For første gang i OL-historien var Big Air på OL-programmet for friski-kjørerne.

Der ble det gull til hjemmehåpet Eileen Gu. 18-åringen skal senere i mesterskapet også kjøre slopestyle og halfpipe og har muligheten til å gå for en unik trippel.

– Det var absolutt fortjent. Alle dem som var på pallen fortjener det veldig mye. Det var utrolig bra kjøring i dag, sier Johanne Killi til VG.

Killi ble selv nummer syv, og var imponert over gullvinneren.

– Hun imponerte meg veldig i dag. Jeg visste ikke at hun kunne det siste trikset der, sier Killi.

Før den siste omgangen var det langt på vei sikret at medaljene ville gå til Tess Ledeux, Mathilde Gremaud og Eileen Gu - men det var fremdeles stor spenning til hvem som skulle få de ulike medaljene.

Gu lå på tredjeplass, men vartet opp med et strålende hopp i den siste omgangen, hvor hun landet en 1620 (fire og en halv rotasjon) i konkurranse for første gang.

Både publikum og Gu selv gikk av hengslene etter at hun landet det siste trikset.

– Herregud, herregud, hikstet hun etter trikset.

– Jeg gråter ikke. Jeg gråter definitivt ikke, sier hun.

Det var godt nok til å ta over ledelsen, og i sist hopp klarte ikke Tess Ledeux å lande trikset skikkelig. Dermed måtte hun nøye seg med sølv, mens det altså ble gull til 18 år gamle Gu - som er født og oppvokst i California i USA, men som har en kinesisk mor og har valgt å representere Kina.

Gu bor fremdeles i USA.

– Muligheten til å inspirere millioner av unge mennesker der moren min ble født under vinter-OL 2022 i Beijing, er en «en gang i livet-sjanse» til å promotere sporten jeg elsker. Gjennom skikjøringen håper jeg å forene folk, felles forståelse, bidra til kommunikasjon og vennskap mellom nasjoner, har Gu tidligere sagt om valget om å representere Kina.

Gullet er Kinas tredje i årets OL, og de er dermed likt med Sverige på toppen av "gulltabellen".

Bronsen gikk til Mathilde Gremaud.

Johanne Killi (24) og Sandra Eie (26) kvalifiserte seg begge til finalen, og der var det Killi som leverte best.

24-åringen lå på femteplass etter første hopp, men klarte ikke å lande sitt andre triks skikkelig på første forsøk.

I Big Air er det de to beste hoppene i løpet av tre omganger (hvor de to tellende hoppene må rotere i forskjellig retning) som teller.

Killi var dermed avhengig av et superhopp i siste hopp, men traff heller ikke der helt optimalt. Dermed ble det en syvendeplass for Killi, mens Eie endte sist av de tolv utøverne i finalen.

– Jeg har hatt en god følelse hele uken og jeg har aldri kjørt så bra som ski som jeg har gjort til nå, så det er en stor skuffelse, sier Eie til VG etter konkurransen.

Både Eie og Killi skal delta i slopestyle senere i mesterskapet.