RIO DE JANEIRO: — Alt annet enn gull vil være en stor skuffelse. Noe må gå skikkelig galt for oss om vi skal tape dette.

Torsdag og fredag er den adlede britiske sykkelhelten i aksjon på sykkelen i velodromen her i Olympic Park.

Sammen med Ed Clancy, Qwain Doull og Steven Burke er Wiggins Storbritannia store gullfavoritter i forfølgelsesritt for lag.

Wiggins har allerede syv medaljer i OL-sammenheng, fire av dem i gull, og med en ny medalje i Brasil er han tidenes største britiske olympier gjennom alle tider.

Kjærligheten for banesykling var den viktigste årsaken til at Wiggins sto av landeveissykkelen etter Paris-Roubaix i mai i fjor, og søkte tilbake til sine røtter i velodromen.

Men 36-åringen hadde også i tankene at Rio-OL var en gedigen mulighet for ham selv til å bli tidenes britiske olympier.

GULLGUTT: Bradley Wiggins vant sitt første OL-gull på bane i Athen i 2004. Foto: LAURENT REBOURS, AP

Pappa var banesyklist

For det var med banesykling alt startet for syklisten som ble født i belgiske Gent. Hans australske far, Gary Wiggins, var banesyklist. Men han hadde også store alkoholproblemer. I boken «In pursuit of Glory» forteller Bradley Wiggins om en far som syklet, drakk, dopet seg og banket opp moren. Det ble til slutt så brutalt at Bradleys mamma tok med sønnen hjem til London da han var tre år gammel.

Faren endte sitt liv i et slagsmål. Men Bradley fulgte likevel i sin fars fotspor og ble banesyklist og begynte å sykle konkurranser i en alder av 12 år.

Wiggins ble god, skikkelig god. Han vant OL-bronse i forfølgelsesritt for lag i Sydney i 2000 i en alder av 20 år. Fire år senere vant han gull, sølv og bronse i velodromen i Athen.

Da så det også ut som han hadde arvet farens alkoholproblemer. For feiringen av de tre OL-medaljene ble så voldsom at Wiggins var nær ved å miste kontrollen. OL-helten drakk 12 halvlitere på dagtid mens han ventet på at kona skulle bli ferdig på jobb. På bryllupsdagen var Wiggins så full at han måtte bæres i seng av kvinnen han giftet seg med noen timer tidligere.

TOUR-TRIUMF: Bradley Wiggins ble hyllet som Tour-vinner i Paris i juli 2012. Foto: CHARLES PLATIAU, REUTERS

Tour-seier, OL-gull og adlet

Men han kom seg ut av problemene og opp på sykkelen igjen.

Det ble to nye gull i velodromen i Beijing i 2008. Så valgte han bort banesyklingen og konsentrerte seg kun om landeveissykling.

Det kulminerte med sammenlagtseier i Tour de France og OL-gull på tempo i London sommeren 2012. I dronningens nyttårsliste ble Bradley Wiggins utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet, med rett til å bruke tiltaleformen Sir.

Åtte år etter at han sist syklet OL på bane er Wiggins tilbake i velodromen. Han strutter av selvtillit og er seierssikker.

— Gull er det eneste som teller, melder han.

Vurderer Tokyo-OL

I RIO: Erlend Nesje

— Jeg er en bedre syklist enn jeg var både for 16 år og åtte år siden. Siden Beijing (2008) har jeg egentlig utviklet meg hele tiden. Jeg har vært så heldig at jeg ikke har vært plaget med dårlige knær eller dårlig rygg, som Chris Hoy (banesyklist med syv OL-medaljer) foran London-OL, og jeg tror det er fysisk mulig for meg å ta fire nye år. Om jeg gjør det eller ikke er en annen ting, men jeg har rett og slett ikke lyst til å slutte ...Han har nytt det siste drøye året etter at han var tilbake som banesyklist.

— De siste 12 månedene har vært de mest morsomme for meg på mange, mange år. Trolig siden det året jeg hadde i Garmin i 2009, da jeg ble nummer fire i Tour de France helt ut av det blå.

Nå er han tilbake i OL-velodromen. Der er det kun gull som teller.