Bernhus om bruddet med TV 2: «Det som har skjedd, er både beklagelig og surrete»

KOMMENTAR: Dopingbråket i X Games dreier seg om noe mer enn amatørskap, skriver Ola Bernhus.

SISTE NYTT:

Tre dager før X Games starter i Oslo valgte Norges Skiforbund å trekke seg fra samarbeidet. Årsaken er at det ikke er lagt opp til vanlige dopingprosedyrer under arrangementet.

Aftenpostens sportskommentator, Ola Bernhus.

Det virker riktig og nødvendig. Men det etterlater seg mange spørsmål. Og det kan være riktig å ta utgangspunkt i dette: Hvor klokt er det å overlate ansvaret for et idrettsarrangement i Norge til en amerikansk TV-kanal?Det er sportskanalen ESPN som eier X Games. I Norge har de delegert ansvaret for sendingene til TV2, men uten å gi slipp på formalitetene.

Nå som dopingtemaet dukker opp, er både TV2 og samarbeidspartnerne Norges Snowboardforbund og Norges Skiforbund satt i klemme.

BAKGRUNN:

Vil ha spektakulære bilder, ikke dopingavsløringer

TV2 har tilbudt seg å finansiere et testopplegg som er vanlig ved andre arrangementer, men har ikke fått respons av ESPN. Det er sistnevnte som må sørge for at det skaffes hjemmel for et slikt dopingregime, i praksis vil det si et opplegg som sier at utøvere skal testes.

Skiforbundet og Snowboardforbundet er redd for å stå som alibi for et dopingopplegg som ikke er forsvarlig og i tråd med retningslinjene, og Skiforbundet har valgt å trekke seg ut.

Her kan det være verdt å huske på at ESPN er en underholdningskanal for sport, ikke en seriøs arrangør av idrettsstevner. Den som har kikket noen minutter på den kanalen, vet at den sender en rekke «idretter» som befinner seg langt utenfor idrettsbevegelsens vanlige øvelser.

På Tøyen skal det hoppes høyt i et spesiallaget hopp. Foto: Junge, Heiko

Og dermed langt utenfor arbeidsområdet til idrettens antidopingvirksomhet.ESPN er interessert i spektakulære bilder, som TV2 sikkert vil hjelpe dem med. Dopingavsløringer er ikke i ESPNs interesse.

X Games-drømmen brast for Norges stjerne:

Hva visste de norske forbundene?

Det vi ikke vet, er hvor seriøst Skiforbundet har tatt sin rolle som samarbeidspartner og hvor tidlig de gikk inn og så på dopingopplegget. Satte de nok press på arrangøren? Kunne de nektet de norske utøverne å delta hvis ikke et anerkjent dopingopplegg var på plass?

Kunne Snowboardforbundet lagt ytterligere press på TV-selskapet, også de ved å nekte de norske stjernene å delta?

Før vi vet mer om det, vet vi ikke om de norske samarbeidspartnerne er å kritisere. Det er heller ikke et viktig poeng.

Det vi vet, er at idrettsstevner som vil være seriøse – og det gjelder i høy grad X Games i Oslo – bør ha ansvaret plassert hos idretten selv, ikke hos en showinteressert TV-kanal.

Men vi ser uansett at det som har skjedd, er både beklagelig og surrete.

Nå bør Verdens dopingbyrå, WADA, gå inn i arrangementet med den rettigheter de alltid har, nemlig å kunne teste utøvere når og hvor det måtte være. Det gjelder også under arrangementer som ikke har et eget, godkjent dopingregime.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: