De må regne med tidlig pensjon: - Du blir ikke gammel i denne sporten

De nye snowboardstjernene er tenåringer, de har kropper som er laget av gummi og skyr ingenting. Søndag gikk det galt for norsk OL-debutant.

Marcus Kleveland var favoritt, men klarte ikke komme på pallen i slopestyle. Marcus Kleveland var favoritt, men klarte ikke komme på pallen i slopestyle. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

PYEONGCHANG: Mesterkapet var over nesten før det startet for Mons Røisland (21).

Han falt før konkurransestart og fikk påvist brudd i brystbeinet, samt en skade i skulderen. Han drar hjem onsdag.

– Det er mer vondt i sjela og hjertet nå enn fysisk. Ut ifra omstendighetene går det greit med meg, men jeg er selvfølgelig utrolig skuffet. Jeg prøver å ikke tenke så mye på det, da blir jeg bare mer trist. Det er utrolig kjipt, og ekstremt dårlig timing, sier Røisland i en pressemelding fra Olympiatoppen.

Redmond Gerard fra USA er fersk olympisk mester i snowboard slopestyle, bare 17 år gammel. Marcus Kleveland, som er blitt betegnet som verdens beste etter å ha vunnet X-Games i USA to år på rad, er ett år eldre.

Kleveland er blant tenåringene som har gitt snowboard et løft.

Idretten som var med i OL i Nagano i 1998 for første gang, er blitt voksen.

Den gangen sto ikke slopestyle på programmet. Den øvelsen ble innført i Sotsji i 2014.

Trengs ungdommelig pågangsmot

Mens tilsiget av unge utøvere er stort, er det mange av de voksne kjørerne som faller fra,

– Du blir ikke så veldig gammel i denne sporten, så du må gjøre det bra så lenge du er med, sier Kleveland til Aftenposten.

Han endte på 6. plass i debuten i OL, og syntes det var tungt. Men han har mange olympiske vinterleker foran seg, selv om han vet at det fort kan være slutt.

For i denne sporten må man være kreativ, litt vill, alltid teste ut nye ideer og tørre å slippe løs når det trengs. Mange etablerte kjørere mister noe underveis.

De to norske Ståle Sandbech (skjult til venstre) og Marcus Kleveland står og ser på at den 17 år gamle amerikaneren Redmond Gerard (t.h.) blir gratulert etter OL-finalen i snowboard slopestyle. Foto: Erik Johansen, NTB scanpix

Selv sto han på snowboard første gang da han var 3,5 år. Det skjedde på Bjorli. Kleveland ble slått av amerikaneren Red (kallenavnet) Gerard allerede da. For amerikaneren bosatt i Colorado var bare to år da han sto på brett første gang.

Tenker ikke konsekvenser

– Som ung er du laget av gummi. Dersom du faller, spretter du bare opp igjen. Det betyr at de ikke sliter så mye med skader og avbrekk. Slik er det ikke for oss gamlegutta, sier 26 år gamle Torgeir Bergem.

Han trekker også inn poenget om at de unge ikke tenker på konsekvenser. Derfor «gønner» de bare på og lykkes ofte med det.

– Hvorfor går utviklingen i retning av stadig yngre utøvere i denne idretten?

– Det som ha skjedd, er at unger starter tidligere enn før. Derfor når de et veldig godt nivå i tidlig alder. Fra 16 til 25 har de sin storhetstid.

Bergrem begynner å nærme seg pensjonsalderen. Men snøbrettkjøreren fra Klæbu har ingen umiddelbare planer om å gi seg, selv om han har vært skadeforfulgt.

Bergrem har hatt 15–16 operasjoner og er nesten kommet ut av tellingen. Med mange inngrep på «merittlisten», blir mye treningstid borte.

God høyde for Ståle Sandbech, som landet på fjerdeplass. Foto: Rune Petter Ness

Får ikke lang levetid i sporten

Ståle Sandbech hører til veteranene, selv om han bare er 24 år. I den første OL-øvelsen lå han lenge an til pallplass, men endte på den sure fjerdeplassen.

– Du er vel snart en olding på brettet?

– Jeg er ikke den eldste. Vi hadde Torgeir, Seppe Smits og Sebastia Toutant som er eldre enn meg i finalen.

Sandbech var bare 16 år da han deltok i OL for første gang. Det var i Vancouver i 2010. Den neste var i Sotsji, der han tok Norges første medalje i det mesterskapet.

Ståle Sandbech har vært i dette gamet i mange år. Foto: Rune Petter Ness

Bæringen mener at de unge tar sporten fort. Det er derfor de kommer med raske klyv.

– Som ung er du mykere i kroppen og har litt mer guts. Du må ikke hvile på samme måte som når du er litt eldre.

– Hvor lenge skal du holde på?

– Jeg skal kjøre til jeg dør.

Han trekker frem Terje Håkonsen, som i en alder av 43 år fortsatt kjører, og kjører godt.

– Ja, han kjører som en gud fortsatt.