– Han er alltid en favoritt hos meg, svarer landslagssjef Johan Flodin på VGs spørsmål om Borch er favoritt i OL-finalen natt til fredag norsk tid.

– Det er i morgen det smeller, understreker Borch overfor VG.

På spørsmål om hva han tenker om finalen og motstanderne, svarer Borch:

– Det er vanskelig å si, og avhenger av forholdene. Det blir tett som faen.

– Alt må være fleksibelt. Man kan ikke låse seg og tenke på en taktikk. Jeg har tenkt på denne finalen i fem år, så det er deilig å være her nå, sier Borch.

Borch er klar for finale i singlesculler, og ga landslagstrener Flodin en etterlenget opptur - og den perfekte bursdagsgave. Norges trener fyller 54 i dag.

Etter at Olaf Tuftes OL-avskjed endte med B-finale og tårer og gullhåpene Kristoffer Brun og Are Strandli kantret med stø kurs mot finaleplass, er Kjetil Borch det siste norske ro-håpet i Tokyo.

– Vi har vært uheldige, men dette var representativt for hvor vi er, sier landslagssjef Johan Flodin, som roser hvordan Borchs har håndtert lagkompisenes store nedtur. Selv forteller Borch pressen at stemningen, omstendighetene til tross, har vært god.

– Det har vært ganske bra stemning, misforstå meg rett. Hatt litt krisehåndtering og så har vi vært gode lagkamerater og støttet hverandre. Så har det vært kødd, rør, vitsing og latter, og sånn skal det være, sier Borch.

I semifinalen natt til torsdag gjorde 31-åringen kort prosess med konkurrentene i den tøffe vinden.

– Det ser akkurat slik ut som vi hadde ventet. Han er i stigende form, fastslår treneren gjennom ni år.

Mannen med VM- og EM-gull fra 2018 tok årene fatt og gikk umiddelbart opp i ledelsen fra bane tre. Han holdt på ledelsen og var førstemann over målstreken med tiden 6.42.92 - halvannet sekund unna den olympiske rekorden til Mahe Drysdale.

Olaf Tufte og flere andre fra den norske roleiren var på plass på tribunen for å følge Borchs semifinale. Borch tok OL-bronse under lekene i Rio de Janeiro i 2016 sammen med nettopp Tufte, da i dobbeltsculler.

PÅ PLASS: Olaf Tufte (med munnbind på og hvit caps). Foto: NTB

På sin vei til finalen har Borch vunnet i både det første forsøket og i kvartfinalen. Bedriften ble gjentatt i semifinalen - og 31-åringen er kanskje den største gullfavoritten.

Favorittstempelet ble ikke akkurat mindre etter at EM- og VM-vinner fra 2019, Oliver Ziedler, havnet på 4. plass - og dermed må belage seg på B-finale.

Det andre semifinaleheatet ble vunnet av greske Stefanos Ntouskos, som har vært nærmest Borch på tid i de andre rundene. Også danske Sverri Nielsen er finaleklar.

– Kjetil møtte grekeren i forsøket. Jeg formoder at grekeren ønsket å slå han allerede da. Så Kjetil har et overtak på ham, mener Flodin.

Ntouskos sendte et lite skremmeskudd i retning Borch: Han var bare knappe tre tideler unna den olympiske rekorden, samt at grekerens tid på 6.41.61 var 1,3 sekunder bedre enn Borchs.

Finalefeltet ser slik ut:

Kjetil Borch, Damir Martin, Mindaugas Griskonis, Stefanos Ntouskos, Sverri Nielsen og Alexander Vyazovkin.

Finalen går natt til fredag klokken 02.45, og sendes på Eurosport Norge og Discovery+.