En ny søknad om å få reise fra Kina til Europa og verdensmesterskapet som starter i Slovenia neste uke, endte med et avslag. Det bekrefter Bjørndalen selv i en sms til VG.

Ole Einar Bjørndalen og kona Darja Domratsjeva, som begge jobber som trenere for kineserne, visste tidlig at løperne ikke fikk lov å reise til verdenscupen i starten av sesongen.

Håpet var å kunne reise til Europa til januar-runden med rennene i Oberhof og Anterselva. Den søknaden ble også avslått, og nå ryker VM.

Bjørndalens oppdrag da han tok jobben som landslagstrener, var å få frem stafettlag som kunne hevde seg under OL på hjemmebane i Beijing til neste år. Den utfordringen var tøff i utgangspunktet.

Nå blir det en ekstrem jobb å samle nok kvalifiseringspoeng slik at kinesiske utøvere i det hele tatt skal få delta i OL på hjemmebane. For stafettløpere gjelder samme krav som på enkeltdistanser.

Da VG snakket med Bjørndalen i januar, var han usikker på om løperne ville klare å få samlet nok «IBU-poeng» til å kvalifisere stafettlagene til OL.

– Vi kan kun kvalifisere oss via rennene i desember og januar (neste år). Det er litt kniven på strupen, sa Bjørndalen da.

Øvrige verdenscupdeltakere kan bruke resultatene fra de 12 beste rennene denne sesongen og helt frem til OL på å samle «kvalik-poeng». Kineserne får noen få muligheter neste vinter.

Bedre kår for Norge

Kinas uteblivelse nå betyr at de norske skiskytterne får flere ressurser tilgjengelig på ski-siden i forbindelse med VM.

Kineserne kjøper smøretjenester av Norge, og nå går de to smørerne som har jobbet for Kina, inn i VM-teamet til smøresjef Tobias Dahl Fenre.

– Vi kan dra veksler på disse ressursene og tar med dem i vår tropp. Dermed blir smøreteamet på åtte personer i stedet for seks. Samarbeidet med kineserne har vært en vinn-vinn-situasjon fordi det er flere ute som kan teste og gjøre en jobb i forkant. I tillegg får vi skolert smørere på sikt som vi kan bruke i vårt system, sier landslagssjef Per-Arne Botnan.

PS! VM i Pokljuka starter med mix-stafetten onsdag 10. februar.