– Det er veldig spesielt, men litt gøy også da. To år uten sluttspill, og da å få dem i kvarten ... Da er det bare å hoppe rett i det. Det er veldig, veldig gøy, sier Vålerenga-trener Espen «Shampo» Knutsen til VG foran møtet med erkerivalen Storhamar allerede i NM-kvartinalen. Det er faktisk første gang de møter hverandre i sluttspillsammenheng på åtte år.

I et historisk perspektiv er oppgjørene mellom disse to lagene blant det største man finner i norsk ishockey. Vålerenga og Storhamar har møttes i åtte finaler og åtte semifinaler i NM-sluttspillet de siste 30 årene.

– Jeg har vokst opp med disse derbyene, så det blir veldig spesielt, sier Storhamar-kaptein Patrick Thoresen og kaller altså møtet med Oslo-rivalen for et «derby».

– Jeg tror begge lag kjenner tenningsnivået som kommer i disse oppgjørene. Det kjenner vi på under seriespill også. Når vi møter Vålerenga, så er det noe ekstra. Uten å si noe stygt om de andre lagene, så er kampene mellom Vålerenga og Storhamar det største oppgjøret, uansett hvordan de ligger an på tabellen.

TØFFERE ENN TOGET: Det er få som er tøffere ute på isen enn Patrick Thoresen. Her avbildet i duell med tidligere Vålerenga-spiller Tallak Lyngset i september 2017. Foto: Geir Olsen / NTB

I løpet av de siste 30 årene har Vålerenga og Storhamar til sammen vunnet sluttspillet 17 ganger – Vålerenga ti seire, Storhamar syv. At de møtes så tidlig som i kvartfinalen, har bare skjedd én gang i denne perioden (2012).

– Det er to lag som er for bra til å møte hverandre i kvartfinalen. To lag som har slitt jævlig mye med skader hele sesongen, sier «Shampo».

LANG ERFARING: Espen «Shampo» Knutsen har lang erfaring med storoppgjør mot Storhamar. Her avbildet fra da han spilte for Vålerenga mot Storhamar i Jordal Amfi tilbake i desember 2003. Foto: Cornelius Poppe / TT

– Det er klart å komme inn på nye Jordal er kult, og så håper jeg at Vålerenga forhåpentligvis klarer å trekke egne supportere også, sånn at det ikke bare er gult og blått. Så jeg håper folk kan rive seg løs fra sofaene sine og fylle begge hallene, sier Storhamar-kaptein Thoresen, som hadde sin storhetstid i Salavat Julajev og SKA St. Petersburg i den russiske ligaen.

– Det har vært mange hatoppgjør og mye dritt mellom klubbene. Det har bygget seg opp over mange år. Det er to storheter i norsk hockey som barker mot hverandre, sier Vålerenga-treneren, med en sterk fortid i NHL og spesielt i Columbus Blue Jackets.

PS! Vålerenga-Storhamar starter søndag klokken 17.30. Du kan se den på TV 2 Play.