Helleland om Løfshus-uttalelse: – Idretten trenger at flere sier det som det er

Landslagssjef Vidar Løfshus ble av en FIS-topp omtalt som en «sladrekjerring» etter sine uttalelser. Linda Hofstad Helleland (H) mener det er bra han forteller hvordan han opplever internasjonal idrett.

– Det må tas et oppgjør med denne kulturen, og da trenger man en idrettsleder som sier ifra slik Løfshus gjør, mener Helleland. – Det må tas et oppgjør med denne kulturen, og da trenger man en idrettsleder som sier ifra slik Løfshus gjør, mener Helleland. Foto: Valentin Flauraud / TT NYHETSBYRÅN

Det var i en kommentar i Adresseavisen på mandag Vidar Løfshus sa følgende:

– Det er ikke tilfeldig at internasjonale idrettsorganisasjoner ligger i Sveits. Det er lite åpenhet, det er patriarkisk og det er svarte kofferter med penger. Vi får ikke gjort noe med det, men hvis vi tør å stå opp og si meningen vår, så kan det hende i løpet av en lang periode at ting endrer seg sakte, men sikkert.

På grunn av denne uttalelsen, fikk han krass kritikk av FIS-direktør Jürg Capol. Han spurte seg om det handlet om frustrasjon.

– De som sladrer er de som baserer seg på rykter og som ikke har bevis. Det hjelper sjelden. Men hvis han har bevis så kan vi diskutere, sa Capol til NRK.

Tidligere kulturminister for Høyre, Linda Hofstad Helleland, som i dag er stortingsrepresentant og visepresident i WADA (Verdens antidopingbyrå), mener det er bra Løfshus forteller hvordan han opplever internasjonal idrett og dens mangel på åpenhet, demokrati og uavhengighet.

– Idretten trenger at flere sier det som det er, at keiserne går rundt uten klær, mener hun.

Mangel på verdisett

– Det må tas et oppgjør med denne kulturen, og da trenger man en idrettsleder som sier ifra slik Løfshus gjør, fortsetter hun.

– Kjenner du deg igjen i bildet han tegner?

– Som visepresident i Verdens antidopingbyrå kjenner jeg igjen mangelen på grunnleggende verdisett hos ledende idrettsledere. Det handler om mangel på forståelse for at idrett må være fundert på verdier som fair play, menneskerettigheter, likestilling og demokrati.

– Må stille krav

For at dette skal endre seg, mener Helleland at inntjeningen og pengestrømmene til blant andre internasjonale sportsorganiasjoner, klubber og agenter må kartlegges for å gjenreise tillit.

– Manglende tro på IOC og andre organisasjoner fører til at et arrangement som OL ikke kan legges til et land som Norge på grunn av motstand i folket. Ikke motstand mot et OL, det norske folk elsker vintersport, men fordi idrettstoppenes verdisett ikke er forenlig med det norske folk.

– Hvem bør utfordre dem fra Norges side?

– Idretten, myndigheter og de store selskapene som finansierer de store mesterskapene må gå sammen, få med oss andre nasjoner og stille krav til endring gjennom internasjonale organer. Men det holder ikke bare med fine ord og ønsker, vi må vise at vi mener alvor. Det betyr konsekvenser, både økonomisk og politisk.