X Games-stjernene i duell under konkurransen i Aspen i januar. X Games-stjernene i duell under konkurransen i Aspen i januar. Foto: Brent Lewis/The Denver Post via AP

Antidopingsjefen skulle selv på X-Games, nå er han ikke like sikker

— Vi kunne virkelig ikke se for oss at dette ikke skulle løse seg, sier Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge.

Helt frem til søndag hadde Antidoping Norge (ADNO) dopingjegerne klare for å rykke inn under X-Games i Oslo. Da den endelige avgjørelsen fra arrangør og eier av arrangementet forelå, ble den møtt med undring i Antidoping Norge.

— Jeg er blitt fortalt at det samme skjedde under VM i Snowboard i Oslo (2012 red. anm.), men ellers kan jeg ikke komme på at dette har skjedd før. Det er godt mulig, men jeg kan ikke trekke frem noen slike eksempler nå, sier Solheim.

SISTE NYTT:

Lederen for Antidoping Norge hadde selv tenkt seg på arrangementet som tilskuer, nå er han ikke like sikker på om han kommer til å gå.

— Det får vi se på, sier han.

BAKGRUNN:

To sett regler

Det er to sett med regler som det dopingtestes for. Det ene er prestasjonsfremmende midler som anabole steroider, EPO og lignende. Dette kan det testes for hele tiden. I tillegg finnes det stoffer som man bare tester for under konkurranser, type narkotiske stoffer som cannabis og kokain.

Det er altså i den sistnevnte kategorien arrangøren ESPN ikke ønsker tester. I teorien kan fremdeles Antidoping Norge teste FIS-lisensierte utøvere på hotellet eller hjemme. Etter det Aftenposten skjønner kommer det ikke til å skje.

Til NRK sier Solheimat han synes det er feil at Oslo kommune skal støtte X-Games så lenge dopingreglementet ikke følges.

— Dette opplever jeg som et arrangørspørsmål. Det er mange flotte utøvere som er gode rollemodeller og som følger

Antidoping Norge og Anders Solheim er ikke imponert over X Games-arrangørene. Foto: NTB Scanpix

antidopingbestemmelsene.Jeg synes det gir svært uheldige signaler at det ikke legges opp til at det skal konkurreres på like vilkår. Her burde man ha hatt en tydelig nulltoleranse mot doping.

— Hvilke effekter kan narkotiske stoffer ha under konkurranse?

— Da kan man bl.a. snakke om at man blir mer vågal og at man får økt årvåkenhet. Man skal ikke se bort ifra at det øker prestasjonene, forklarer Solheim.

LES KOMMENTAREN FRA OLA BERNHUS:

Ikke fått noen forklaring

Antidoping Norge har ikke fått noen offisiell grunn fra arrangøren ESPN om hvorfor de ikke ønsker tester i forbindelse med konkurransene.

— Jeg kan ikke se at det er noe grunn til at ikke snowboard og skateboard skulle la seg teste på samme måte som andre idretter hvor det det er snakk om teknikk og presisjon. Det testes jo i både turn og skyting, mener lederen for ADNO.

- Tar dette bort noe av glansen fra X-Games?

— Jeg synes personlig at det er flott at interessen for X-Games i Oslo er stor. Det er flotte øvelser og flotte utøvere. Det er bare synd ikke utøverne garanteres like vilkår, understreker Anders Solheim.

Hør den nyeste episoden av Aftenpodden Sport hvor du får høre hvordan det er å få grisejuling i Holmenkollen og hvor Lionel Messi kanskje rappet straffe-ideen sin fra: