Vålerenga-spillerne gliste bredt. De sto på Ullevaal-tribunen som nybakte cupmestere. Den nederlandske stjernen Sherida Spitse var en av dem. Hun holdt kongepokalen i hånden. Å heve den var det siste hun gjorde for VIF. Dirigenten på lagets midtbane skulle hjem til Ajax.

Noen plasser bortenfor sto Rikke Nygard. Hun hadde kommet fra Arna-Bjørnar midt i sesongen. Med Spitse på vei ut ventet det mer spilletid for det store talentet.

Nesten ett år senere er Nygard en av de viktigste på Vålerengas midtbane. Men den regjerende serie- og cupmesteren har ikke hatt noen lett sesong og er hektet av i gullkampen. I takt med det har Nygard måttet finne seg i de nesten uunngåelige sammenligningene med nederlenderen som hadde hennes plass på midtbanen før.

– Hvor lei er du den sammenligningen?

– Hehe! Veldig lei! sier Nygard.

Hun og lagvenninnene har hatt det vanskelig, men ting kan tyde på at det begynner å løsne. Med Nygard på midten får imidlertid VIFs suksessoppskrift noen litt andre ingredienser.

– Vi gjør det på to forskjellige måter

Slik Spitse gjorde i fjor, har Nygard i 2021 ofte vært en av VIFs to dype midtbanespillere, sammen med Dejana Stefanovic. Men mens Spitse gjerne fungerte som en pasningsspiller, en playmaker, har Nygard andre kvaliteter.

– Jeg føler vi er to ulike typer. Sherida var utrolig viktig og god for Vålerenga, men kanskje en mer defensiv type. En som slo baller og var viktig med sin gode fot. Jeg er mer løpssterk og har større fart i bena, sier Nygard.

21-åringen erkjenner imidlertid at selve posisjonen hun spiller, er lik Spitses.

– Det er mange ulike typer som kan ha den rollen. Vi gjør det på to forskjellige, men gode måter, synes jeg.

Hun markerte seg tidlig for Arna-Bjørnar i Toppserien. I 2019 skrev VG at utenlandske Champions League-klubber ønsket henne. Hun fikk landslagsdebuten samme år.

Men det var Vålerenga som sikret seg signaturen hennes, i september i fjor. Dermed fikk hun være med både på serie- og cupgullet den høsten, dog uten å spille en veldig stor rolle.

Med Spitses exit ventet mer ansvar. Men også NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp er enig med Nygard at det blir helt feil å skulle sammenligne de to.

– Det er nærmest ingen spillere i kvinnefotballen som kunne erstattet Sherida Spitse som pasningslegger. Nygard kan bli kjempegod. Hun er bedre på noe av det Spitse ikke var god på, sier Torp og sikter blant annet til Nygards evne til å løpe fra 16-meter til 16-meter.

Daværende VIF-kaptein Sherida Spitse med kongepokalen etter fjorårets cupfinale. Rikke Nygard nummer fire fra høyre. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT, BILDBYRÅN

Synes det begynner å løsne

Uten Spitses pasningsfot har imidlertid dynamikken på VIF-midtbanen vært noe annerledes.

– De har ikke like stor evne til å dominere kampene, sier Torp.

Trener Jack Majgaard Jensen har forsøkt flere løsninger på midten. Nygard har ofte vært én av de tre som har fått sjansen. I lørdagens cupsemifinale mot Rosenborg var hun og Stefanovic de to dypeste, med sommersigneringen Thea Bjelde som den mest offensive av de tre.

Det endte med 4–0-seier og cupfinalebillett. Torp føler det endelig begynner å sitte for de regjerende seriemesterne.

– Nå vet spillerne hvilke roller de skal ha. Jeg tror treneren vet bedre hvor han vil sette de forskjellige.

Kan se frem mot finale

VIF er hele 14 poeng bak serieleder Sandviken. Gullkampen er kjørt for deres del. Men helgens semifinaleseier mot RBK betyr at også denne sesongen kan ende med pokalløfting på Ullevaal stadion.

– Det var dette vi måtte spille om når sesongen gikk som den gikk, sier Nygard.

I finalen venter Sandviken. Bergenslaget har vært overlegent i Toppserien denne sesongen. RBK kan være fire poeng bak dem med seier i sin hengekamp, men det må nok en liten kollaps til for at det ikke skal havne minst ett trofé i Sandvikens pokalskap.

– Jeg kan ikke se for meg hvordan Sandviken skal gi dette fra seg, sier Torp.

Så får man se hvordan det går i cupfinalen mot VIF 31. oktober. Da ønsker Nygard & Co. revansje etter en svak ligasesong.