite at det skjer.

Det nederlandske skøyteforbundet tar kritikken med knusende ro.

– Vi har målt isomstendighetene i 20 år. Og det skal vi fortsette med de neste 20 årene. Det er et element i vår profesjonelle organisasjon i skøytesporten. Og kontakt med issjefen/isansvarlig har man alltid. Ikke bare Nederland. Men det er ikke et forsøk på å påvirke, sier Maurits Hendriks, som er teknisk direktør i Nederlands skøyteforbund.

Van der Poel, som er gullfavoritt også på fredagens 10 000 meter, er ikke enig.

– Det er pinlig, ikke bare for det nederlandske forbundet, men også for de nederlandske løperne. Dette er den største skandalen i vår idrett. Vi har hatt dopingsaker og jeg kan ikke se at dette er mindre alvorlig, freser van der Poel.