«Hele Norge» følger med på Magnus Carlsens VM-finale mot indiske Vishy Anand.

Men er vi vitne til en av tidenes største idrettsprestasjoner av en nordmann, eller er det bare den største sjakkprestasjonen?

Det er under ett år siden at debatten var opp forrige gang. Er sjakk en idrett?

Idrettens regler rundt barneidrett ville vært hemmende.

Med Carlsens enorme prestasjoner i India kommer den opp igjen. På nyåret skal nye priser deles ut på den norske idrettsgallaen. Vil Carlsen kunne bli nominert på lik linje som Marit Bjørgen, Suzann Pettersen og Aksel Lund Svindal?

— Jeg tror flere og flere anerkjenner at sjakk er en slags idrett. Vi er ikke ekstremt opptatt av denne diskusjonen, men vi synes jo det er litt artig at det er så mange som kjemper for at det absolutt ikke er en idrett. Når Anand blir kåret til århundrets idrettsnavn i India, er det tullete at vi i Norge ikke kan kalle det idrett, sier sjakkpresident Jøran Aulin-Jansson til Aftenposten.

Magnus Carlsen. Foto: Martin Slottemo Lyngstad

En av tidenes størsteNorges Sjakkforbund er nemlig ikke medlem av Norges Idrettsforbund. Aulin-Jansson er imidlertid sikker på at Norges VM-håp i India nå anses som en av de største i norsk idrett.

— Jeg tror folk flest mener at han er blant de desidert største idrettsnavnene, både nå og gjennom historien. Og det fortjener han!

Mange mener at Carlsen fortjener å bli innlemmet som et fullverdig medlem av norsk idrettsfamilie. Andre mener at flyttingen av sjakkbrikkene på ingen måte er innenfor minimumskravet av fysisk aktivitet som kreves for å kunne kalle noe idrett.

Faktum er imidlertid at Sjakkforbundet ikke har søkt om å bli tatt opp som medlem i Idrettsforbundet.

Det er det heller ikke sikkert at de kommer til å gjøre.

— Vi har ikke tatt noen endelig beslutning på det, og det må eventuelt tas opp på en av sjakkforbundets kongresser. Det er nok både fordeler og ulemper ved det. Vi vil ikke legge til rette for det uten at vi vet konsekvensene. Det er heller ikke det som står først på agendaen. Hovedmålet er å få flest mulig til å spille sjakk.

Ulikt syn på barneidrett

Ulempen Aulin-Jansen trekker frem er først og fremst reglene Norges Idrettsforbund har rundt barneidrett.

I norsk sjakk konkurrerer barn mot hverandre i fullverdige konkurranser. Magnus Carlsen ble for eksempel internasjonal stormester allerede som 13 år.

— Idrettens regler rundt barneidrett ville vært hemmende. I stort sett hele sjakkverden arrangerer de turneringer helt ned i syvårsalderen. Det ville vært vanskelig om Norge skulle skille seg fra dette.

- Ville Magnus Carlsen vært der han er i dag med reglene til norsk idrett?

— Nei, det tror jeg faktisk ikke han ville vært. Det er klart man skal ta hensyn til barn i en oppvekstfase, men å eliminere konkurranse fra livet deres tror jeg ikke på.

Hva er idrett?

Vi ringer og spør idrettspresident Børre Rognlien om det er en stor norsk idrettsprestasjon vi er vitne til i India, eller kun en stor sjakkbragd.

— Det er uansett en fantastisk prestasjon i et av verdens største og eldste spill, uavhengig av om de er medlemmer av Idrettsforbundet eller ikke. Sjakkforbundet må først og fremst finne ut om de er interesserte i å søke opptak, det har de ikke gjort de ti årene jeg har vært med i styret. Og om de søker er det jo ikke jeg eller styret som avgjør saken, det er det Idrettstinget som gjør, sier Rognlien.

Han er usikker på hva svaret ville blitt fra Idrettstinget om en søknad kom. Hver søknad blir behandlet individuelt. Kanskje måtte det en prosess til for å finne en definisjon om hva som er idrett og ikke.

— Man trenger kanskje en definisjon på det, gjerne med hjelp og innspill fra personer utenfor idretten. Jeg skal i alle fall ikke løpe foran og definere det, jeg er veldig lydhør for en slik debatt, sier Rognlien.

Det har jeg ingen forutsetning for å uttale meg om

Cricket forrige

Forrige medlem som ble tatt opp i Idrettsforbundet var Cricketforbundet i 2007. Nåløyet er trangt, og mange søker og får avslag. Blant annet fordi med flere medlemmer blir det flere og fordele tippemidlene på.

- Hva mener du om uttalelsen fra sjakkpresidenten om at Carlsen ikke vil nådd der han er i dag med reglene til norsk idrett?

— Det har jeg ingen forutsetning for å uttale meg om, sier Rognlien, som understreker at alle medlemsforbund av NIF må forholde seg til regelverket til norsk idrett. Dette gjelder også synet på konkurranse i barneidretten.

— Og de reglene er det heller ikke jeg eller styret som setter, men Idrettstinget, understreker Rognlien.

Selv har han spilt sjakk hele livet, men er usikker på hvorfor på hvorfor det er så viktig for noen å bli definert som en idrett, om de selv ikke ønsker å være medlemmer av Idrettsforbundet.

Verdifull oppmerksomhet

Rognlien er en av mange som spiller sjakk i Norge. Ifølge sjakkpresidenten er det 6-7000 turneringsspillere i Norge. En undersøkelse fra Norstat skal ha vist at 14% av det norske folk spiller sjakk én gang i året eller oftere.

Det tallet kan fort vise seg å øke. Flere butikker landet rundt melder nå om at de er utsolgte for sjakkbrett på grunn av den økende interessen rundt Carlsen-kampen.

Mange har også børstet støvet av brett i kott og skap.

— Dette er utrolig verdifullt for sjakken, ikke bare her i Norge, men i hele den vestlige verden.

Aulin-Jansson er naturlig nok i ekstase over prestasjonene til Carlsen i India, og sier heller ikke nei takk til all den oppmerksomheten som idretten (hvis det nå er det, da) hans opplever om dagen.

Han tror på store ettervirkninger. Om Carlsen vinner årets finale er han direkte kvalifisert til neste finale. Sjakkpresidenten tror det blir mange VM-finaler i årene fremover.

Selv reiser han til India torsdag for å være tilstede om Carlsen skulle vinne VM-tittelen.

— Hvis jeg skulle vedde på noen er det ingen tvil om hvem jeg ville satt pengene på, men Anand kan komme grusomt tilbake slik han har gjort i de to siste VM-kampene. Nå er hanskene kastet, og det er ingen kjære mor. Det blir beintøft videre.