Det er ikke vanskelig å forstå at Karen Espelund mister motivasjonen for å jobbe videre i Fifa. Hun har vært minst like forbannet over hykleriet, bestikkelsene og korrupsjonen som vi andre. Og hun kjenner sikkert på avmakt for et system som er ute av fornuftig styring.

På kongressen i Seoul i 2002 var Sepp Blatter nøye med hvem han slapp til på talerstolen, for kritikk ville han ikke høre da heller. Den lille jenta fra Norge virket så ufarlig at hun slapp gjennom silingen. Allerede den gang tok Espelund til orde for opprydding i Blatters snedige korrupsjonssytem - uten at det fikk konsekvenser.

Hun og mange med henne har sett på ukulturen med mishag, men har ikke kommet noen vei. Stemmestrukturen, en stemme til hver nasjon, er nøkkelen til makten i Fifa, og den blir det vrient å gjøre noe med. Vi skulle ønske det var som i det internasjonale skiforbundet, der de viktigste nasjonene får størst innflytelse.

LES flere kommetnarer av Kjetil Kroksæter her

Paradoksalt nok er det de som hyler høyest, engelskmennene, som utviklet Fifa så ekstremt demokratisk at det ble udemokratisk. Som president skjønte ikke Sir Stanley Rous hva han gjorde da han innførte dagens stemmeordning på en tid hvor Asia og Afrika besto av helt ubetydelige og ufarlige fotballnasjoner.

Det var selvfølgelig også England, og andre mektige vestlige nasjoner, som koloniserte, undertrykket, plyndret, massakrerte og skapte borgerkriger i enkelte av de nasjonene som har fått så irriterende stor makt.

Den dag i dag fortsetter vi å plyndre disse landene. Tidligere hentet de slaver, nå raner de landene for de beste fotballtalentene og tjener gode penger på å selge tv-bildene tilbake.

Selvfølgelig er det en forkastelig tanke at anleggene for VM 2022 bygges på gravhauger av 4000 slaver. Galskapen bør stoppes snarest. Men hvem var det bidro vel så mye som Sepp Blatter for å få VM til Qatar, om ikke Michel Platini. Uefa-presidenten er avslørt som deltaker i et skittent spill.

Platini må gjerne true med trekke Uefa ut av Fifa, men det blir nok med trusselen. Vi så hvordan stemmeboikotten mot Blatter smuldret bort. Russland og mange østblokkland så seg ikke tjent med den.

Jeg skal ikke forsvare korrupsjonskulturen i Fifa, og jeg heier på alle som vil den til livs, men jeg ser også dobbeltmoralen. Vi doserer om vår etikk og våre verdier, men det er faktisk Sepp Blatter som har gitt andre verdensdeler innflytelse og makt. I hans tid har Asia og Afrika for første gang arrangert VM.LES OGSÅ: NFF-presidenten åpner for å trekke Norge ut av FIFA

LES OGSÅ: Mange europeiske land stemte på Blatter

Egentlig er det ikke så rart at 133 nasjoner, de fleste små og fattige fra den tredje verden, stemmer for Blatter. Endelig kan de vise oss fingeren. Nå gjør dere ikke lengre med oss som dere vil. Ædda, bædda!