Gikk fra alle: Femmila i VM i 2013 markerte et skille i langrennshistorien, da Johan Olsson dro fra resten av feltet tidlig og vant gull. Foto: RUNE PETTER NESS

MERÅKER: Både Dyrhaug og Didrik Tønseth tror Petter Northug ikke ville ha tatt gull på femmila i Falun-VM i oppholdsvær.

– Det har skjedd ting på fellesstart de siste årene, og den utviklingen vil bare fortsette. Løpere som Didrik Tønseth og Johan Olsson, som ikke har spisskompetanse på de siste fem hundre meterne, har skjønt at de må trykke til tidligere, sier Dyrhaug til Adresseavisen.

LES HISTORIEN OM PETTER NORTHUG: Ti år med skandaler, bråk og gullmedaljer

Ble fragått i 2013

Sammen med resten av herrelandslaget oppholder han seg nå i Meråker på treningssamling. Bråket rundt Petter Northug stjeler nesten all oppmerksomhet i langrennssporten for tiden og på pressetreffet med landets beste mannlige skiløpere i går ettermiddag gikk alt rolig og fredelig for seg.

Sett bort fra hvordan konflikten mellom Northug og skiforbundet ender, er et sentralt spørsmål kommende sesong om Petter Northug vil dominere fellesstarter også til vinteren, enten det blir i verdenscupen eller i langløpscupen. I Val di Fiemme-VM i 2013 lyktes både Johan Olsson og Dario Cologna å slå ham på fellesstart. I Falun var Northug igjen best på den avsluttende femmila.

Her kan du se Johan Olssons ekstreme treningsøkt før Falun-VM

– Petter ble gått ifra på tremila i Falun og femmila hadde han nok ikke vunnet hvis det ikke var snøvær. Jeg tror noe endret seg etter femmila med Olsson i 2013, sier Didrik Tønseth, som spås en svært god vinter hvis han holder seg frisk og skadefri.

Sterk oppkjøring

Både under Toppidrettsveka i august og i Bråtesten nylig leverte han meget sterke resultater.

– Jeg er ganske sikker på at Didrik blir knallsterk. Han har vært veldig sterk i hele høst. Didrik har gjennomført svært mange gode økter og har fått orden på kropp og sjel. Jeg blir ikke overrasket om han blir en hit i vinter, sier Sjur Røthe.

Tønseth er ikke den som bruker å fremheve seg selv i særlig grad. Likevel er han klar på at han nå står bedre rustet enn i fjor.

– Jeg håper jeg har tatt et steg kapasitetsmessig, at klassiskbakkene skal gå lettere enn i fjor.

Tønseths sjanse

24-åringen fra Byåsen mener dette er løsningen for å slå Northug i fellesstarter:

– Det er å gå fort tidligere i løpet. Det er min sjanse, å få så bra kapasitet at jeg er kapabel til å gjøre det.

Niklas Dyrhaug, som sammen med Tønseth, Northug og Anders Gløersen gikk inn til norsk VM-gull på stafett sist vinter, støtter Tønseths syn om at Northug hadde værforholdene med seg på femmila i Falun.

– Femmila i Falun var spesiell. Petter vant etter en meget sterk avslutning, men jeg tror ikke han hadde vunnet uten snøvær.

En bedre utøver

Tor-Arne Hetland, som leder laget under samlingen i Meråker, er opptatt av at det er først nå den virkelig viktige perioden i sesongoppkjøringen tar til. Derfor er han forsiktig med å trekke frem spesielle løpere.

– Det er de som klarer å heve seg nå, trene med overskudd og være mentalt forberedt for sesongen som gjør det bra til vinteren. Men det er ingen tvil om at Didrik er blitt en bedre utøver når du ser resultatene i Bråtesten og i Toppidrettsveka.

– Hva skal dere gjøre for å slå Northug i fellesstart?

– Vi har hatt en del økter der vi prøver å trigge det å gå fort i lett terreng. Vi har veldig stor tro på å bygge kapasitet, og så er det viktigste å ha en plan. Å finne ut hva som riktig for hver enkelt løper.

På samling i Trøndelag: Niklas Dyrhaug er sammen med resten av herrelands-laget samlet i Meråker denne uken. Tydalingen mener langrennssporten endret seg etter Val di Fiemme-VM i 2013. Foto: OLE MARTIN WOLD
Ny landslagstrener: Tor-Arne Hetland leder herrelandslaget under samlingen i Meråker. Foto: Ole Martin Wold