Denne høsten skal Aftenposten kåre Norges største talenter i flere vintersporter. Vi gjorde det samme for tre år siden. Flere av navnene på de listene har markert seg i årene etterpå.

Denne uken er det hopperne som står for tur. Kun utøvere født i 2002 eller senere var aktuelle for listen. Les mer om hvordan vi har gått frem, nederst i saken.

Det er verdt å ha i bakhodet at pandemien har ført til noe begrensede konkurransemuligheter for flere av disse utøverne. Vi har endt på følgende ti:

10. Nora Midtsundstad

foto
Foto: Privat

Alder: 18

Klubb: Vaaler IF

Mange har lagt merke til svært lovende Nora Midtsundstad. Det er ikke så rart, for hun var blant de aller sterkeste i sommerens norgescup.

Meget god utvikling sørget for at hun fikk muligheten i kontinentalcupen, altså nest øverste nivå internasjonalt. Midtsundstad har faktisk vunnet stafettgull i kombinert i ungdoms-OL. Hun vil konkurrere i begge idrettene denne sesongen, men har foreløpig vist seg mest frem i hoppbakken.

9. Ingrid Hordvik Kleven

foto
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Alder: 18

Klubb: Kongsberg Idrettsforening

Kleven har kjempet mot Midtsundstad i toppen av norgescupen den siste tiden. Hun toppet sammenlagtlisten der etter sommerens renn. Også hun har fått sjansen til å vise seg frem i kontinentalcupen.

Med mer erfaring kan hun nok kjempe enda høyere oppe der i nærmeste fremtid.

8. Sindre Ulven Jørgensen

foto
Foto: Privat

Alder: 19

Klubb: Asker Skiklubb

Jørgensen har kanskje ikke hatt de aller sterkeste resultatene tidligere, men er likevel en som legges merke til.

Han ser ut til å ha tatt store steg bare det siste året, noe som har vist seg i sommerens renn. Dersom han fortsetter utviklingen i vinter, vil Jørgensen bli en svært spennende utøver.

7. Heidi Dyhre Traaserud

foto
Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Alder: 18

Klubb: Heddal IL

Hopperen fra Notodden har hatt en jevn kamp mot Midtsundstad og Kleven i toppen av 2003-klassen. Det gjenstår å se hvem av dem som blir best. Alle tre regnes som svært talentfulle.

Traaserud har imidlertid levert noe bedre resultater på høyt nivå i kontinentalcupen nylig. Derfor setter vi henne på syvendeplassen.

6. Johannes Årdal

foto
Foto: Privat

Alder: 16

Klubb: Jølster IL

Det er mye som er bra med Jølster, men noen store hopptradisjoner kan ikke kommunen i Indre Sunnfjord skryte på seg. Det håper Johannes Årdal å gjøre noe med. Han har tatt mange lange bilturer med foreldrene for å bli så god som han er blitt.

Nysgjerrigheten og treningsviljen har vært to avgjørende faktorer for det han har fått til så langt. Han har allerede hevdet seg mot vesentlig eldre utøvere. Men i en alder av 16 år må han beholde sin nåværende entusiasme en god stund til for å komme til topps.

5. Frida Berger

foto
Foto: Line Jahr / Hopplandslaget

Alder: 17

Klubb: Røykenhopp

Berger blir ikke myndig før i april, men har allerede opplevd mer enn de fleste andre på denne listen. Sterke prestasjoner i kontinentalcupen og junior-VM førte til en nokså overraskende beskjed tidligere i år: Hun ble tatt ut til verdenscupavslutningen i Russland.

– Det var litt sjokk. Jeg trodde sesongen var ganske ferdig. Det var bare å si «ja» og bli med, sa hun til Dagbladet da.

I Russland var hun ikke veldig langt unna å kvalifisere seg til hovedrennet. Kan hun kjempe om en plass på landslaget allerede kommende sesong?

4. Iver Olaussen

foto
Foto: Privat

Alder: 19

Klubb: Byåsen IL

Når det snakkes om talentfulle hoppere på herresiden, er det denne trønderen som nevnes oftest. Har i nokså lang tid vært blant de aller beste i de yngre herreklassene, der det ofte byttes nokså mye i toppen.

Deltar nå i kontinentalcupen. Det skal bli interessant å se ham i enda flere konkurranser mot mer rutinerte utøvere.

3. Kjersti Græsli

foto
Foto: Privat

Alder: 14

Klubb: Tydal IL

Når utøvere er så unge som 14 år, skal man være svært forsiktig med å trekke dem frem. Svært mye kan skje på veien til seniornivå. De kan miste motivasjonen, de kan gå gjennom fysiske endringer som gjør det vanskeligere å prestere, og de kan bli tatt igjen av andre konkurrenter.

Likevel har vi valgt å sette Kjersti Græsli helt oppe på tredjeplass. Grunnen er ganske enkel: Hun er så god at hun må med. Græsli har allerede mange lange hopp bak seg. Og hun ypper seg allerede mot seniorene. I september ble det åttendeplass i møte med flere solide utøvere.

Om alt faller på plass, kan Græsli nå langt. Men det forutsetter at hun ønsker det selv. Er datter av tidligere kombinertløper Ola Morten Græsli, som representerte Norge i VM 2003.

Aftenposten har vært i kontakt med Græslis familie. De har godkjent at hun omtales i denne saken.

2. Thea Minyan Bjørseth

foto
Foto: Stian Lysberg Solum, NTB

Alder: 17

Klubb: Lensbygda Sportsklubb

Bjørseth ble faktisk nummer fem da vi gjorde samme kåring for tre år siden. Det føles nesten surrealistisk hvor langt hun har kommet siden da. Siden er hun nemlig blitt en relativt erfaren verdenscuphopper, med et skikkelig gjennombrudd forrige sesong. Da endte hun blant topp ti flere ganger.

I tillegg var hun en del av laget som tok VM-bronse i Oberstdorf. Den unge alderen tatt i betraktning (blir 18 i slutten av oktober) er det nesten skummelt å tenke på hvor enormt potensialet kan være.

Bjørseth er hopperen som i størst grad har vist at hun kan omsette talentet sitt i resultater på aller øverste nivå. Sånn sett burde hun kanskje vært øverst på listen.

foto
Thea Minyan Bjørseth har presentert seg for det internasjonale hoppublikumet. Foto: Lise Åserud

1. Ingvild Synnøve Midtskogen

foto
Foto: Privat

Alder: 13

Klubb: IL Try

Det virker litt voldsomt med en 13-åring helt på topp her. Men med Midtskogen og jevnaldrende Græsli kan Norge ha å gjøre med to svært spesielle utøvere. De to bor et godt stykke unna hverandre, men har stadig kontakt og presser hverandre til nye høyder. Midtskogen fremstår uredd, er flink til å fly og allerede ganske moden når det kommer til å justere teknikken mellom hoppene.

I likhet med venninnen har hun fått prøve seg mot mange av landets beste hoppere. Der er det allerede blitt to tredjeplasser. Rett og slett ekstremt av en så ung utøver.

Hun er et stort håp i det norske hoppmiljøet, men i likhet med Græsli er det fortsatt mye som skal falle på plass for at hele potensialet kommer ut. Det finnes nok av eksempler på supertalenter som mister motivasjonen, eller slutter av andre grunner. Og hvis det skulle skje, kan ingen klage på at Midtskogen gir seg.

Men i mellomtiden kan hun fint drømme om hva som kan skje. For potensialet forsvarer en førsteplass på denne listen.

Nedenfor kan du se Midtskogens hopp på 134 meter i Lysgårdsbakken i sommer.

Aftenposten har vært i kontakt med Midtskogens familie. De har godkjent at hun omtales i denne saken.

Disse var også aktuelle for listen: Sigurd Myrvang, Adrian Thon Gundersrud, Mari Liane, Simen Aasen Markeng, Isak Andreas Langmo, Josefine Løken, Karoline Lauvsland, Fabian Østvold, Martin Tonby Opsahl.