Endelig en nordmann først over mållinjen i Tour de France

Norsk sirkus på målstreken i Chambéry med flere baktanker.

Norsk først over mål. Thor Hushovd slo knockout på Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth i Chambéry søndag ettermiddag. Norsk først over mål. Thor Hushovd slo knockout på Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth i Chambéry søndag ettermiddag. Foto: Kurt BM Haugli

CHAMBÉRY: Thor Hushovd og den aldri hvilende Arctic Race-direktøren, Knut-Eirik Dybdahl, hadde dratt med seg to langrennsløpere til Chambéry og Tour de France for å lage show og sirkus på målstreken av den niende Tour de France-etappen.

I utgangspunktet var de der for å drive markedsføring av Arctic Race som skal sykles i Troms og Nordland i august. Men både Knut-Erik Dybdahl og Hushovd har mer langsiktige planer enn bare det kommende Arctic Race. Det franske medieselskapet ASO som eier Tour de France, eier også Arctic Race.

Tour de France til Norge

Det handler om å arrangere Grand Depart for Tour de France i Norge. Det vil si at Norge skal få arrangere startetappene i et av verdens største idrettsarrangement. Det handler om et norsk profflag i sykkel fra Norge på øverste nivå. Det handler om å sykle på Svalbard og i Russland. Det handler om at Arctic Race skal bli så stort at ingen profflag tør å være hjemme.

De to mangler ikke visjoner for sykkelsporten i Norge.

– ASO og Tour de France vil gjøre sykkelsporten global og da ser de til land som kan gi sykkelsporten noe. Norge er et slikt land, sier Thor Hushovd.

Han mener at det nesten bare er snakk om tid før Tour de France-starten går i Norge.

Ingen tvil om hvilken nordmann som fikk flest spørsmål i Chambéry. Thor Hushovd svarte på fransk mens Dyrhaug og Tønseth måtte vente. Foto: Kurt BM Haugli

– Alt vi makter

Knut-Eirik Dybdahl er ikke mindre positiv.

– Vi skal gjøre alt vi makter for at det skal bli virkelighet.

Den aldri hvilende strikkmotoren fra Andørja i Troms er høyt og lavt i målområdet under det norske stuntet hvor Thor Hushovd konkurrerte mot Niklas Dyrhaug og Didrik Tønseth på rulleski. Hushovd tapte. Etterpå 39-åringen fra Grimstad revansj da de to langrennsløperne fikk sykkel som fremkomstmiddel.

Thor Hushovd fortalte Aftenposten i forrige uke at han fortsatt jobber med å bygge et norsk profflag på øverste nivå. Han hadde i utgangspunktet et ønske om å få det til i 2017. Nå har han utsatt planene, men han er fortsatt klar på at han skal få det til.

– Jeg jobber med det, men jeg kan ikke gå på inn på detaljene om hvordan jeg gjør det, sier Thor Hushovd. Han legger ikke skjul på at det er den store hovedsponsoren som mangler akkurat nå.

Dobbelt norsk

Det er nok mer snakk om minst to år til. Og da kan et norsk lag plutselig være klar på det tidspunktet Norge kan få startetappene i Tour de France.

– Det hadde vært fantastisk å ha Grand Depart i Norge med et helnorsk lag på startstreken ledet av Thor Hushovd, sier Knut-Eirik Dybdahl. Han er tett på det norske sykkelikonet, og Hushovd er også Arctic Race-ambassadør.

Dybdahl skal i hvert fall med sedvanlig energi jobbe for at det blir virkelighet.

– VI kjenner i hvert fall de som driver med Tour de France. Og vi skal gjøre det som skal til. Alt er mulig og vi skal bidra til at man lykkes både med det ene og det andre.

Han legger ikke skjul på at han bruker alle sine kontakter til det beste for alle. Som direktør i ASO-eide Arctic Race har han mange kontakter blant de mektigste i sykkelsporten.

Det var Norges dag i Chambéry under den niende etappen. Her fra venstre: Didrik Tønseth, Thor Hushovd, speaker François Belay og Knut-Eirik Dybdahl. Foto: Kurt BM Haugli

Norges dag

Det var Norges dag i Chambéry. Arctic Race fikk muligheten til å markedsføre seg. I samme slengen benyttet de anledningen til å arrangere seminar for alle i organisasjonen, pluss noen politiker. Kulturminister Linda Hofstad Helleland var også til stede i Chambéry søndag ettermiddag. Hun fulgte den knallharde fjelletappen fra en følgebil.

Hun har gjort det helt klart at hun er positiv til at det offentlige vil bidra til. Til VG søndag sa hun:

– Det er mye penger, men slike arrangementer gir mye tilbake i form av blant annet arbeidsplasser. Som sportsminister er jeg opptatt av at vi skal ha flest mulig store kultur- og idrettsarrangementer i Norge. Jeg mener betydningen er stor utover selve opplevelsen, sier Helleland.

Trente i løypa

De to langrennsløperne Dyrhaug og Tønseth stortrivdes i fransk alpevarme. De er midt i sin tyngste treningsperiode, men tok seg tid til litt moro og show for det de mener er en god sak. Morgenen brukte de til å gå på rulleski opp den tøffeste stigningen på den niende etappen. Thor Hushovd var med.

– Jeg må si at jeg ble imponert over formen til en mann som har lagt opp, sa Tønseth.

Niklas Dyrhaug er mer enn gjennomsnittet sykkelinteressert selv om han ikke bruker sykkel så mye i treningsarbeidet.

– Det var morsomt å komme på innsiden, fortalte han etter spurten over målstreken. Han vant langrennsdelen av trioens lille show tre timer før syklistene kom.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tviler på Rosenborg, hyller Tour de France-hardhausene og slakter overgangsvinduets priser: