– Herre min hatt, det var vilt. At det gikk an, jeg skjønner det ikke. Jeg hadde lave skuldre, fokuserte på arbeidsoppgavene og tenkte at det er en bonus. Går det bra, er det vanvittig kult - og det gjorde det óg, sier Kilde til VG etter å ha mottatt sølvmedaljen.

Fartsspesialisten Aleksander Aamodt Kilde hadde ikke tatt på seg et par slalåmski på over et år da han staket seg ut i OL-løypene på jakt etter en ny medalje.

Alpinstjernen var i det hele tatt usikker på om han skulle gidde å stille til start i kombinasjonen. Med lave skuldre og høye ambisjoner endte det med OL-sølv.

– Det er helt sprøtt. Jeg sto opp i dag tidlig og dro opp i bakken for å teste. Jeg kjørte kanskje ut fem ganger på én runde og tenkte «hva er det jeg driver med?». Jeg hadde stått opp og spist frokost, og tenkte at jeg like godt kunne gjøre det, sier Kilde.

Sportssjef Claus Ryste ler av den noe uventede oppturen i slalåmbakken.

– Vi testet i dag tidlig og han kom ikke i mål noen runder, for å si det sånn. Men vi ville teste kneet - kjøre eller ikke kjøre - og det viser hans og vår kultur. Vi gjør ting ordentlig, mener han.

Hjemme på Jar i Oslo vaier det norske flagget. For foreldrene Kristin og Einar kom sølvet som en overraskelse.

– Vi er superoverrasket. Vi hadde så lave skuldre før rennet og da (James) Crawford kom i mål, tenkte jeg at det var kjørt, forteller moren til VG.

– Jo mer erfaren du er som fartsspesialist, jo mer avstand får du til slalåm. Yngre utøvere har slalåmen tettere på seg. Men Aleksander har hatt fokus på allsidig trening etter skaden. Det var viktig for å greie å stå i slalåmrennet, forteller faren.

Foreldrene forteller at det har vært stort trykk og forventningspress på sønnen, og begge er stum av beundring etter Kildes to første OL-medaljer.

– Han har hatt litt stang ut i mesterskap i tidligere. Han har aldri vært favoritt i et mesterskap tidligere. Det er råere å innfri når man er favoritt, mener de.

Foreldrene mente at det nesten var Mikaela Shiffrin-stil over Kilde nedover henget, og kjæresten virker å være enig:

Kilde spente noe motvillig på seg skiene og ledet kombinasjonen etter utfordelen av rennet. Forventningene til ham var lavere i slalåm, men også med tettere porter imponerte han stort.

Kilde var først ut i slalåmrennet og danset lekende lett nedover henget. I målområdet gikk det et «wow» gjennom publikum da han krysset mållinjen.

– Det er bunnsolid! Det er imponerende kjøring av Kilde, konkluderte Discoverys kommentator, Tom Stiansen.

– Veldig imponerende kjøring! Lett og fin i kroppen, og viser at han er en allround skiløper!  Og han er hjertelig velkommen til å bli med i slalom-touren fremover, skiver regjerende verdensmester i slalåm, Sebastian Foss-Solevåg, til VG.

Både Lasse Kjus (1994) og Kjetil André Aamodt (2002) har OL-gull i kombinasjonen. I 1994 ble det faktisk trippel med Kjus, Aamodt og Harald Christian Strand Nilsen på pallen.

Kilde ledet med syv tideler og mer til de beste slalåmkjørerne før slalåmrennet, men fortalte til VG at han hadde liten tro på at det var nok til seier.

Det fikk han også rett i. Johannes Strolz, fjerdemann ut fra start, vant slalåmen i Adelboden i januar og ble regnet som en tøff utfordrer. Han var bare 75 hundredeler bak Kilde før rennet. I mål var han 59 hundredeler foran.

Det holdt til gull for østerrikeren, som kopierte faren, Hubert. Han vant kombinasjonen under OL i 1988.

– Hatten av for Aleksander. Han er alltid hyggelig mot meg. Det betyr mye for meg at han respekterer min prestasjon, sier Strolz til VG.

Marco Schwarz, en av de andre store favorittene, var forventet å gjøre det samme som Strolz - å passere Kilde - men den vanligvis så gode slalåmkjøreren, mislykkes.