Braathen skalv på TV-bildene fra Sveits da han innså at det kunne ende med seier. Da den nærmest ubegripelige triumfen var i boks, sto 21-åringen i knestående og forsøkte å ta innover seg det som hadde skjedd.

– Det er ubeskrivelig. Jeg har ikke ord. Det er verdens deiligste følelse. At det skulle holde til topp 10 hadde vært «crazy». At det skulle holde til topp fem ville vært sykt. Så holdt det hele veien, sier Braathen til NRK, tydelig rørt.

Det er bare ett år siden unggutten skadet seg stygt i kneet og måtte gjennom operasjon og en ni måneder lang opptrening.

– Dette er uvirkelig. Det er de rette menneskene som har vært rundt meg. Det er det sterkeste laget i verden. Det er alt fra rehabiliteringsteamet til familie og venner, som jeg savner veldig mye. Denne var for dere, sier Braathen, som samtidig føler med Kristoffersen som kjørte ut like før mål.

Da ledet Kristoffersen med så mye som 1,24 sekund, og etter hekten forlot han anlegget uten å stoppe i pressesonen. Et par timer senere har han publisert et innlegg på Instagram der han karakteriserer løpet som «brutalt».

– Sånn er livet. I hvert fall kjørte jeg raskt og godt på ski. Kanskje jeg presset grensen litt for hardt i bunn, men hvis du ikke prøver så vinner du aldri, sier Kristoffersen som også sender sine gratulasjoner til Braathen og de to andre på pallen.

Braathen avanserte 28 plasser etter bare så vidt å ha kommet seg videre fra førsteomgangen i Wengen. Da var han hele 2.04 sekunder bak Henrik Kristoffersen, men i finaleomgangen kjørte 21-åringen inn til seier med tiden 1:41,48. Seieren er nordmannens andre i karrieren etter storslalåmtriumfen i 2020.

– Vi har sett på detaljene. Ingen har hoppet så mange plasser opp før i slalåmdisiplinen, kommenterer NRKs Thomas Lerdahl.

– Jeg var egentlig på vei hjem etter førsteomgangen så det var en fantastisk følelse i den andre. Jeg har høy intensitet og det var god teknisk kjøring. Jeg er også fornøyd med de taktiske valgene, sa Braathen til NRK lenge før seieren var et faktum.

PALLEN: Lucas Braathen feiret karriernes første slalåmseier sammen med Daniel Yule (til venstre) og Giuliano Razzoli (til høyre). Foto: AFP

Rennet var det andre i en toukersperiode med totalt fire klassikere i Adelboden (Sveits), Wengen (Sveits), Kitzbühel (Østerrike) og Schladming (Østerrike).

– Det er helt rått. At det skulle holde helt inn til seier, hadde vi ikke trodd, sier NRK-ekspert Nina Haver-Løseth.

– Hvordan er det mulig? utbryter tidligere skikjører Hedda Berntsen.

– Det er et sykt, sykt renn. Dette er massivt. Det er på den største scenen. Vi får en kjempebombe, og den er norsk, sier NRK-ekspert og tidligere alpinist Lars Elton Myhre.

Kristoffersen ledet etter første omgang, men hektet fire porter før mål i den andre. Østerrikske Manuel Feller (29) var 11 hundredeler bak Kristoffersen før finalen. Sebastian Foss-Solevåg (30) lå på 3.-plass – 58 hundredeler bak landsmannen.

30-åringen, som er regjerende verdensmester og ledet verdenscupen i slalåm sammenlagt før søndagens renn, måtte operere tommelen for bare fem dager siden etter et fall i Adelboden. Foss-Solevåg endte til slutt på 6.-plass.

For i Wengen kunne ingen hamle opp med Braathen.

– Lucas kjørte veldig bra før feilen i første omgang. Det var bra at han kom seg til andre omgang. Han grep muligheten det var å starte tidlig. Han gjorde ingen feil. Det er imponerende, sier Foss-Solevåg til NRK.

Det var i alt seks nordmenn til start i Sveits. Atle Lie McGrath, Alexander Steen Olsen havnet begge utenfor topp 30 etter første omgang, mens Timon Haugan kjørte ut.

TILBAKE ETTER OPERASJON: Sebastian Foss-Solevåg i aksjon i Wengen søndag. Foto: EPA