Casper Ruud kunne juble med familien på plass i den sveitsiske byen torsdag ettermiddag etter at 2. sett gikk til tiebreak. Der hadde Ruud fire matchballer. Den andre satte han inn.

– Casper leverer en god kamp i dag mot en vanskelig spiller, som har et høyt toppnivå. Casper server ekstremt bra, og når man gjør det på toppnivå er mye av jobben gjort, sier VGTVs kommentator Sverre Krogh Sundbø.

Ruud møter amerikanske Reilly Opelka i semifinalen. Opelka har en realtivt stor naturgitt rekkevidde, da han er 211 centimeter. Ruud har møtt Opelka tre ganger, og slått ham hver gang.

VANT: Casper Ruud er klar for semifinalen i Genève Open fredag, etter seieren torsdag ettermiddag. Foto: JEAN-CHRISTOPHE BOTT / EPA

Morgendagens semifinale mot Opelka kan du se direkte og eksklusivt på VG+ Sport.

23-åringen fra Snarøya har spilt seg kraftig opp de siste ukene, hvor han tok seg til semifinale på grusen i Roma sist uke, der møtte han verdensener Novak Djokivic. Det ble tap. Onsdag slo han Benoit Paire lekende lett 6–3, 6–1.

Ruuds motstander i Genève Open torsdag, australske Thanasi Kokkinakis, er ranket som nummer 85 i verden. Ruud er nummer åtte.

På 3–4 i andre sett viste Kokkinakis frem et godt servegame og tok det uten at Ruud tok poeng. Dermed var det 4–4.

MOTSTANDEREN: Thanasi Kokkinakis fra Australia. Foto: SALVATORE DI NOLFI / EPA

I det påfølgende gamet ble det diskutert om en ball var ut eller ikke. Ballen ble dømt fordel Ruud, han tilbød Kokkinakis å spille om poenget på nytt. Men han takket nei. Dermed gikk Ruud opp i ledelsen 5–4 i 2. sett.

– Det er et tegn på sportsånd, Casper er en av spillerne som viser sportsånd, han vil ikke vinne for enhver pris, han vil vinne på en fair måte. Han er kjent som en av de faireste spillerne på touren, sier VGTVs kommentator Sverre Krogh Sundbø.

Men den australske spilleren tok gamet likevel.

23-åringen fra Snarøya vant denne ATP 250-turneringen i fjor.

VG snakket med trenerpappa Christian Ruud for to dager siden. Han slo tilbake mot at sønnen har hatt en formsvikt etter finalen i Miami tidligere i år.

– Det er tøft nivå. Jeg synes ikke det var veldig formsvikt. Det var litt trøblete etter Miami. Finalen var en fantastisk opptur. Så var det litt visdomstann og litt stang ut i noen kamper, men nå ser det bra ut, sa pappa Ruud til VG.

Semifinalemotstander Opelka er ranket om nummer 18 i verden, så det ligger an til en storkamp fredag. Forrige gang de møttes ble det en merkelig tenniskamp.

Casper Ruud møter Jo-Wilfried Tsonga i første runde i French Open, det ble klart etter trekningen torsdag kveld.

PS! Den kanskje mest kjente «sportmanship»-episoden er fra semifinalen i French Open i 1982. Mats Wilander var 17 år og møtte argentinske José-Luis Clerc. På stillingen 6-5 i fjerde sett hadde Wilander matchball og Clercs forehand ble dømt ut. Kampen var over. Men Wilander ville ikke ta imot hyllesten. Han gikk isteden bort til dommeren og sa at Clercs slag var inne. Dommeren uttalte at han aldri hadde sett noe lignende. Poenget ble spilt på nytt, Wilander gikk til finalen.