RIO DE JANEIRO: Japaneren slo hardt i bassengkanten da han skjønte at seieren var i havn på 400 meter medley. Han strekte armene i været da han kom opp av vannet. Japanerne på tribunen var i hundre, for Japan fikk også bronsevinner i Daiya Seto. Amerikanske Chase Kalisz splittet dem.

Den japanske svømmeren er superstjerne på hjemmebane. Da Aftenposten møtte Hagino i Bergen Swim Festival i mai, smilte han og fortalte at han var omringet av fans på hjemebane. Nå kan han har sikret nye beundrere og bli en stor profil i Rio-OL.

Phelps er idolet

Amerikanske Michael Phelps har 18 OL-gull, Kosuke bare ett foreløpig. Likevel trekkes sammenligningen mellom dem. Det skyldes blant annet at begge er allsidige, og ofte stiller i de samme øvelsene, selv om Phelps ikke var med her.

Hagino har også selv uttalt at han kan bli den neste Michael Phelps.

Amerikaneren har verdensrekorden fra Beijing, samt den olympiske rekorden. Ingen av dem ble slått i Rio.

Individuelt skal Hagino og Phelps møtes på tre individuelle øvelser, 200 meter medley, 100 og 200 meter butterfly senere i OL.

Michael Phelps er Haginos store forbilde. Her er amerikaneren avbildet under en treningsøkt i forkant av OL. Foto: Matt Slocum, AP

Hagino forteller at han har sett opp til Phelps, og at han er japanerens idol. Men har tar også med amerikaneren Ryan Lochte som en svømmer han beundrer. Foran denne første muligheten til å stille øverst på pallen, kom 21-åringen fra Tokyo til Rio med årsbeste i verden fra det nasjonale mesterskapet i landet på åpningsøvelsen.

Kosuke har erfaring fra OL i London for fire år siden. Da debuterte han med å ta bronse på den samme distansen, enda han ikke var mer enn 17 år. Da sto Phelps på sølvplass. Nå har japaneren gull rundt halsen.

Satt ut av skade

— Dette er stort, fordi OL bare er hvert fjerde år. Jeg kunne ikke være med i VM i fjor på grunn av skade, men har følt støtte av så mange på veien tilbake, sier Hagino foran forsamlingen av mange journalister, ikke minst fra hjemlandet.

Kasuke Hagino med beviset på at han var raskest av samtlige under 400 meter medley i OL. Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Han legger til:— Dette er bare begynnelsen og jeg ønsker å gå den samme veien som Phelps. Jeg gleder meg til å møte ham.

Den japanske stjernen var blant topp syv på fire øvelser i fjor, i medley og i fri. Han har allerede begynt å glede seg til at Japan skal arrangere de neste olympiske leker i Tokyo.

-Jeg vet at det blir mye trening de neste fire årene, og det viktigste jeg gjør er at jeg ikke brekker noen ben i perioden frem til da, flirer han.

I RIO: Mette Bugge

Ellers var det en annen Bergen Swim Festival-deltager som fikk sin første gullmedalje. Jernkvinnen Katinka Hosszu maktet å ta den første medaljen i sitt fjerde OL. Hun har en haug EM— og VM-titler, men savnet det gjeveste i medaljesamlingen.Den ungarske svømmeren triumferte på 400 meter medley. Kameraene viste en stolt ektemann, da hun sto på pallen. Han er treneren hennes.