Johannes Høsflot Klæbo fikk konkurrere på hjemmebane i Granåsen under Ski Tour 2020 i vinter. Nå vil Høyre ha en ny debatt om Trondheims VM-kandidatur. Årsaken er de økonomiske kuttene Trondheim kommune må ta som følge av koronapandemien. Johannes Høsflot Klæbo fikk konkurrere på hjemmebane i Granåsen under Ski Tour 2020 i vinter. Nå vil Høyre ha en ny debatt om Trondheims VM-kandidatur. Årsaken er de økonomiske kuttene Trondheim kommune må ta som følge av koronapandemien. Foto: Rune Petter Ness

Høyre varsler ny VM-debatt. Dette sier ordføreren.

Høyres Ingrid Skjøtskift mener det er uansvarlig ikke å ta en ny vurdering av Trondheim som VM-by i 2025. Ordfører Rita Ottervik er uenig.

Ingen vet nøyaktig hva koronapandemien vil koste Trondheim kommune i tapte inntekter og ekstra utgifter. Tall som ble lagt fram i tirsdagens formannskapsmøte, anslår ei regning på mellom 623 og 940 millioner kroner.

Varaordfører Mona Berger (SV) påpekte i møtet at de lovpålagte tjenestene i kommunen må prioriteres og sa at hennes parti er villig til å vurdere å droppe VM.

Også Høyre vil ha VM under lupen nå som byens politikerne har vedtatt en kuttpakke på 360 millioner kroner.

Høyres Ingrid Skjøtskift vil ha en ny VM-debatt i eget parti. Foto: Håvard Jensen / Adresseavisen

– Vi har tidligere støttet initiativet til å få VM, men nå er situasjonen snudd på hodet. Det er opplagt at vi må prioritere de svakeste. Det blir tøffe prioriteringer framover, sier Ingrid Skjøtskift til Adresseavisen.

– Uansvarlig prioritering

Den planlagte utbyggingen av VM-anlegget i Granåsen vil totalt koste over én milliard kroner. Utbyggingen av hoppbakken er anslått til å koste 535 millioner kroner.

Tildelingen av VM i nordiske grener i 2025 vil etter planen skje i høst på den utsatte kongressen til Det internasjonale skiforbundet.

Trondheim er eneste søker til arrangementet.

– Det er klart at det vil være uansvarlig å prioritere en slik milliardinvestering hvis det må gjøres kutt på grunnleggende tjenester i Trondheim, sier Skjøtskift.

Nå varsler hun at Trondheims VM-kandidatur blir tema i eget parti.

– Vi må ta en grundig debatt som går bredt i Høyre. Medlemmene må bli hørt, og vi må ha en god og grundig prosess. Dette er et tema som engasjerer, sier Skjøtskift.

Avviser Lillehammer-samarbeid

Ordfører Rita Ottervik (Ap) er enig med Skjøtskift i at helse, eldre og skole går foran et ski-VM, men mener kommunen har et ansvar for mer enn tjenester som er lovpålagt.

– Som samfunnsaktør må vi bidra til frivilligheten med arbeidsplasser innen kultur, idrett og opplevelser. Samfunnet trenger å få i gang idretten, de frivillige organisasjonene, kulturen og næringer innen handel og opplevelser. De blør, sier Ottervik.

– Kan det for eksempel være aktuelt å arrangere et VM sammen med Lillehammer?

– Det tenker jeg overhodet ikke. Investeringen i Granåsen er for idretten, ikke for VM. Arrangerer vi VM får vi 180 millioner kroner fra regjeringen, og det tenker jeg er en stor bonus. Vi må komme tilbake til detaljene, men det er ikke noe tema nå, sier ordføreren.

Eldre, skole og helse må komme først, men Rita Ottervik mener kommunen også har et ansvar for oppgaver som ikke er lovpålagte. Hun ønsker at Trondheim skal ha VM i 2025 som planlagt og at investeringene som gjøres handler om mye mer enn selve mesterskapet. Foto: Rune Petter Ness

Hun er samtidig tydelig på at kommunens økonomiske situasjon som følge av koronapandemien er krevende.

– Vi lever med en betydelig usikkerhet. Vi må ha en kritisk gjennomgang av omfanget og av kostnadene, sier Ottervik.

Holder på opprinnelig VM-plan

Venstres Erling Moe ser ingen grunn til å revurdere Trondheims VM-kandidatur.

– Utbyggingen i Granåsen er helt klart den største investeringssaken vi har, og det er relevant å stille spørsmålet. Men jeg personlig ønsker ikke at vi revurderer utbyggingen. Den kan være et tiltak til å motvirke situasjonen vi står i ved å trekke turister til byen og å være et viktig mål som er viktig for reisenæringen. Samtidig er anlegget i Granåsen planlagt for byens befolkning, og vi har laget en økonomiplan som tar høyde for VM på ski og kommunenes lovpålagte oppgaver, mener Moe.

Trondheim er eneste søker til ski-VM i nordiske grener i 2025, og i VM-anlegget i Granåsen skal det investeres for over en milliard kroner. Tildelingen av mesterskapet skulle egentlig skje i Thailand i mai, men kongressen til Det internasjonale skiforbundet er utsatt. Foto: Roar Blåsmo-Falnes

Ola Lund Renolen (MDG) sier til Adresseavisen at de ikke har diskutert Trondheims VM-skjebne i partiet. Han syns det er for tidlig å si noe om VM-skjebnen så lenge det er stor usikkerhet rundt blant annet statens kompensasjonsordninger til kommunene.

– At spørsmålet kommer, det er åpenbart. Vi vet ikke hvordan totalregnestykket blir for kommunen ennå, men vi får nok en klar pekepinn etter revidert statsbudsjett, sier Renolen.