Russiske medier meldte at beskyldninger om statsdoping var borte. Men de hadde glemt en ting

Påstanden ble raskt tilbakevist av WADA.

 Det var lederen for den russiske antidopingkommisjonen, Vitaly Smirnov, som skapte forvirring om McLarens holdninger sist mandag. Det var lederen for den russiske antidopingkommisjonen, Vitaly Smirnov, som skapte forvirring om McLarens holdninger sist mandag. Foto: Alexander Zemlianichenko, NTB scanpix

Mandag denne uken dukket meldingene opp i en rekke russiske nyhetsmedier. Russia Today som er den russiske statens engelske TV-kanal og nettsted, slo fast: «McLaren dropper anklagene om et statsstyrt dopingprogram».

Rune Andersen er leder av internasjonal avdeling i Antidoping Norge. Han reagerte med undring da han fikk høre om meldingene fra Moskva. Han fikk med seg det som, om det hadde vært tilfelle, ville vært en oppsiktsvekkende nyhet.

– Jeg ringte med en gang til WADA og spurte hva dette var. Jeg fikk raskt beskjed om at dette ikke var tilfelle. Det hele handler om noe som fant sted i oktober i fjor, sier Rune Andersen.

En lignende meldingen ble lagt ut på de engelske nettsidene til det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. De fulgte også opp med en ny sak hvor Vladimir Putins pressetalsmann og en av Russlands mektigste, Dimitrij Peskov, kommenterte påstanden i den første saken: – Hvis denne påstanden er sann, kan vi ikke annet enn å ønske den velkommen.

Et tredje russisk nettsted, Sputnik.ru, som er kjent for å spre nyheter med heller tvilsomt kildemateriale, meldte det samme. De siterer også Peskovs glede over at McLarens angivelige frafall av anklage om statlig styrt dopingprogram.

På flere språk

Russia Today og Sputnik fulgte opp med å oversette saken til flere av sine nettsteder på andre språk.

Det var bare en ting de glemte. De hadde glemt å spørre McLaren om dette var tilfelle.

Richard McLaren som på oppdrag fra WADA har undersøkt og levert to rapporter om doping i russisk idrett, har overhodet ikke gått fra sin opprinnelige påstand i rapportene.

Slik fremsto nyheten i flere russiske nyhetsmedier mandag. Saken var at Smirnov tok for hardt i. I ettertid er det fortsatt første versjon av historien som ligger på mange russiske nyhetsnettsteder. Foto: Faksimile

I rapporten som McLaren slapp i juli i 2016 slår han fast at Russland sto bak et statsstøttet dopingprogram, og at de holdt tilbake positive dopingprøver før, under og etter OL i London i 2012 og OL i Sotsji i 2014.

– Det er overhodet ingen endring i standpunktet til McLaren med hensyn på institusjonalisert doping i Russland, heter det i en Twitter-melding fra WADA.

Kilden til at russiske medier kastet seg på historien om McLarens overraskende endrede holdning var en pressekonferanse i Moskva med Lederen av Russlands uavhengige antidopingkommisjon, Vitaly Smirnov.

– Jeg har tidligere møtt McLaren. Han sa at han dropper anklagene om statlig deltagelse i dopingprogram. Det er veldig viktig, sa Smirnov sist mandag på pressekonferansen.

I WADA er de like sikker på at McLaren ikke har endret mening på noen som helst måte.

– McLaren står helt og fullt på resultatene av sin etterforskning.

Ukjent årsak

– Under forutsetning av at Smirnov er sitert riktig, kan det se ut som om det er prøvd å skape ett eller annet som jeg ikke helt vet hva er, sier Rune Andersen.

Han har i to år ledet arbeidsgruppen som følger opp kravene som stilles til russisk friidrett slik at det russiske forbundet kan komme tilbake i varmen igjen hos det internasjonale forbundet (IAAF).

Vladimir Putins pressetalsmann Dimitri Peskov (t.h.) var raskt ute med å si at det var en gledelig vending i holdning av Richard McLaren. Men han tok forbehold om sannhetsgehalten i meldingen fra Smirnov. Foto: Alexander Zemlianichenko, NTB scanpix

Han har ikke bare dårlige erfaringer med russiske medier.

– De siterer det som blir sagt. Noen ganger vinkler de det inn mot det som er deres egne interesser. Kritiske saker blir publisert, og mange ganger er det greit og balansert, sier Rune Andersen.

Fortalte ikke om WADAs tilsvar

Korrigeringen fra WADA har åpenbart ikke hatt fullt og helt gjennomslag i russiske medier. Russia Today har dog en melding om at McLaren nekter for å ha droppet anklagene. Men på nettsidene til Tass ligger det fortsatt en sak om at Putin-talsmann Dimitri Peskov er glad for at McLaren har endret syn. Heller ikke Sputnik har funnet det for godt å fortelle om WADAs tilsvar til sine lesere.

Russland har nå et krav fra WADA om å rydde opp og står i fare for å bli utestengt fra de kommende olympiske lekene i Pyeongchang neste år. Russiske friidrettsutøvere var utestengt fra OL i Rio i fjor og fra VM i London i år.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med utviklingen i norsk fotball: